Natrag
24.3.2019 16:37

facebook

twitter

google

rss

dulist

DAN NESTALIH OSOBA Hrvatska traga za 2.509 osoba

30.8.2014 @ 11:49 Dulist Hrvatska

Podijelite:

Međunarodni je dan nestalih osoba, koji se u Hrvatskoj obilježava još od 2000. godine.

U Nacionalnoj evidenciji nestalih osoba (NENO) je 2.509 za kojima se traga, a u brojku su uključene i osobe nestale tijekom Domovinskog rata.
Povodom Međunarodnog dana nestalih, Koalicija za REKOM poziva vlade postjugoslavenskih zemalja u regiji, nacionalne komisije i druga nadležna tijela da pronalaženje posmrtnih ostataka prinudno nestalih proglase prioritetom u regionalnoj suradnji i time postave kamen temeljac u stvaranju javne kulture sjećanja o zajedničkoj prošlosti.

Koalicija za REKOM, u priopćenju za medije, upozorava kako poslije 23 godine od početka rata u bivšoj Jugoslaviji nepostojanje tijela još 13.000 ratnih žrtava nedvosmisleno ukazuje kako je to direktna posljedica negativnih vladinih politika prema stvaranju javnog sjećanja na mrtve.

– Posmrtni ostaci su presudni fizički simbol sjećanja na žrtve, kaže kanadski povjesničar Max Bergholz. Samo stvarno fizičko prisustvo tijela daje moć živima da zahtijevaju sjećanje na mrtve. Kada nema tijela, nema pogreba, nema vjerskih obreda na grobljima, niti grobova. Kada nema grobova nema javnog pamćenja na mrtve, sve ostaje u okviru obiteljskog sjećanja – ističe se u priopćenju.

U BiH još uvijek ima 9.643 ljudi čija je sudbina nepoznata više od 20 godina, na Kosovu 1.711, i u Hrvatskoj 1.628.
Koalicija za REKOM je duboko posvećena izgradnji javne kulture sjećanja na žrtve koja uključuje otkrivanje posmrtnih ostataka žrtava i pravo obitelji da svoje mrtve dostojanstveno pokopaju.

Komentari

O autoru: Dulist


Iz rubrike
   Impressum | Privatnost | Uvjeti
  © 2018 dulist d.o.o. Sva prava pridržana