Zanimljivosti

Danas je prvi dan proljeća!

Danas u 12 sati i dvije minute počinje proljeće.

I dok će stanovnici sjeverne Zemljine hemisfere nakon podneva slaviti dolazak ljepših dana, na južnoj strani Zemlje prvi je dan jeseni.

Proljeće je jedno od četiri godišnja doba. Na sjevernoj polutki traje dio ožujka, travanj, svibanj i dio lipnja, a na južnoj dio rujna, cijeli listopad, studeni i dio prosinca. Na prvi dan proljeća dan i noć jednako traju (ekvinocij).

Postoje tri razdoblja kroz proljeće: pretproljeće počinje u vrijeme pojavljivanja proljetnica, često zvanih 'vijesnici proljeća', rano proljeće razdoblje je kad se pojavljuju cvjetovi i listići na drveću, a pravo proljeće razdoblje je u kojem lista mnoštvo listopadnog drveća. Najpoznatiji vijesnici proljeća su kockavica, šumarica, podlijesak (šafran), visibaba i jaglac.

U starom se Rimu prvi dan proljeća slavio kao početak jedne nove godine. Davno prije Rimljana, Kelti su slavili prvi dan proljeća kao uskrsnuće Sunca. Proljeće je za mnoge imalo značenje buđenja,stvaranja i rađanja nečeg novog.Dobar primjer za to je popularna građevina Stonehenge.On je konstruiran na jedinstven način, pa se tako u zoru prvog dana proljeća Sunce izdiže točno iznad menhira (monolitnog uspravnog kamena).

Pročitajte još

OPUZENAC STIPAN UJDUR Trešnja je potpuno ili djelomično uništila sve samostane

Iva Dedo

Danielle Kordić: Depresiju, strah i osjećaj krivnje pretočila sam u knjigu

Dulist

UZ DAN ZAŠTITE PRIRODE ‘Mala škola aromaterapije’ Mare Doljak

Dulist