Natrag
20.4.2019 14:31

facebook

twitter

google

rss

dulist

Damilove Ruže na Stradunu

1.2.2012 @ 13:05 Dulist Kultura
3;3

Podijelite:

Izložba fotografija Damila Kalogjere „Ruže na Stradunu“ otvorena je danas u festivalskoj palači u organizaciji Dubrovačkih ljetnih igara. Izložbu je otvorio intendant Ivica Prlender.

Autorsko svjedočanstvo Damila Kalogjere Ruže na Stradunu, zabilježeno svega par dana po razaranju Grada o sv. Nikoli 1991. godine ostalo je sve donedavno zatočeno u umjetnikovom atelijeru.  Ni samom autoru nije dano razaznati što ga je sve priječilo da puna dva desetljeća nisku crnobijelih fotografija, što dokumentiraju granatama izranjenu plohu Straduna, skriva u intimi atelijerskih kutija.

-Šetajući osebujnim Damilovim ružičnjakom prostrtim u zagrebačkoj galeriji Lotrščak, što ga je priredila kustosica Marina Viculin nastojanjem Klovićevih dvora, sama od sebe se nametala zamisao kako mu svakako valja naći sretan i dubrovački dom. Listajući po memoriji raspoloživih izložbenih prostora Grada nisam baš daleko dospio. Svuđe mi je ili manjkalo ili preticalo. Intimnosti. Patetike. Obilježenosti. Doslovnosti… Ipak, ružičnjak bi u Dubrovniku rasprostrijeti baš na Stradunu. Ali, u intimi palače! Dalje je bilo jednostavno. To može biti jedino palača Kerša – Festivalska palača. Ona što je plamenom osvjetljavala Stradun dok su se rascvjetavale do grafičke mekoće dozrele Damilove Ruže. I to je učiniti u susret blagdanu našega Parca – zapisao je Ivica Prlender u katalogu izložbe.
 
Damil Kalogjera rođen je 1962. godine u Zagrebu. U početku se bavio reportažnom fotografijom. Danas preferira primijenjenu fotografiju (pejzaži, portreti i studijska fotografija). Fotografijom se profesionalno bavi od 1979. Član je HZSU i dugogodišnji suradnik Dubrovačkih ljetnih igara.

 

Komentari

O autoru: Dulist


Iz rubrike
   Impressum | Privatnost | Uvjeti
  © 2018 dulist d.o.o. Sva prava pridržana