Aktualno

“Danas ne smije biti lutanja kao u prošlosti”

"Danas ne smije biti lutanja kao u prošlosti"

Problem razgraničenja s BiH – pitanje Velikog i Malog škoja, te ponte Kleka u svjetlu nedavne izjave predsjednika Vlade RH Zorana Milanovića tema je današnje konferencije za medije HDZ-ovaca.

Presica je održana na brodu u Malostonskom zaljevu iako je bilo najavljeno kako će se održati na Velikom škoju. Izjave su tim povodom dali predsjendik županijskog HDZ-a Branko Bačić, župan Nikola Dobroslavić te šefica gradskog HDZ-a i potpredsjendica stranke Dubravka Šuica.

– Došli smo ovdje u zaljev Maloga Stona kako bismo pokazali koliko je neprimjerena, neodmjerena i neozbiljan izjava predsjednika Vlade Zorana Milanovića, koji je rekao kako se ozbiljna država ne spori sa susjedom zbog dva kamena. Radi se o Velikom i Malom škoju, o vrhu poluotoka Kleka, te o 20 četvornih metara Malostonskog zaljeva koji je svakako jedan od najboljih prirodnih rezervata za uzgoj školjaka i kamenica, ne smo u Hrvatskoj nego i u Europi.

Jedna ozbiljna država i ozbiljna Vlada trebala bi se boriti i za dva kamena, a posebno za ovaj prostor koji je za Dubrovačko-neretvansku županiju prevažan i u gospodarskom i u prometnom smislu. Zato pozivamo i premijera i ministre u Vladi da se zauzmu kako bi u daljnjim rješenjima ovaj prostor pripao i ostao suvereni dio teritorija RH – rekao je Branko Bačić.

Dubrovačko-neretvanski župan Nikola Dobroslavić istaknuo je kako građani juga Hrvatske očekuju od Vlade najodgovorniji mogući pristup pregovorima oko graničnih pitanja s Bosnom i Hercegovinom.

– Izjava predsjednika Vlade Milanovića ovdje nije dobro primljena. Bila je čudna i neozbiljna. Ako se treba sporiti i još 20 godina oko dijela teritorija za koji imamo dokaze da pripadaju RH, onda je to dužnost Vlade, a ne govoriti o tome da je sramota da se to nije do sada riješilo. To vrijedi dakako za ovaj spor s BiH kod Neuma, ali i za granicu s Crnom Gorom oko Prevlake, koja također nije riješena, te za sva druga granična pitanja u RH – rekao je župan, pozvavši premijera Milanovića da javno kaže o kojim se ustupcima razgovaralo s BiH po pitanju neumskog koridora.

– Čvrsto je stajalište Županije da je povezivanje krajnjeg juga moguće i potrebno jedino Pelješkim mostom. Može se govoriti o koridoru kroz Neum kao o sekundarnom  rješenju i to samo kao dijelu autoceste od Ploča prema Dubrovniku – kategorično je još jednom ponovio Dobroslavić.

– Ovdje se radi o ovom Malostonskom zaljevu, koji je veliko bogatstvo kojega se ni u kojem slučaju nijedan državnik ne bi smio odreći. Ako je bilo nekih lutanja i zabluda u prošlosti u našoj politici, danas je ne smije biti i smatram da je izjava premijera Milanovića neprimjerena i vjerujem da će je povući i da će se boriti za ovaj dio hrvatskog teritorija – zaključila je Dubravka Šuica.

Pročitajte još

JESTE LI KUPOVALI OVU ČOKOLADICU? Iz prodaje se povlači KitKat Mini

Dulist

ČEKA VAS KULINARSKA AVANTURA Restoran 360 već sutra otvara svoja vrata!

Dulist

VELIKE PROMJENE Booking.com više ne može jamčiti najnižu cijenu smještaja

Dulist