Kultura

Đana Kahriman dobitnica Nagrade Ivo Dražinić

Mlada dubrovačka violinistica Đana Kahriman dobitnica je nagrade Ivo Dražinić koja je je dodoijeljena u utorak navečer u atriju Kneževa dvora.

Nakon što je violinistica zajedno s čelistom Smiljanom Mrčelom i Dubrovačkim simfonijskim orkestrom pod ravnanjem Christopha Königa, nastupila u Brahmsovom Koncertu za violinu, čelo i orkestar u a molu, Đani Kahriman uručena je nagrada.

U petnaestoj godini postojanja LAUS Akademije, koje je maestro Ivo Dražinić bio jedan od utemeljitelja, po drugi puta dodjeljuje se Nagrada koja nosi ime Iva Dražinića želeći posebno istaknuti vrijednosti kojima je posvetio cijeli svoj profesionalni život, a to je učenje, predan rad, pomoć i poticaj mladim, talentiranim glazbenicima na njihovom profesionalnom putu te iznad svega istinsku strast muziciranja. Stoga se Nagrada dodjeljuje mladom glazbeniku koji je svojim trudom, talentom, posvećenosti glazbi i posebnom umjetničkom karizmom osvojio svjetske pozornice, žirije i publiku. A upravo to i jest Đana Kahriman, violinistica iza koje su brojne nacionalne i međunarodne nagrade te koja djeluje kao koncert majstorica Dubrovačkog simfonijskog orkestra i članica Zagrebačkih solista.

Na početku dodjele ravnatelj DSO-a Damir Milat istaknuo je zadovoljstvo što nagrada odlazi u ruke koncert majstorice Dubrovačkog simfonijskog orkestra, a potom je Goran Končar, profesor Laus akademije, obrazložio publici zašto je nagrada dodijeljena Đani Kahriman. Prisjetio se samih početaka mlade glazbenice, njezinih nastupa i nagrada, spomenuvši ponude koje je Đana dobijala za studij u Americi, no ipak je odlučila svoje školovanje nastaviti u Zagrebu. Potom je pročelnica Upravnog odjela za kulturu i baštinu, Ana Hilje, u ime Grada Dubrovnika čestitala Đani te joj uručila nagradu.

U drugom dijelu koncerta orkestar je izveo Schubertovu Simfoniju br. 6 u C duru. Inače, Christoph König, njemački dirigent o čijoj jasnoći, osjećaju i elegantnoj interpretaciji kritika piše u superlativima, ravnao je DSO-om po prvi puta. Trenutno je glavni dirigent i glazbeni direktor renomiranih luksemburških Solistes Européens.
Čelist Smiljan Mrčela djeluje kao solo violončelist Zagrebačke filharmonije i član Zagrebačkih solista. Dobitnik je prvih nagrada na domaćim i međunarodnim natjecanjima kao što su natjecanje Marcosig u Goriziji, Hrvatsko državno natjecanje u Varaždinu, te natjecanje Antonio Janigro u Poreču. Predstavljao je Hrvatsku na koncertima mladih talenata i laureata u Moskvi u organizaciji Fondacije Vladimira Spivakova. Kao član Hrvatskog gudačkog kvarteta, dobitnik je nagrade Darko Lukić za 2014. godinu.

DSO, dirigent Christoph König, Đana Kahriman i Smiljan Mrčela redom su izazvali oduševljenje kod publike koja ih je ispratila dugim pljeskom i ovacijama.

Pročitajte još

70. DLJI Interaktivne zvučne instalacije Gagića i Hiršla

Dulist

BEZ KUSTOSA, PREDGOVORA Izložba Lene Kramarić koja je skoro ostala i bez naziva

Dulist.hr

Ljekarništvo Male braće upisano u Registar kulturnih dobara Hrvatske

Dulist

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Molimo Vas da nam potvrdite ukoliko ste suglasni s korištenjem kolačića, a privolu možete povući u svakom trenutku. Prihvaćam Više informacija