Aktualno

‘Čuvari sjećanja’ i fotomonografija ‘Nepokoreni Dubrovnik’ predstavljeni na Srđu

'Čuvari sjećanja' i fotomonografija 'Nepokoreni Dubrovnik' predstavljeni na Srđu

Muzej Domovinskog rata Dubrovnik već tradicionalno u prostorima tvrđave Imperijal na Srđu priredio je program za branitelje i građane, kako bi im čestitali ovogodišnji Dan dubrovačkih branitelja.

Program je započeo prikazom rada Muzeja u prvoj godini samostalnog djelovanja, pri čemu se v.d ravnateljice Varina Jurica Turk posebno zahvalila donatorima i suradnicima ove ustanove upoznavši sve nazočne s realiziranim programima i postignućima Muzeja.

Na prigodnoj izložbi ‘Čuvari sjećanja’ predstavljen je mali dio do danas darovanih predmeta, a koji se zbog uvjeta koji vladaju u tvrđavi Imperijal nisu izlagali. Posebna zahvala upućena je svim donatorim u suradnicima koji su djelatnicima Muzeja pomogli u radu. Ujedno su predstavljeni i radovi Dimitrija Popovića te oslikane ratne fotografije Mira Kernera, koje namjerava pokloniti Muzeju za budući stalni postav.

Također, predstavljena je stručna suradnja s Hrvatskim povijesnim muzejom na primjerima realiziranih gostujućih izložbi koje se tematski odnose na Domovinski rat i prezentiraju obrađenu izvornu prikupljenu građu iz zbirki muzeja. Naime, izložba HPM ‘Lica rata’ gostovala je u tvrđavi Imperijal, a izložba MDRD ‘Dubrovnik u Domovinskom ratu 1991.-1995.’ u Hrvatskom povijesnom muzeju od 30. ožujka do 30. listopada 2017. godine.

Drugi dio programa odnosio se na predstavljanje foto monografije ratnog fotografa Zlatka Kalle ‘Nepokoreni Dubrovnik’ u izdanju Hrvatskog memorijalno-dokumentacijskog centra Domovinskog rata, koja obuhvaća njegove fotografije nastale 1991.-1992. na dubrovačkom području. Monografiju su predstavili dr.sci. Ante Nazor, ravnatelj HMDCDR, Mišo Đuraš, viši kustos MDRD i Zlatko Kalle, autor fotografija. Promocija je popraćena i prezentacijom dijela odabranih snimaka.

Pročitajte još

RASPITALI SMO SE Kad će voda poteći lapadskim fontanama?

Dulist

SEDAM GODINA OD VELIKE TRAGEDIJE Odavanje počasti žrtvama održat će se na Porporeli

Dulist

PREMA ISTRAŽIVANJU Parking na dubrovačkom aerodromu najskuplji u Europi

Dulist