Aktualno

Dadić: Kaše će se obnoviti sredstvima EU

Dadić: Kaše će se obnoviti sredstvima EU

Županijska lučka uprava Dubrovnik potpisala je s Ministarstvom regionalnog razvoja i fondova Europske unije Ugovor o tehničkoj pomoći pri pripremi dokumentacije za financiranje iz strukturnih fondova EU za projekt rekonstrukcije valobrana Kaše.

Sam projekt, za koji je već ishođena građevinska dozvola, vrijedan je tri milijuna eura.

– Očekujemo kako će u suradnji s Ministrastvom i regionalnom razvojnom agencijom DUNEA-om dio novca doći iz EU fondova – ističe Željko Dadić, ravnatelj Županijske lučke uprave Dubrovnik.
 
GRUŽ, ŠIPAN, KOLOČEP…
 
Podsjetimo, Županijska lučka uprava Dubrovnik upravlja sa šesnaest luka na području od gradskog porta do Brsečina uključujući i Elafitske otoke, a njena osnovna djelatnost je upravljanje, izgradnja i korištenje luka otvorenih za javni promet županijskog i lokalnog značaja na području Grada Dubrovnika.

Od svog osnivanja 2005. godine do danas Županijska lučka uprava je ostvarila cjeli niz projekata obnove i izgradnje lučke infrastrukture koja nije bila obnavljana od Austro-ugarske odnosno od same izgradnje.

– Vrijedi istaknuti važne kapitalne investicije, poput rekonstrukcije i sanacije obale u Gružu u dužini od 350 metara gdje smo dobili novu obalu sa elektroenergetskim ormarićima i vodovodnim priključkom. Zatim rekonstrukcija i dogradnja rive u Luci Šipanskoj koja je sufinancirana od strane Ministarstva mora, prometa i infrastrukture, a koja je završena prošle godine. Posebno bih istaknuo sidreni sustav u gradskom portu kojim je riješen vez za 180 brodica u komunalnom dijelu luke za lokalno stanovništvo – ističe Dadić.

Dadić također navodi i niz manjih projekata, od izgradnje sidrenog sustava (mooringa) za jahte i jedrilice u Zatonu do sanacije podvodnog dijela obalnog zida u lukama Trsteno i Orašac.
 
550 VEZOVA NA BATALI
 
– Upravo se ovih dana očekuje završetak 2,5 milijuna kuna vrijednih radova na rekonstruciji i dogradnji rive i dijela spojne obale u luci Gornje Čelo na Koločepu, čime će se stvoriti uvjeti za pristanak dostavnih i turističkih brodova. To će mjestu sigurno donijeti i novi oblik turističke ponude. Iduće godine u planu je izgradnja 60 metara operativne obale u Komolcu na Tenturiji koja je stradala u Domovinskom ratu, a zašto je već dobivena građevinska dozvola u svibnju 2012.godine – kaže Dadić.

Građane će najviše zanimati situacija s projektom izgradnje komunalne lučice na Batali. Dadić ističe kako se do kraja godine očekuje idejno rješenje i ishođenje lokacijske dozvole za izgradnju lučice s 550 vezova za lokalno stanovništvo. Što se tiče sidrenja kruzera, prema Dadićevim najavama, ispred Povijesne jezgre u ovoj godini se očekuje 196 ticanja brodova sa oko 220 tisuća putnika.

– U budućnosti bi vrijedilo razmisliti o gradnji pristaništa ispred Komarde, što bi uvelike rasteretilo stari gradski porat, naravno uz suglasnost konzervatora za što već postoji idejno rješenje pristana – najavljuje Dadić.

Pročitajte još

ROĐENI ISTI DAN I GODINU Sretan rođendan Josipu Škerlju i Lukši Peku!

Dulist

IZVJEŠĆE O RADU POVJERENSTVA PRED VIJEĆNICIMA Na što su se žalili pacijenti tijekom 2023.?

Dulist

Izložba ‘Dani ponosa – herojska obrana Dubrovnika 1991.’ gostuje u Zagrebu

Dulist