Aktualno

DAN ŽRTAVA KAZNENIH DJELA/ DEŠA: Žrtve i svjedoci imaju našu podršku

Nasilje (Shutterstock Images LLC)

Svake godine, 22. veljače u čitavoj Europskoj uniji obilježava se Dan žrtava kaznenih djela kako bi se podigla svijest javnosti o pravima žrtava kaznenih djela.

Ovom prilikom DEŠA Dubrovnik obavještava sve građane kako nastavlja s provođenjem usluge pružanja podrške žrtvama i svjedocima kaznenih djela te prekršaja iz područja obiteljskog nasilja na području Dubrovačko neretvanske županije.

Naime, DEŠA je postala partner u provedbi trogodišnjeg projekta ‘Mreža podrške i suradnje za žrtve i svjedoke kaznenih djela’, čiji je nositelj Ženska soba, a provodi se u partnerstvu sa još deset organizacija civilnog društva.

Uloga je mreže osigurati podršku žrtvama i svjedocima u 13 županija u kojima nisu osnovani odjeli za podršku žrtvama i svjedocima.

Podsjetimo, DEŠA je još od 2015. godine uključena u sustav pružanja podrške žrtvama i svjedocima kako bi građanima županije učinila dostupnom do tada nedostupnu uslugu. Podrška žrtvama i svjedocima obuhvaća sveobuhvatnu podršku već od same prijave kaznenog djela do presude kako bi se izbjegla sekundarna viktimizacija i traumatizacija žrtve, a to uključuje emocionalnu potporu, pružanje informacija o pravima te praktičnih i tehničkih informacija kao i pratnju žrtve ili svjedoka na sud.

Kao aktivni sudionik spomenute Mreže, DEŠA Dubrovnik sudjeluje na okruglom stolu ‘Mreža podrške i suradnje za žrtve i svjedoke – izazovi, ciljevi i smjernice u radu’, kojeg organizira Samostalna služba za podršku žrtvama i svjedocima pri Ministarstvu pravosuđa povodom Dana žrtava kaznenih djela. Prilika je to za raspravu o izazovima uspostave Mreže te o mogućim načinima suradnje s državnim tijelima i lokalnom samoupravom te za razmjenu iskustava praktičara koji rade izravno sa žrtvama.

Žrtve i svjedoci kojima je potrebna pomoć i podrška mogu se javiti putem telefona 020 311 625, e-mail adrese zip@desa-dubrovnik.hr ili osobnim dolaskom od ponedjeljak do petka od 8 do 16 sati u prostorije DEŠE-Dubrovnik, Frana Supila 8.

Pročitajte još

GOSTOVANJE U HERCEG NOVOM ‘Vidi kako Lokrum pere zube’ pred crnogorskom publikom

Ivana Mijić Vulinović

VENECIJA POČELA NAPLAĆIVATI ULAZ U GRAD Mnogi nezadovoljni: ‘Pretvaraju nas u tematski park’

Dulist

RASPITALI SMO SE Kad će voda poteći lapadskim fontanama?

Dulist