Grad

Danas je 27. obljetnica oslobođenja Rijeke dubrovačke i deblokade Dubrovnika

Danas je 27. obljetnica oslobođenja Rijeke dubrovačke i deblokade Dubrovnika

Dubrovnik ove nedjelje, 26. svibnja, obilježava 27. obljetnicu oslobađanja Rijeke dubrovačke i deblokade Dubrovnika. Kako se navodi u Gradoplovu, radio kalendaru Sebastijana Vukosavića, na današnji dan, u utorak, 26. svibnja ratne 1992. godine, bio je 40-ti utorak od kobnog utorka kad su započele dubrovačke ratne nevolje.

-No utorak, 26. svibnja 1992. ipak će ostati upisan velikim slovima u povijesti Dubrovnika. Neprijateljski vojnici su u jutarnjim satima počeli užurbano napuštati položaje u blizini Dubrovnika. Mokošicu su napustili malo poslije 14 sati. Odmah potom su napustili i Strinčjeru, Žarkovicu, Bosanku, Dubac i ostale položaje s kojih su nas nemilosrdno gađali i uznemiravali. Na vijesti o povlačenju neprijateljske vojske ljudi su izlazili na ulicu, grlili se i ljubili, klicali od radosti, čestitali jedni drugima. U Centru za obavješćivanje, ipak, u 20:50 sati dali su sirenom znak za opću opasnost. (1) Tog, 26. svibnja 1992. g., Hrvatska vojska je u okviru akcije ‘Spaljena zemlja’ razbila blokadu Dubrovnika kojeg je u okruženju držala JNA s paravojnim postrojbama, mahom iz istočne Hercegovine i Crne Gore. (2) Koristeći povlačenje jedinica JA s prilaza Dubrovniku, 163. brigada izašla je iz Grada i prešla u napadna djelovanja. Prva bojna do 9,30 sati sutrašnjeg dana, 27. svibnja zauzima Brgat i Župu dubrovačku, a Druga bojna ulazi u Osojnik, čime je Dubrovnik ostao izravno ugrožen samo na prostoru od Golubova kamena do Ivanice. Do konca lipnja završeno je oslobađanje cjelokupnog područja Dubrovačkog primorja i spajanja snaga 1. i 4. gardijske brigade s a163. brigadom HV na području Osojnika, gdje se uz teške gubitke učvrstila 2. bojna držeći crtu od Sv. Ane do Vukovića i Velike gomile. Prva bojna zauzela je na istočnom pravcu cjelokupnu Župu dubrovačku držeći položaje od Brgata i Postranja do Plata. Do konca lipnja završeno je oslobađanje cjelokupnog područja Dubrovačkog primorja i spajanja snaga 1. i 4. gardijske brigade sa 163. brigadom HV na području Osojnika, gdje se uz teške gubitke učvrstila 2. bojna držeći crtu od Sv. Ane do Vukovića i Velike gomile. Prva bojna zauzela je na istočnom pravcu cjelokupnu Župu dubrovačku držeći položaje od Brgata i Postranja do Plata. (3) – piše u Gradoplovu Sebastijana Vukosavića.

Predstavnici Grada Dubrovnika jutros su se molitvom i zahvalnošću prisjetili žrtve i položenih života na oltar Domovine, od prvih ratnih dana do dana oslobođenja ovog dijela Grada od srpsko-crnogorskih okupatora, na području od Pobrežja, preko Stare Mokošice, novog naselja u Mokošici, Rožata, Komolca, Golubovog kamena i Sustjepana. U poslijepodnevnim satima vijence u znak zahvalnosti i sjećanja položit će i dubrovački gradonačelnik Mato Franković i to kod spomen obilježja poginulim hrvatskim braniteljima na Osojniku te kod spomen obilježja u Komolcu, nakon čega će u 19 sati biti služena sveta misa za poginule hrvatske branitelje u Domovinskom ratu, u Župi svete Obitelji u Mokošici.

Izvori i literatura Gradoplova: (1) Ivo Stjepović, Zapisi iz opkoljenog grada – dani koji se ne smiju zaboraviti, str. 170, 171; (2) http://narod.hr/kultura/26-svibnja-1992-deblokiran-dubrovnik-nakon-visemjesecnog-okruzenja-srba; (3) Vječni kao domovina, spomenica poinulim dubrovačkim braniteljima u Domovinskom ratu, Autori spomenice: Varina Jurica Turk, Mišo Šuraš, Sunakladnici: Udruga roditelja poginulih branitelja Domovinskog rata, Dubrovnik, Udruga udovica hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata RH, Dubrovnik, str. 42.

 

Pročitajte još

Pri kraju radovi Spomen sobe poginulih dubrovačkih branitelja u Sponzi

Dulist

SASTANAK USUSRET SEZONI Vozila će na Stradun ulaziti prema točnom rasporedu, Sanitatu stižu nova vozila

Dulist

PIROTEHNIČARI U DOMOVINSKOM RATU Međunarodni dan svjesnosti o opasnostima od mina

Dulist