Politika

Dan je predizborne šutnje

Dan je predizborne šutnje

U nedjelju su lokalni izbori stoga zakon danas predviđa dan preizborne šutnje.

To znači da ne smije postojati predizborne promidžbe, ali mora se isticati u slučaju da primjetite da se ona krši.

Iz Državnog izbornog povjerenstva pozivaju sve da se suzdrže od kampanje, pa čak i na Facebooku iako su društvene mreže siva zona. Kazne za kršenje šutnje su od 3 tisuće do čak 500 tisuća kuna.

Udruga GONG će naravno također nadgledati izbore, stoga su pozvali sve koji uoče nepravilnosti da im odmah dojave bilo e-mailom ili na telefone koji su naznačeni na njihovim stranicama.

Potvrde i tijekom vikenda
 

Građani koji nemaju važeću osobnu iskaznicu i nisu upisani u izvatke iz popisa birača mogu glasati na dan izbora uz predočenje potvrde za glasanje. Njih pak izdaju uredi državne uprave u županijama a kako bi se građanima omogućilo lakše i brže pribavljanje potvrda, uredi će raditi i danas, 18. svibnja 2013. godine u vremenu od 8.00 do 16.00 sati.

U nedjelju će se pak potvrde za glasanje će izdavati od 7.00 do 19.00 sati u uredima i ispostavama ureda državne uprave u županijama te gradovima i općinama, a popis se nalazi na internet stranici Ministarstva uprave.

Na dan izbora radit će i policijske uprave i policijske postaje, kako bi ghrađani mogli riješiti svoj status prebivališta. (ako to bude potrebno po naputcima državne uprave)

 

Pročitajte još

Mato Pavličević nosi listu Republike u 10. izbornoj jedinici!

Dulist

CENTAR OBJAVIO KANDIDATE Viktorija Knežević sedma na listi koalicije ‘Rijeke pravde’

Dulist

SDP objavio liste za Sabor, Anita Bonačić Obradović na zadnjem mjestu

Dulist