Aktualno

Dadić: Kaše će se obnoviti sredstvima EU

Županijska lučka uprava Dubrovnik potpisala je s Ministarstvom regionalnog razvoja i fondova Europske unije Ugovor o tehničkoj pomoći pri pripremi dokumentacije za financiranje iz strukturnih fondova EU za projekt rekonstrukcije valobrana Kaše.

Sam projekt, za koji je već ishođena građevinska dozvola, vrijedan je tri milijuna eura.

– Očekujemo kako će u suradnji s Ministrastvom i regionalnom razvojnom agencijom DUNEA-om dio novca doći iz EU fondova – ističe Željko Dadić, ravnatelj Županijske lučke uprave Dubrovnik.
 
GRUŽ, ŠIPAN, KOLOČEP…
 
Podsjetimo, Županijska lučka uprava Dubrovnik upravlja sa šesnaest luka na području od gradskog porta do Brsečina uključujući i Elafitske otoke, a njena osnovna djelatnost je upravljanje, izgradnja i korištenje luka otvorenih za javni promet županijskog i lokalnog značaja na području Grada Dubrovnika.

Od svog osnivanja 2005. godine do danas Županijska lučka uprava je ostvarila cjeli niz projekata obnove i izgradnje lučke infrastrukture koja nije bila obnavljana od Austro-ugarske odnosno od same izgradnje.

– Vrijedi istaknuti važne kapitalne investicije, poput rekonstrukcije i sanacije obale u Gružu u dužini od 350 metara gdje smo dobili novu obalu sa elektroenergetskim ormarićima i vodovodnim priključkom. Zatim rekonstrukcija i dogradnja rive u Luci Šipanskoj koja je sufinancirana od strane Ministarstva mora, prometa i infrastrukture, a koja je završena prošle godine. Posebno bih istaknuo sidreni sustav u gradskom portu kojim je riješen vez za 180 brodica u komunalnom dijelu luke za lokalno stanovništvo – ističe Dadić.

Dadić također navodi i niz manjih projekata, od izgradnje sidrenog sustava (mooringa) za jahte i jedrilice u Zatonu do sanacije podvodnog dijela obalnog zida u lukama Trsteno i Orašac.
 
550 VEZOVA NA BATALI
 
– Upravo se ovih dana očekuje završetak 2,5 milijuna kuna vrijednih radova na rekonstruciji i dogradnji rive i dijela spojne obale u luci Gornje Čelo na Koločepu, čime će se stvoriti uvjeti za pristanak dostavnih i turističkih brodova. To će mjestu sigurno donijeti i novi oblik turističke ponude. Iduće godine u planu je izgradnja 60 metara operativne obale u Komolcu na Tenturiji koja je stradala u Domovinskom ratu, a zašto je već dobivena građevinska dozvola u svibnju 2012.godine – kaže Dadić.

Građane će najviše zanimati situacija s projektom izgradnje komunalne lučice na Batali. Dadić ističe kako se do kraja godine očekuje idejno rješenje i ishođenje lokacijske dozvole za izgradnju lučice s 550 vezova za lokalno stanovništvo. Što se tiče sidrenja kruzera, prema Dadićevim najavama, ispred Povijesne jezgre u ovoj godini se očekuje 196 ticanja brodova sa oko 220 tisuća putnika.

– U budućnosti bi vrijedilo razmisliti o gradnji pristaništa ispred Komarde, što bi uvelike rasteretilo stari gradski porat, naravno uz suglasnost konzervatora za što već postoji idejno rješenje pristana – najavljuje Dadić.

Pročitajte još

Noćas smo se ‘topili’ na 32 Celzija, vrućina ne posustaje do nedjelje

Dulist

DONATORSKA VEČERA Dubrovački vrtovi sunca uručili 26 450 kuna za Žarkovicu

Dulist

Atlantska plovidba kreće s gradnjom poslovno-stambene zgrade na Batali

Dulist

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Molimo Vas da nam potvrdite ukoliko ste suglasni s korištenjem kolačića, a privolu možete povući u svakom trenutku. Prihvaćam Više informacija