Aktualno

DA manjem PDV-u, NE i manjim cijenama?

DA manjem PDV-u, NE i manjim cijenama?

Ugostitelji i turistički djelatnici već se dvije godine zalažu za smanjenje PDV-a u njihovim sektorima, a izgleda da će im se s novom Vladom i novim ministrom turizma to i ostvariti.

Nova će Vlada, postalo je sve više izvjesno, smanjiti stopu PDV-a za restorane, kampove i privatni smještaj na 10 posto, koliko plaćaju hoteli.
 

Nije dobro uvjetovati smanjenje PDV-a smanjenjem cijena, jer tržište diktira kakve  ćemo cijene imati. To nije dobra odluka i ona nema veze sa stvarnošću – Ivo Rudenjak

No, uz smanjenje stope ide i niz uvjeta, otkrio je ministar turizma Veljko Ostojić objasnivši da će se strukovne udruge morati obvezati svojim potpisima na sporazum da će smanjenje PDV-a tržište osjetiti, odnosno da će restorani, primjerice, sniziti cijene. Drugi će uvjet biti da se, ako u početnoj fazi ne bude mogućnosti za novo zapošljavanje, ne otpušta zaposlene, a treći da se ulaže u podizanje kvalitete usluge i konkurentnosti.
– Bez takvog dogovora ne može biti sniženja stope PDV-a – izjavio je ministar Ostojić dodajući i da se nada kako će korekcija stope poreza na dodanu vrijednost obilježiti ovogodišnju turističku sezonu.

CIJENE DIKTIRA TRŽIŠTE

U očekivanju odluke o smanjenju stope PDV-a ugostiteljima zanimalo nas je razmišljanje dubrovačkih ugostitelja. Za komentar smo upitali predsjednika Ceha ugostitelja DNŽ Stjepana Perića te dubrovačkog ugostitelja Iva Rudenjaka. Rudenjak smatra kako uvjet vezan za smanjenje cijena nije dobar. Tim više što, ističe, sukladno zakonskim propisima ugostitelji danas cijene mogu mijenjati svake minute, svakog sata. I tko će to onda kontrolirati? Kada je riječ o smanjenju stope PDV-a Ivo Rudenjak je istaknuo kako Obrtnička komora i Udruga poslodavaca traže stopu PDV-a od najmanje 10 posto na hranu, dok za piće može ostati na sadašnjoj razini.

Smanjenje PDV-a je za nas olakšica u poslovanju jer naša fiskalna i parafiskalna davanja su postala nemoguća. Grcali smo do grla u problemima, pa je stoga i išao naš zahtjev za smanjenjem stope PDV-a – Stjepan Perić

– Nije dobro uvjetovati smanjenje PDV-a smanjenjem cijena, jer tržište diktira kakve  ćemo cijene imati. To nije dobra odluka i ona nema veze sa stvarnošću – ističe Rudenjak. Stjepan Perić podržava odluku Vlade o smanjenju PDV-a u ugostiteljstvu i turizmu, budući da takav zahtjev postoji već dvije godine. Upravo je takav zaključak usvojen i na Kongresu ugostitelja i turističkih djelatnika održanom u studenom 2011. u Dubrovniku.
– Smanjenje PDV-a je za nas olakšica u poslovanju jer naša fiskalna i parafiskalna davanja su postala nemoguća. Grcali smo do grla u problemima, pa je stoga i išao naš zahtjev za smanjenjem stope PDV-a – istaknuo je Stjepan Perić, izražavajući nadu kako će do smanjenja PDV-a sada i doći, što će svakako olakšati poslovanje ugostitelja.

– No, to ne mora značiti istovremeno da moramo smanjivati svoje cijene. Želimo biti konkurentni, ali u usporedbi s cijenama Španjolske, Italije, Francuske, Austrije vidimo da su naše usluge apsolutno jeftinije i to je tema o kojoj moramo tek razgovarati i razmišljati hoćemo li imati potrebe smanjivati cijene – naglasio je Perić, dodajući kako će odluka o manjoj stopi PDV-a doprinijeti i punjenju državne blagajne i kroz zapošljavanje, što je danas najvažnije pitanje. Naime, Perić smatra kako će se na taj način ugostitelji lakše zapošljavati ljudi, koji se danas na kraju sezone nažalost moraju slati na berzu rada.
 
MANJE BRODOVA NA KRUŽNIM PUTOVANJIMA

– To je jedina prava šansa i pravi put. Sve drugo su paušalne priče – istaknuo je predsjednik Ceha ugostitelja, ističući ipak kako su spremni razgovarati i o smanjenju cijena. U Dubrovniku ima mjesta za korekcije – i za podizanje i za smanjenje cijena, no Perić naglašava kako bi trebalo voditi računa o sugrađanima kako bi došli u fazu jeftinijeg plaćanja usluga. No, to je odluka koja bi se morala donijeti na razini cijele destinacije. I to putem okruglog stola, koji bi se trebao održati na inicijativu gradonačelnika ili župana radi razgovora o svim detaljima kako bi destinacija istinski živjela 365 dana u godini, a ne samo 6 mjeseci. Ali i o brodovima na kružnim putovanjima, kojih će, rekao je Perić biti 18 posto manje nego lani.

– Ne znam tko je kriv, ali je netko kriv što iduće godine imamo 18 posto manji broj dolazaka u Dubrovnik. Netko je kriv za to – rekao je Perić dodajući kako je ta nova industrija, koja se jako razvila zadnjih 16-17 godina, nas očito zatekla nespremnima.
– Očito je nas zatekla nespremne jer nam smetaju gužve po gradu, što ja ne mogu razumjeti. Jer svi živimo od turizma i ne mogu shvatiti da nekome smetaju brodovi s kružnih putovanja – ogorčeno je zvučao Perić, dodajući kako se drugi gradovi i države bora za cruisere, a mi ih imamo, no očito nam smetaju.
– Ja sam za gužve, nama treba što više turista i to je jedina naša šansa – istaknuo je Perić, a na pitanje hoće li Ceh ugostitelja inicirati sazivanje okruglog stola odgovara kako brodovi na kružnim putovanjima nisu samo stvar ugostitelja već i lučkih uprava, trgovaca, hotelijera… odnosno svih nas koji živimo od turizma.

Pročitajte još

Izložba ‘Dani ponosa – herojska obrana Dubrovnika 1991.’ gostuje u Zagrebu

Dulist

Studentska ‘PEP konferencija’ ovog četvrtka i petka na Kampusu

Dulist

OD SRIJEDE NA KIOSCIMA Čeka vas novi broj DuLista!

Dulist