Grad

‘DAJMO RUKE’ PORUČILI FRANKOVIĆU ‘Zar su stanovnici povijesne jezgre manje vrijedni od ugostitelja?’

'DAJMO RUKE' PORUČILI FRANKOVIĆU 'Zar su stanovnici povijesne jezgre manje vrijedni od ugostitelja?'

Vijećnici Dajmo ruke, Gradskog kotara Grad uputili su gradonačelniku Frankoviću pismo radi iznesenih stavova gradonačelnika na sastanku s ugostiteljima 15. listopada te najave produljenja vremena puštanja glazbe na otvorenom, kako tvrde, usprkos rezultatima provedene ankete i konstantnog ukazivanja na problem buke od strane Gradskog kotara Grad kao i osvrt na plan upravljanja te moratorija na javne površine. Njihovo pismo prenosimo u cijelosti.

-Poštovani gradonačelniče,

dana 15. listopada 2019., na sastanaku s Cehom ugostitelja prezentirali ste svoju buduću odluku o produljenju dozvoljenog vremena puštanja glazbe na otvorenom do 00:30 za vrijeme Ljetnih igara te predstavili model 5x5x5. Model predviđa produljenje zakupa gradskih prostora i najma javnih površina na pet godina, uz pet godina moratorija na izmjene u javnoj površini i broju stolova. Najavili ste i smanjenje zakupljenih javnih površina, za 10%, ali samo za površine iznad 25 kvadrata. Površine ispod toga nećete dirati. Osim toga, portali prenose izjavu Gradonačelnika: ‘Za pet godina ćemo usvojiti Plan upravljanja koji će nam reći kako i što dalje.’ U intervjuu “Jedan na jedan” ste najavili ovu odluku i rekli da ćete prethodno razgovarati s Kotarom pa i sazvati Zbor građana ako treba. To još niste napravili te Vam se stoga obraćamo.

Plan upravljanja za pet godina?!

Plan upravljanja već kasni, a trebao bi se donijeti sljedeće, 2020. godine. Najavljenim produljenjem zakupa javnih površina na 5 godina zacementirat ćete doneseno stanje i onemogućiti implementiranje Plana upravljanja. Plan upravljanja neće moći učiniti ništa ukoliko smo zamrznuli stanje, ne računajući površine preko 25 metara kvadratnih. Pet godina nećemo upravljati prostorom umjesto da najprije donesemo Plan upravljanja te onda uvodimo moratorije na javne površine. Ne ubijajmo Plan upravljanja i prije nego što je donesen!

Laganje

Na sastanku s vijećnicima Gradskog kotara Grad, 18. srpnja 2018., u potpunosti ste se složili sa stavom o zadržavanju postojećeg ograničenja za puštanje glazbe do 23:30 jer takva odluka osigurava bar 4-5 sati sna za stanovnike povijesne jezgre. Složili ste se i s prijedlogom da se s javnih površina uklone ilegalni zvučnici na fasadama te zabrane pojačala zvuka osim u iznimnim situacijama, a sve po važećim propisima, kako i stoji u Pravilniku o komunalnom javnom redu i miru! Taj stav ste branili 15. travnja 2019. na sastanku s ugostiteljima. Citiramo: ‘Odluka o ukidanju glazbe iza 23.30 je bila dobra jer moramo shvatiti ljude koji tu žive i spavaju…’ Stanovnici gradske jezgre su to znali cijeniti… a onda ste krenuli gaziti vlastitu riječ.

Zašto anketa?

Nakon što smo saznali za provođenje ankete s pitanjem dokad bi se trebalo dozvoliti puštanje glazbe (usprkos tome što ste od Gradskog kotara Grad imali više nego jasan stav stanovnika povijesne jezgre na tu temu) poslali smo Vam upit o čemu je riječ i dobili umirujući odgovor u mailu od 17. srpnja 2019. Odgovorili ste kako se anketa ne provodi radi produljenja vremena izvođenja glazbe u povijesnoj jezgri nego kako bi se imao input za druga područja grada!!!

Salto mortale
I baš kad smo se ponadali da razumijete i cijenite vrijednosti grada kojemu ste gradonačelnik, da znate posložiti prioritete – dogodio se salto mortale: 15. listopada 2019. na sastanku s ugostiteljima predložili ste produljenje puštanja glazbe do 00.30 tijekom Ljetnih igara. Susretljivost prema stanovnicima povijesne jezgre u rješavanju problema buke te razna druga obećanja postala su laž.

