DuList IN

Da padne i meteor, mi bismo svirali i dalje!

Da padne i meteor, mi bismo svirali i dalje!

Iako relativno malen grad za razvitak neke jače glazbene scene, Dubrovnik je oduvijek imao i nudio neke zanimljive i kvalitetne mlade bendove, posebno one alternativnih glazbenih žanrova.

Jedan od njih je i The Pandora, koju smo posjetili na jednoj od proba koje održavaju u prostoru vrlo dobro znanom svim mladim bendovima – Staroj Bolnici iza sveučilišnog kampusa.

Pandora trenutno broji šest članova – oni su vokal Nenad Puljić, lead gitara Ilija Begušić, Veki Kovačević na ritam gitari, Aleksandar Cobenzl na bubnjevima, Vlaho Mihač  na bass gitari, a odnedavno je s njima i jedna mlada dama, koja je osvježila žestoke riffove Pandore – mlada gimnazijalka Magdalena Kačić Barišić na violini.
Kada ih pitate ono klasično pitanje koje slijedi u svim intervjuima s glazbenicima – odgovor je vrlo jednostavan, a proizlazi iz interne šale benda – 'njih samo metal zanima'. Doista, opisuju se kao heavy extreme metal, no slušaju i klasični rock, kao inspiraciju za svoje pjesme.

Vraćamo se na početak. Koliko dugo postoji The Pandora?

– U ovom sastavu postoji od kraja 2012. godine, ali zapravo imenom postoji još od 2004. godine – objašnjava gitarist Ilija. Naime, od high-school-heavy metal benda, godinama su se mijenjali i članovi, a nastala je i poprilična stagnacija. Situacija se okreće prošle godine, okuplja se nova ekipa  i prvi nastup ostvaruju na ovogodišnjoj Puntiželi, kada su okupljene u župskom parku oduševili sa svojim melodičnim pjesmama poput Dio sna, Whisper oft he night, Kingdom… Nastup su nedavno imali i u Klubu Orlando, gdje su im se na stageu pridružili Crockers i Lucvampendu, također mladu dubrovački bendovi. Ono što im slijedi je 'veliki' koncert 26. listopada u Lazaretima, kao predgrupa Ultimatumu, hard & heavy bendu iz Splita, što im je kažu, posebno važan koncert.

Stoga, iduće pitanje bilo je koliko se često svira, odnosno vježba u prostorima, a basist Vlaho ističe kako se probe odvijaju nekoliko puta tjedno, a pred koncert čak – svaki dan. Kaže kako su one i bitne za sve njih u smislu 'punjenja baterija'.
-Onog osjećaja kada radiš cijeli dan, ili si pak umoran od svega, dosta ti je svega, ili te općenito nešto muči, možemo se riješiti tek kada dođemo ovdje i zasviramo koju, za odmor, da nam bude lakše – ističe. kažu da ne postoji ništa što bi ih odvratilo od sviranja, te da svaki problem može biti riješen, ako zaista žele svirati. A žele, odnosno kako kažu, 'da padne i meteor na Dubrovnik, nastavili bi svirati'. Zasad imaju devet autorskih pjesama, a demo album je u planu. Na YouTubeu postoji nekoliko spotova, a kažu kako svaku pjesmu rade na drukčiji način, te kako ne postoji zapravo određeno vrijeme za napraviti neku pjesmu.
– Sviramo, nadograđujemo, dodajemo, izbacujemo… Dok se ne rodi pjesma – kaže Veki, koji sa Nenadom i Ilijom piše tekstove pjesama.

Mora se primijetiti da, iako malen, prostor u kojem svira Pandora poprilično je sređen i čak dobro opremljen, obzirom na uvjete koje pruža zgrada u kojoj vježbaju. Koliko je teško nabavljati opremu?

– Pa sve što se nalazi u prostoru je naše, mi smo to kupili, osim frižidera kojeg smo dobili. Dakle, stvar je jednostavna – treba nam nešto zajedničko, kupimo to zajedno, a ako nam treba nešto posebno, recimo Aleksandru nešto za bubanj ili nama za gitare, onda kupujemo za sebe. Ostale stvari, poput klima-uređaja (koji nas je spasio!) kupimo zajedničkim novcem. Naravno, ne računamo Magdalenu, jer je još srednjoškolka, pa je ne želimo opterećivati time – ističu.
Inače, iako u šali kažu da su je 'doveli da im počisti prostor', Magdalenu paze kao kap vode na dlanu. Kako i ne bi, kad je osvježila svojom violinom žestoki zvuk Pandore. Violinu svira već duže vrijeme, a inače je učenica srednje klasične škole Ruđera Boškovića u Dubrovniku, dok je ostatak benda uglavnom 'u studentskim vodama'.

Ako još niste imali priliku poslušati Pandoru u ovom sastavu, u kojem postoje otkad im je Magdalena stigla u svibnju 2013. godine, odnosno, kako ističu 'kada su počeli svoje žestoke rifove bojati čarobnim zvukom violine', prošetajte se do Lazareta 26. listopada. A duList im želi i dalje puno uspjeha u radu i kreativnom stvaranju dobrog zvuka!

A vi možete poslušati i par njihovim pjesama:

Pročitajte još

[FOTO] DRŽAVNO PRVENSTVO Cavtatske mažoretke osvojile zlato i srebro!

Dulist

[FOTO] UZ DAN PLANETA ZEMLJE Dubrovački okoliš čistilo 170 volontera

Dulist

JOŠ JEDAN HIT GRUPE SILENTE ‘Sve da ima neki način’ među top 10 singlova domaće liste

Dulist