Aktualno

“Da sam Dubrovčanin, podržao bih referendum”

"Da sam Dubrovčanin, podržao bih referendum"

– Ne znam hoće li država platiti odštetu investitoru, ako se građani usprotive projektu na Srđu', rekao je premijer Zoran Milanović pojasnivši da je to potencijalno sudsko pitanje koje se ne može predvidjeti.

Ipak, kako piše T-portal, Milanović je siguran da će na Srđu u konačnici netko dobro zaraditi, a Vlada će iz tog primjera naučiti kako se investicije ne smiju dogovarati.

Upitan je li realna mogućnost da država plati ogromnu novčanu odštetu investitoru na Srđu u slučaju za njega negativnog ishoda na referendumu, Zoran Milanović nije mogao precizno odgovoriti.

– Tamo gdje je država demokratska, gdje su institucije demokratske i gdje je sudstvo neovisno, uvijek postoje izgledi da nešto morate na kraju platiti i da ne znate kako će sud odlučiti. Ne znam, to mogu samo komentirati na ovakav način – kazao je premijer.

Milanović dakle ne zna točno koja je mogućnost za plaćanje odštete i ne želi to komentirati, ali siguran je da će na Srđu netko na kraju ipak zaraditi.

– Nekako si razmišljam, čak i ako realizacije projekta na Srđu ne bude, nisu ljudi naivni. To je visoko vrijedno zemljište koje sigurno neće biti nacionalni park. Dakle, bit će sigurno na prodaji, a onaj koji to bude kupovao na kraju će ipak zaraditi, što god se bude gradilo. To je barem moja laička, ali ipake ne potpuno analfabetska procjena – izjavio je Milanović.

No, primjer Srđa u Vladi se ipak nudi kao argument za novi Zakon o strateškim investicijama.
– Srđ je puno značajniji jer govori o tome kako se stvari ne bi trebale raditi, odnosno kako bi ih u budućnosti trebalo raditi – rekao je Milanović.

– Na Srđu godinama jedan investitor vrijedno skuplja parcele i tamo valjda radi u dobroj vjeri. Možemo razgovarati o tome je li on doveden u zabludu ili nije, i je li izgubio? No, tu bih se zaustavio i rekao da je referendum trebalo održati još 2006. godine – kaže Milanović i dodaje da bi, da je Dubrovčanin, vjerojatno i sam smatrao da treba podržati referendum.

– Projekt na Srđu tiče se cijelog grada. On je toliko velik i značajan da definira budućnost jednog relativno malog grada.Dakle, to nije jedan park, jedna parcela i tri zgrade. To je ogromna površina i nakon toga nema više. Imate more i imate planinu preko tisuću metara. U tom smislu logično je da se ide na referendum, međutim nije logično da se s time kasni i da se to odgađalo šest ili sedam godina. Sad su svi u glupoj poziciji i, vidite, upravo ćemo propisima koje predlažemo i koji će ući u proceduru u Saboru, urediti buduće odnose – rekao je premijer misleći na spomenuti kontroverzni Zakon o strateškim investicijama.

– Neka netko onda upre prstom i kaže da Vlada krade, da Vlada prodaje, da pogoduje! Nakon tog zakona zaista ćete moći u nekoga uprijeti prstom. U Hrvatskoj već godinama ne znate tko je odgovoran, nema odgovorne osobe. Mora se znati gdje se donosi odluka. Naravno, kad su u pitanju problemi poput Srđa – izjavio je Milanović koji smatra da je primjer projekta nad Dubrovnikom jedini primjer u Hrvatskoj koji će, ako se ostvari, zaista definirati jedan od najznačajnijih hrvatskih gradova. 

Milanović je ponovio da se zalaže za referendum, ali i apelirao da se takvi izbori ponude građanima na vrijeme:
– Tako da svi znaju gdje su i s čime mogu računati. Upravo takve situacije želimo promijeniti i zato je ova Vlada – Vlada socijalnog mira i održavanja vrijednosti koje smo gradili generacijama, ali isto tako ovo je i Vlada odlučnih mjera kada je u pitanju društveni boljitak i kada je u pitanju stvaranje nove vrijednosti, novca – istaknuo je premijer Milanović.

Pročitajte još

Policija za vikend pojačano nadzire najteže prometne prekršaje

Dulist

DONIRAJTE ZA MARIJA Velika akcija Udruge ‘Tata je tata’

Dulist

USTAVNI SUD ODLUČIO Predsjednik Milanović ne može biti mandatar niti premijer

Dulist