Politika

Ivan Jelčić: I DORH-u je sporno davanje koncesije za žičaru na 50 godina!

Gradski vijećnici trebali bi riješiti gordijski čvor oko koncesije za žičaru. Uvodno je gradonačelnik Mato Franković rekao kako dugovi iz prošlosti iznose 48 milijuna kuna, od čega će 26 milijuna kuna pripasti Gradu Dubrovniku. Istaknuo je kako ovo smatra velikim uspjehom pravne države koja je u ovom slučaju funkcionirala.

-Iznos koncesijske naknade kojega predlažemo jest 15 posto jer nijedno vještačenje nije pokazalo koliko bi ona trebala biti. No, ovdje govorimo o koncesiji na zahtjev, kojega su Excelsa nekretnine poslale i tražile koncesiju od 15 posto na 50 godina. Mi to možemo prihvatiti ili odbiti, ali podsjećam kako je Gradsko vijeće  tri puta do sad prihvatilo 15 posto. Uz to i dug iz prošlosti se odnosi na koncesijsku naknadu od 15 posto te bi bilo potpuno bespotrebno i ničim utemeljeno ići na veći iznos jer bi to izazvalo daljnje prijepore i daljnju obustavu rada žičare – istaknuo je gradonačelnik. Dodao je kako ovim nitko nije oštećen jer ništa ne može raditi bez prethodne dozvole nadležnih tijela.

-Ovo Gradsko vijeće sada donosi prijedlog odluke koju je u bitnome usvojilo prije više od godinu dana, a žičara je zatvorena više od dva mjeseca. Samim time smatram da se naštetilo i Gradu Dubrovniku i dijelu gospodarstva – rekao je Jadran Barač.

-Gradonačelnik bi trebao priznati odgovornost jer je šteta nanesena. Nije trebalo zatvarati žičaru već iskomunicirati dugove i ostaviti nadležnom sudu da riješi sporove – smatra Barač.

-Svi znaju da je gospodin Barač zastupnik Excelse samo me čudi da vam nisu javili da je sve usuglašeno. Vi opet lupate k’o ‘Maksim po divizij’ – odgovorio mu je Franković.

-Da smo kojim slučajem poništili odluku morali bismo ići po novom Zakonu o koncesiji, a uredba kojom se treba propisati visina koncesijske naknade još nije donesena te bismo danas čekali. A što kad bi uredba favorizirala koncesionara? Ovo je ipak najveća koncesijska naknada u Hrvatskoj. Ako sam oštetio Grad time što smo uprihodovali dugove iz prošlosti, onda uistinu možda i jesam. Ako je itko želio to napraviti, to je  onaj koji je s Excesla nekretninama potpisao sporazum u kojem je rekao da se odriče svih dugova iz prošlosti, bez suglasnosti Gradskog vijeća. Tko sam ja da odustane od 26 milijuna kuna Gada? – rekao je dalje gradonačelnik dodavši kako je sve prošlo kroz ruke Državnog odvjetništva.

-Da je žičara ostala raditi, ovo bismo potpisali na ‘svetoga nikad’. Koga je oštetila činjenica da žičara ne radi. Vjerojatno neke poduzetnike koji su potpisali ugovore s Excelsom, a ne s nama. Jedino je u ovom slučaju bio oštećen Grad Dubrovnik – govori dalje Franković. Ne drugih ispred interesa Grada, dodao je.

Barač je pak istaknuo kako je interes graonačelnika prvoditi zakone i odluke Gradskog vijeća, a potom mu se Franković ispričao što ga je nazvao pravnim zastupnikom Excelsa nekretnina jer nije pravnik po struci pa ni ne može biti pravni zastupnik. Ali, zato ga je nazvao lobistom.

-Jednom gospodine Barač prevalite ‘čestitamo, dobro smo napravili, idemo dalje’. Ako je čovjek uspio doći na Mjesec, pa možete i vi to izustiti – rekao he Franković Baraču.

-Činjenica je da smo donijeli zakonitu odluku i nije bilo primjedbi DORH-a, a o tome ste počeli problematizirati početkom ove godine. Nitko od nas nije imao pojma što se događa. Žičara je zatvorena jer zakonita odluka Gradskog vijeća nije provedena i to ste nam trebali objasniti. Oni su nas imali u šaci jer nismo proveli zakonsku proceduru – rekao je Barač.

-Kad je donesena odluka Gradskog vijeća nismo imali saznanja da se vodi spor RH s Excelsa nekretninama. Tu istu odluku smo proslijedili DORH-u koje nas je obavijestilo kako ne možemo potpisati ugovor dok se ne riješe svi imovinsko-pravni i sudski odnosi. O tome smo obavijestili podnositelja zahtjeva za koncesiju i oni su tada mogli riješiti dugove iz prošlosti. Grad nitko ničim nije dovelo u škare jer se sve moglo tada riješiti kao što se rješava danas – istaknuo je gradonačelnik na repliku Jadrana Barača.

