Peškafondo

Da si muško pišala bi s noga

Da si muško pišala bi s noga

Moj nono je znao govorit: ‘da si ti muško pišala bi s noga’. Ne meni, a nije ni bitno kome. U stvari, važna je bit izjave, i što je sve ona donijela. Ništa negativno, postala je općepoznata poštapalica u našoj obitelji. I baš mi je ona ovih dana došla na pamet, dok sam razmišljala o brutalnom maltretiranju koje nam je donijelo natezanje oko Istanbulske konvencije.

Već tjednima smo izloženi različitim tumačenjima ‘nepročitanih’ redaka konvencije. U osnovi se zaobilazi činjenica kako smo je dužni potpisati, jer nam to Europa nalaže, a iz toga proizlazi spoznaja koju često zanemarujemo, a to je kako smo tek pijuni nekih viših političkih elita koje donose odluke umjesto nas. Nas eto, stavljaju pred gotov čin. Istanbulska konvencija mora se i tako i tako ratificirati.

Dakle, političari moraju odraditi što im je naređeno, a izbezumljena masa, od kojih velika većina pojma nema što Konvencija uopće znači, uspjela je postići strukturnu rascijepljenost u društvu. Došlo je do potpune polarizacije i zavladala je ideološka histerija.

I sve to traje već tjednima. I tjednima se ne priča o ničemu drugome osim o ratifikaciji. I sve se čini kao da to netko radi i kreira s namjerom kako se ne bi govorilo o puno važnijim temama.
Recimo o gospodarstvu. Možda o demografskom slomu. O konkretnim brojkama iseljenih iz Hrvatske. O brojkama korisnika pučkih kuhinja i socijalne pomoći. O velikim poskupljenjima koja samo što nisu ‘zakucala’ na vrata svih domaćinstava.

E, ali važno je da su ljudi izašli na Trg i prosvjedovali zbog Istanbulske konvencije. Važno je da je Crkva dala svoj nepokolebljiv stav. Međutim, svećenici s oltara ne govore o stvarnim problemima današnjice, ne prosvjetljuju i ne podučavaju vjernike, npr. o vrijednostima braka i obitelji, skromnosti i skrušenosti. Uvidjeli su oni kako je ‘in’ pričati o spolu, rodu i broju. Imaju i pravo. Dakako, i svi oni ‘pišaju s noga’…

I sve se to događa dok nam je zemlja u potpunom kaosu. Nema gospodarske strategije, nema porezne vizije, nema plana za razvoj malog i srednjeg poduzetništva, povećanja broja radnih mjesta… Smanjivanje parafiskalnih nameta bila je tek jedna kratkotrajna floskulativna priča u populističko-izbornoj maniri koju više, naravno, nitko niti ne spominje. Od silnih obećanja ‘rasterećenja’ poduzetnicima, tek je neki dan ukinuto jedno izdvajanje popularno zvano ‘porez na zrak’. Tvrtke do tri milijuna kuna prometa više neće morati plaćati Hrvatskim šumama taj porez. I sad bi morali biti kao sretni i silno zahvalni što su se vladajući sjetili ukinuti taj zasad jedini parafiskalni namet. Kad će na red doći onih ostalih 268, koje svakog mjeseca plaćamo, a da ne znamo zašto, osim da bi vladajuće garniture imale dovoljne zalihe za self promotion?

Gdje je promišljen stav o smanjenju poreza na dodanu vrijednost? O smanjenju opterećenja na plaće čime bi se potakla potrošnja i općenito generirao oporavak gospodarstva. Jer bez obzira na ‘hvalospjeve’ o sjajnom rejtingu koje nam iz Vlade plasiraju, situacija na ‘terenu’ je zabrinjavajuća. No, Oni to ne vide, zapravo ne žele vidjeti. Naravno, mogla bih nastaviti nizati pitanja poput recimo, kada će početi pripreme za prelazak na euro ili ćemo se jednog jutra probuditi i shvatiti da ne znamo što nas je snašlo jer nema više kune, a cijene su poletjele do Marsa. Uostalom već smo se našli na udaru poskupljenja, samo o tome nemamo kada ni gdje iznijeti svoj stav. Struju ćemo retrogradno, od siječnja plaćati tri puta skuplje, a tek treba vidjeti kakav će nas udar ‘pogoditi’ iz Čistoće kad krenemo razvrstavati otpad. Ma zašto bi se o tome raspravljalo, kad mi imamo ratificirati Istanbulsku konvenciju, koja se bori za prava Žena. Pretučene, izmlaćene i maltretirane… Njih više neće biti. To će stvarno biti revolucija. Blago nama. Sad konačno, možete okrenuti na ‘četvrti’ nastaviti gledati Istanbulsku nevjestu. Do nove prilike kad će se nastaviti iživljavati nad nama. A ona samo što se nije zahuktala na temu novog zakona o abortusu, kojeg će kreirati svi, pa i katolička Crkva. Kad i to apsolviramo, ne brinite, čeka nas povratak u kolotečinu. ‘Ustaše’ i ‘partizani’ uvijek čuče spremni za podgrijati atmosferu i skrenuti temu s bitnog.

Adio Vam

Pročitajte još

[PODCAST ‘S BARBAROM’] Otvoreno o životu prije i nakon kobnog 21. listopada 2001. Tko je Zlatko Milić danas?

Barbara Đurasović

OKRUGLI 600. BROJ! Podižemo cijenu novine za 7 centi, a plaću novinara na 1050 eura!

Barbara Đurasović

‘MIRNE DUŠE’ U POLITIKU Pravi, pošteni i rehabilitirani

Barbara Đurasović