Grad

Danas je 27. obljetnica oslobođenja Rijeke dubrovačke i deblokade Dubrovnika

Dubrovnik ove nedjelje, 26. svibnja, obilježava 27. obljetnicu oslobađanja Rijeke dubrovačke i deblokade Dubrovnika. Kako se navodi u Gradoplovu, radio kalendaru Sebastijana Vukosavića, na današnji dan, u utorak, 26. svibnja ratne 1992. godine, bio je 40-ti utorak od kobnog utorka kad su započele dubrovačke ratne nevolje.

-No utorak, 26. svibnja 1992. ipak će ostati upisan velikim slovima u povijesti Dubrovnika. Neprijateljski vojnici su u jutarnjim satima počeli užurbano napuštati položaje u blizini Dubrovnika. Mokošicu su napustili malo poslije 14 sati. Odmah potom su napustili i Strinčjeru, Žarkovicu, Bosanku, Dubac i ostale položaje s kojih su nas nemilosrdno gađali i uznemiravali. Na vijesti o povlačenju neprijateljske vojske ljudi su izlazili na ulicu, grlili se i ljubili, klicali od radosti, čestitali jedni drugima. U Centru za obavješćivanje, ipak, u 20:50 sati dali su sirenom znak za opću opasnost. (1) Tog, 26. svibnja 1992. g., Hrvatska vojska je u okviru akcije ‘Spaljena zemlja’ razbila blokadu Dubrovnika kojeg je u okruženju držala JNA s paravojnim postrojbama, mahom iz istočne Hercegovine i Crne Gore. (2) Koristeći povlačenje jedinica JA s prilaza Dubrovniku, 163. brigada izašla je iz Grada i prešla u napadna djelovanja. Prva bojna do 9,30 sati sutrašnjeg dana, 27. svibnja zauzima Brgat i Župu dubrovačku, a Druga bojna ulazi u Osojnik, čime je Dubrovnik ostao izravno ugrožen samo na prostoru od Golubova kamena do Ivanice. Do konca lipnja završeno je oslobađanje cjelokupnog područja Dubrovačkog primorja i spajanja snaga 1. i 4. gardijske brigade s a163. brigadom HV na području Osojnika, gdje se uz teške gubitke učvrstila 2. bojna držeći crtu od Sv. Ane do Vukovića i Velike gomile. Prva bojna zauzela je na istočnom pravcu cjelokupnu Župu dubrovačku držeći položaje od Brgata i Postranja do Plata. Do konca lipnja završeno je oslobađanje cjelokupnog područja Dubrovačkog primorja i spajanja snaga 1. i 4. gardijske brigade sa 163. brigadom HV na području Osojnika, gdje se uz teške gubitke učvrstila 2. bojna držeći crtu od Sv. Ane do Vukovića i Velike gomile. Prva bojna zauzela je na istočnom pravcu cjelokupnu Župu dubrovačku držeći položaje od Brgata i Postranja do Plata. (3) – piše u Gradoplovu Sebastijana Vukosavića.

Predstavnici Grada Dubrovnika jutros su se molitvom i zahvalnošću prisjetili žrtve i položenih života na oltar Domovine, od prvih ratnih dana do dana oslobođenja ovog dijela Grada od srpsko-crnogorskih okupatora, na području od Pobrežja, preko Stare Mokošice, novog naselja u Mokošici, Rožata, Komolca, Golubovog kamena i Sustjepana. U poslijepodnevnim satima vijence u znak zahvalnosti i sjećanja položit će i dubrovački gradonačelnik Mato Franković i to kod spomen obilježja poginulim hrvatskim braniteljima na Osojniku te kod spomen obilježja u Komolcu, nakon čega će u 19 sati biti služena sveta misa za poginule hrvatske branitelje u Domovinskom ratu, u Župi svete Obitelji u Mokošici.

Izvori i literatura Gradoplova: (1) Ivo Stjepović, Zapisi iz opkoljenog grada – dani koji se ne smiju zaboraviti, str. 170, 171; (2) http://narod.hr/kultura/26-svibnja-1992-deblokiran-dubrovnik-nakon-visemjesecnog-okruzenja-srba; (3) Vječni kao domovina, spomenica poinulim dubrovačkim braniteljima u Domovinskom ratu, Autori spomenice: Varina Jurica Turk, Mišo Šuraš, Sunakladnici: Udruga roditelja poginulih branitelja Domovinskog rata, Dubrovnik, Udruga udovica hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata RH, Dubrovnik, str. 42.

 

Pročitajte još

Grad je u kolapsu, od Lapada do Ilijine glavice za 50 minuta!

Dulist

IN MEMORIAM Preminuo vozač Libertasa Zdravko Čokljat

Dulist

DUBROVAČKA BISKUPIJA SE JOŠ OPORAVLJA Iza Puljića ostalo 20 milijuna kuna duga

Dulist

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Molimo Vas da nam potvrdite ukoliko ste suglasni s korištenjem kolačića, a privolu možete povući u svakom trenutku. Prihvaćam Više informacija