Zanimljivosti

DAN JE ZEMLJE Mislimo na pčele, mislimo na plavi planet

DAN JE ZEMLJE Mislimo na pčele, mislimo na plavi planet

Dan planeta Zemlje obilježava se svakog 22. travnja u više od 150 zemalja diljem svijeta, a ovogodišnjim dano,, ujedno i pedesetom godišnjicom obilježavanja, mislimo na – pčele! Stoga, ne propustite današnji Googleov Doodle, gdje se možete i poigrati s ovim malim vrijednim bićima, ali i doznati više o njihovoj važnosti unutar eko sustava.

Ideju obilježavanja Dana Zemlje je prvi put na konferenciji UNESCO-a 1969. godine predstavio mirovni aktivist John McConnell te je iste godine dizajnirana tzv. Zastava Zemlje, a sam je naziv ‘Earth day’ prvi put upotrijebio 21. ožujka 1969. godine gradonačelnik San Francisca Joseph Alioto u proglasu kojim je odlučeno da se u gradu i na područja San Francisca proslavi kao Dan planeta Zemlje.

U Hrvatskoj se Dan planeta Zemlje organizirano obilježava od 1990. godine. Dan planeta Zemlje službeno se obilježava od 1992. godine kada je tijekom Konferencije UN-a o okolišu i razvoju u Rio de Janeiru na kojoj je sudjelovao velik broj predstavnika vlada i nevladinih udruga usklađen dalekosežni program za promicanje održivog razvoja.

Na prijedlog bolivijske vlade 2009. godine Opća je skupština Ujedinjenih naroda 22. travnja proglasila međunarodnim Danom planeta Zemlje.

Pročitajte još

Dubrovkinja Zrinka Ćorić jedna od 15 finalistica za Miss Universe Hrvatske

Dulist

I OTAC VLAHA BUKOVCA UZGAJAO DUDOV SVILAC ‘Ćaće je uza me čuvao bube’

Dulist

Marita Kisić Kamić izložbom prikupila više od 1300 eura za Sigurnu kuću

Dulist