Aktualno

DAD O UVALI LAPAD ‘Ne poštuju se autorska prava projektanta’

DAD O UVALI LAPAD 'Ne poštuju se autorska prava projektanta'

Društvo arhitekata Dubrovnik uputilo je priopćenje za medije povodom događanja vezanih za radove na uređenju kupališta u uvali Sumartin u Lapadu, a koje prenosimo u cijelosti.

‘Na temelju sve učestalijih reakcija brojnih građana, civilnih udruga i stručne javnosti na recentne događaje vezane za radove na uređenju kupališta u uvali Sumartin u Lapadu, Društvo arhitekata Dubrovnik obavještava javnost kako od samoga početka pomno prati sva zbivanja koja se tiču predmetnog slučaja.

Podsjećamo kako je upravo DAD 2012. godine na poziv Dubrovačko-neretvanske županije kao investitora i raspisivača, organizirao i proveo postupak javnog urbanističko-arhitektonskog natječaja, a čiji je cilj bio odabir najkvalitetnijeg rješenja za uređenje tog obalnog prostora.

Premda je GUP-om Grada Dubrovnika određeno kako se kupalište mora urediti sukladno rezultatima provedenog natječaja, autori prvonagrađenoga rješenja – koje je maksimalno integriralo i čuvalo postojeće zelenilo – u međuvremenu su isključeni iz projekta, na kojem je nastavio raditi drugi projektant, te koji ga je – prema navodima nagrađenih autora – naknadno izmijenio do neprepoznatljivosti.

Stoga je DAD započeo s postupkom detaljnog pregleda i obrade dostupne nam dokumentacije, a ako se pokaže kako je u predmetnom slučaju doista riječ o izigravanju institucije javnog natječaja, o svojim ćemo zaključcima pravodobno izvijestiti nadležna tijela i javnost.

Ipak, kao strukovno udruženje dužni smo upozoriti i na sljedeće: prema članku 10. Statuta Društva arhitekata Dubrovnik obveza DAD-a je djelovati s ciljem razvijanja i afirmiranja kulture prostora i zaštite čovjekova okoliša, a u skladu s etikom i uzancama arhitektonskog poziva – zvanja.

Stoga, poštujući djelokrug i ovlasti rada Hrvatske komore arhitekata, ipak nam je dužnost – posebice s obzirom na naše statutarne odredbe – upozoriti na članak 18. Kodeksa strukovne etike članova HKA u kojemu stoji da ‘ukoliko preuzimatelj dijela projektiranja, nadzora ili drugog posla nastavlja rad na projektu kojega nije autor, dužan je poštivati upute autora i autorska prava, tražiti suglasnost za svaku promjenu u projektu i autora obavijestiti o svakoj promjeni u izvođenju gradnje, ako je to u skladu sa zakonom’.

Prema svemu sudeći, aktivnosti oko spomenutog projekta ukazuju kako se u ovom slučaju postupilo protivno toj odredbi. Zbog toga će Društvo arhitekata Dubrovnika neposredno nakon utvrđivanja svih relevantnih činjenica i sukladno svojim ovlastima, donijeti odluku o daljnjem postupanju u ovom slučaju.

Izvršni odbor Društva arhitekata Dubrovnik’

Pročitajte još

NACIONALNA MANIFESTACIJA Obilježena 13. Noć knjige u Dubrovačkim knjižnicama

Dulist

PREMA ISTRAŽIVANJU Parking na dubrovačkom aerodromu najskuplji u Europi

Dulist

ŽUPAN DOBROSLAVIĆ: ‘Republika Srpska ne smije projektom ZL Trebinje ugroziti vodoopskrbu Dubrovnika’

Dulist