Manipuliranje podacima

Stav građana povijesne jezgre ste znali i prije ankete, gradonačelniče. Da biste usprkos tome dobili ‘stav’ kakav vam odgovara, nije se prezalo niti od manipuliranja rezultatima. Na području povijesne jezgre 47 posto (najveći postotak) građana se izjasnio da želi ograničenje dozvoljenog puštanja muzike u zoni gdje ljudi žive do 23.30. Usprkos tome što želi većina stanovnika na čiju kvalitetu života se to pitanje direktno odnosi, donijeli ste odluku protivnu rezultatu ankete za povijesnu jezgru. Respect the City! Nadalje, i taj rezultat je upitan jer u anketi je sudjelovalo 679 ispitanika. Od toga 88 posto stanovnika izvan povijesne jezgre te samo 12% stanovnika povijesne jezgre. Tih 12% je u biti 81 ispitanik. Od tih 81 ispitanika, 21 posto (17 stanovnika) je odgovorilo da u stvari nisu žitelji Grada nego drugih kotara i mjesta jer veći dio godine ne žive u Gradu!!! Gradonačelniče, izjavili ste da ste osobno kontrolirali rezultate ankete. Pritom ste, izgleda, zanemarili činjenicu da netko tko ne živi veći dio godine u kotaru nije stanovnik toga kotara te ga se onda statistički tu ne može svrstavati.

Ispostavlja se, dakle, da su u anketi sudjelovala tek 64 stanovnika povijesne jezgre, odnosno njih 9 posto!!!
Nadalje, anketa se provodila isključivo putem telefona bez istraživanja na terenu. Na telefon se mogao javiti bilo tko i iz čiste zabave odgovarati što god mu padne na pamet. Izvještaj o rezultatima ankete na koji je utrošeno 30.000 kuna +PDV našeg novca pun je grešaka iako tvrdite da ste ga osobno kontrolirali, gradonačelniče!

Ugostitelji važniji od stanovnika

I usprkos tome što ste znali stav stanovnika povijesne jezgre i prije ankete, usprkos tome što su i u tako manjkavoj anketi stanovnici povijesne jezgre (s 47% glasova za 23:30 naprama 43% za 00:30) s većinom glasova bili protiv promjene odluke, odlučili ste se ponašati kao bivši gradonačelnik i zanemariti stanovnike povijesne jezgre kao manje vrijedne od ugostitelja!

Manipuliranje s odabirom vremena 00.30

Čak niti to nije sve, dodatno ste manipulirali anketom jer ste odabrali vrijeme produljenja do 00:30 iako je najmanji broj ispitanih građana bio za to vrijeme! Pogledajte sliku. Zaključak izvedite sami!

Muzika
Kad konačno dođe vrijeme da se postave atestirani mjerači buke te se počne mjeriti stanje na terenu, a što duže vrijeme GK Grad zahtijeva, te kad komunalne službe budu u mogućnosti baviti se problemom mjerenja zvučnog onečišćenja upovijesnoj jezgri, moći će se revidirati ovaj problem. Dotad ne bismo smjeli dozvoliti ovako bahato ponašanje određenih ljudi, zvučno zagađenje, oštećenje javnog prostora i života svih građana.

Rješenja i zaključak

1. Poštivati želje većine stanovnika Gradskog kotara Grad, koji već godinama trpe problem zvučnog onečišćenja

2. Pričekati donošenje Plana upravljanja bez donošenja ikakvih odluka koje nebi bilo moguće mijenjati u slučaju potrebe usklađivanja s Planom

3. Odrediti zone i pozicije u kojima je dopušteno puštanje glazbe iza 23:30 na mjestima gdje građani ne spavaju i ne žive (plaže, dio Babin kuka)

4. Omogućiti dulji rad klubovima s dostatnom zvučnom izolacijom

5. Instalirati mjerače buke ili opremiti komunalno redarstvo kako bi moglo kontrolirati razine buke te djelovati sukladno propisima i zakonima.

6. Zadržati ograničenje do 23.30 dok se ne implementiraju točka 1. i točka 5.

Očekujemo više direktnog, kvalitetnog i iskrenog komuniciranja s vijećnicima Gradskog kotara Grad u cilju rješavanja problema i pritisaka s kojima se susrećemo danju, a pogotovo noću. Do tad, ne smatrajte nas manje vrijednim niti glupim, za sve probleme mi smo uvijek na raspolaganju! – stoji u pismo koje potpisuju vijećnici ‘Dajmo ruke’, Gradskog kotara Grad.

Pročitajte još

SUFINANCIRANI PROJEKATI GRADA DUBROVNIKA I DURA-E Među njima i dodatna sredstva za pomoćnike u nastavi

Dulist

POTPORE ZA SEDAM KLUBOVA Uručeni ugovori za programe sportskih aktivnosti za osobe s invaliditetom

Dulist

[PODCAST ‘S BARBAROM’] Iliana Stojanović o odlasku iz Masline i mami koja bi je znala zazvati i reći: Daj reci toj ravnateljici da te pusti doma!

Barbara Đurasović