Kultura

DAN OTVORENIH VRATA Ovog četvrtka pridružite se svijetu restauratora

Ljetnikovac Stay

Dan otvorenih vrata Hrvatskog restauratorskog zavoda održat će se ovaj četvrtak, 24. svibnja u ljetnikovcima Bunić-Kaboga i Stay na Batahovini.

Naši restauratori pripremili su nam zanimljiv program, koji počinje obilaskom restauratorskih ateljea za štafelajno slikarstvo, polikromiranu drvenu skulpturu, zidno slikarstvo i papir, kožu i pergamenu, nazvan ‘Iza vrata restauratorskih ateljea’. Obilazak će trajati od 10 do 18 sati, svaki puni sat i dolazak grupa potrebno je prethodno najaviti.

Tu su i zanimljive radionice za djecu, koje je potrebno prijaviti do 22. svibnja na mposa@h-r-z.hr ili na broj telefona (020) 419 408.

Radionice su: Budi restaurator na jedan dan 1 – Radionica o polikromiranoj drvenoj skulpturi, koju vodi Martina Poša Njirić i traje od 11 do 12.30 sati.

Druga radionica je Budi restaurator na jedan dan 2 – Radionica o papiru koju vode Ana Pušić i Vanja Vučković i traje također od 11 do 12.30 sati.

Više o radionicama za djecu:
Radionica „Budi restaurator na jedan dan 1 – Radionica o polikromiranoj drvenoj skulpturi“

Vrijeme trajanja: 60 min

Voditeljica radionice: Martina Poša Njirić, viša restauratorica tehničarka Ciljna publika: osnovna škola (3. i 4. razred) Kratki opis radionice: Cilj je radionice polaznicima predstaviti posao konzervatora-restauratora, ali i umjetnika i majstora koji su izrađivali umjetnine. Nakon uvodnih riječi o vrstama i načinu pozlate polaznicima će biti predstavljen način izrade polimentne pozlate te će i sami polaznici imati prigodu izraditi vlastito umjetničko djelo – sliku na drvenoj tabli s pozlatom.

Radionica „Budi restaurator na jedan dan 2 – Radionica o papiru“

Vrijeme trajanja: 60 min

Voditeljica radionice: Ana Pušić i Vanja Vučković, konzervatorice-restauratorice Ciljna publika: osnovna škola (3. i 4. razred) Kratki opis radionice: Cilj je radionice polaznicima predstaviti posao konzervatora-restauratora i važnosti i vrijednosti kulturne baštine izrađene od papira (knjiga i dokumenata, umjetnina, globusa i dr.). Radionica počinje uvodom u povijest izrade papira i knjige, slijedi predstavljanje onečišćenja i najčešćih oštećenja papira. Polaznici radionice imat će prigodu saznati kako se uklanjaju nečistoće iz papira te kako se može rekonstruirati (retuširati) neka oštećenja.

Pročitajte još

TEMA IZAZOVNA VREMENA Noć knjige u Dubrovačkim knjižnicama

Dulist

[FOTO/VIDEO] UZ DAN PLANETA ZEMLJE Cvjetni koncert u đardinu Ljetnikovca Crijević Pucić

Dulist

(FOTO) KOLARINI PREMJERNO IZVELI ‘MATRIMONIJO’ Pun teatar, publika oduševljena!

Dulist