Marko Potrebica (HDZ) ispravio je vijećnika Barača te rekao kako je rezultat toga da su nas imali u šaci 26 milijuna kuna te činjenica da vijećnici danas o tome raspravljaju. Barač je pak rekao kako je Excelsa plaćala svoje dugove jer nijedan porezni dug nije bio evidentiran.

-Ne dajte da vas zavedu – savjetovao je vijećnika Barača gradonačelnik.

U replici Blaž Pezo (HDZ) upitao je Barača koji stručnjaci stoje iza njegovih teza.

-Sramotan je način na koji pristupa ovoj situaciji. Spor je okončan u najbolju korist i za državu i za Grad, a on svemu tome sramotno pristupa – rekao je Pezo o vijećniku SDP-a.

-Mnogi su pričali bajke, bacali dimne zavjese, organizirali ‘hepeninge’, ali nisu podigli sudsku tužbu. To ste napravili vi gradonačelniče – rekao je Marko Potrebica tijekom rasprave dodavši kako nikad nije postojala dobra volja da se to naplati.

-Jučer ste na kraju tiskovne konferencije rekli da ćete glasati za odluku, a sad nas pola sata uvjeravate da nas je gradonačelnik vodio stanputicama – osvrnuo se Potrebica na Barača.

-Čemu danas ovaj igrokaz? Gdje nam je prijedlog ugovora o koncesijskoj naknadi od 30 posto? Čemu taj igrokaz ako danas imamo isti ugovor. Ja bih sigurno glasao da je bilo 30 posto. Ne spominjite igrokaz jer vi ste s vaših pozicija najavljivali zlouporabu ovlasti – odgovorio mu je Jadran Barač.

-Zamjeram gradonačelniku što prije nije zaustavio žičaru, što to nije napravio lani – istaknuo je vijećnik DUSTRA-e Rikard Rossetti.

Vijećnik Mosta Maro Kristić rekao je kako treba pohvaliti i bivšeg gradonačelnika koji je omogućio da naknada od koncesije postane prihod jedinice lokalne samouprave.

-Nagodba ima dosta spornih momenata. Brine me i ne slažem se s činjenicom da smo od travnja 2018. do danas oprostili koncesijsku naknadu Excelsi jer to ne može biti dio nagodbe, a ni novog ugovora i to smo propustili naplatiti – rekao je Kristić. Dvojbeno mu je i to da će Grad, što piše u nagodbi, vratiti sva sredstva ako se pokušaju promijeniti odredbe ugovora o koncesiji, što znači da Grad sebi vezuje ruke idućih 50 godina.

-Nigdje u dokumentima nema sporazuma između Grada i države kojim se država obvezuje ispaltiti ovršenih 16 milijuna kuna – dodaje dalje Mostov vijećnik.

Lovro Zovko, pravni zastupnik Grada u ovom slučaju, odgovorio je Kristiću te naglasio kako svaka nagodba predstavlja dogovor strana koje je sklapaju. Istaknuo je kako se vraćanje sredstava odnosi na slučaj kada bi Grad bez krivnje Excelse, jednoglasno protivno odredbama ugovora i zakona, krenuo u raskidanje ugovora.

Nezavisna vijećnica Matija Čale Mratović podsjetila je kako je 2010. godine HDZ-ova Vlada dala koncesiju bez naknade.

-Zašto preuzimamo dio rizika u slučaju smanjenja njihovog prihoda i zašto smo tu klauzulu stavili u ugovor- pitala je Matija Čale Mratović.

-Nakon godinu i nešto dana se vraćamo na isto. Nećemo glasati za odluku najviše zbog primjedbi DORH-a na sami tekst ugovora kojega trebamo potpisati – rekao je DDS-ov Ivan Jelčić.

-DORH je izričito rekao da varijabilni dio koncesije ne bi smio biti ispod 30 posto, a mi se vraćamo na 15 posto. Problematiziran je i rok od 50 godina. DDS je više puta upozoravao na taj dugački rok, a s tim se nekako složio i DORH – smatra Jelčić. Dodao je kako bi im bila prihvatljiva koncesija na 30 godina s varijabilnim dijelom koncesijske naknade od 30 posto. Uz to, nije im prihvatljivo ni preuzimanje dijela rizika u slučaju pada prihoda.

Tijekom rasprave vijećnici Maro Kristić i Nikša Selmani istaknuli su kako nije dobro da se koncesijska naknada vezuje isključivo za prihod od prodanih karata, jer to otvara prostor za moguće manipulacije u budućnosti.

Izvansudska nagodba prihvaćena je uz pet suzdržanih glasova, a odluka o dodjeli koncesije izglasana je uz tri glasa protiv, s tim da je SDP glasovao ‘za’.

Pročitajte još

Palice otišle u povijest, vijećnici ubuduće glasuju putem tableta

Dulist

NOVO ISTRAŽIVANJE Milanović najpopularniji političar, evo kako su ‘prošli’ ostali

Dulist

NOVI CROBAROMETAR Evo kako ‘stoje’ SDP, HDZ i Škoro nakon predsjedničkih izbora

Dulist

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Molimo Vas da nam potvrdite ukoliko ste suglasni s korištenjem kolačića, a privolu možete povući u svakom trenutku. Prihvaćam Više informacija