Crna kronika

ČUVAJTE NOVČANIKE Kako se zaštititi od džeparoša?

ČUVAJTE NOVČANIKE Kako se zaštititi od džeparoša?

Ljetne gužve i nepažnju građana jako dobro znaju iskoristiti džeparoši.

Kako ističu iz MUP-a tzv. džepne krađe najčešće se događaju na mjestima gdje se kreće veći broj osoba, kao što su trgovački centri, tržnice, plaže, sredstva javnog prijevoza, te prilikom javnih okupljanja ili okupljanja grupe turista. Počinitelji često koriste i neopreznost građana (torbe i ruksaci bez nadzora, otvorene torbe i slično). Počinitelji mogu biti i žene i muškarci, te starije i mlađe osobe.

Kako bi se zaštitili od ovakvih događaja, policija građanima savjetuje da torbu uvijek nosite zatvorenu i ispred sebe, prilikom kupovine ne ostavljajte torbu, novčanik ili druge vrijedne predmete na blagajnama, policama ili u kabinama. Izbjegavajte nošenje novčanika, mobitela i vrijednih predmeta u stražnjem džepu, te obratite pažnju na svoje okruženje, posebno kada ste u gužvi. Ne pokazujte pred drugima novac i druge vrijedne predmete, i ne nosite veće količine novca kada idete u razgledavanje ili kupovinu, a ukoliko morate, držite ih pod stalnim nadzorom.

Što poduzeti ukoliko se ipak dogodi krađa? Ne treba paničariti već odmah obavijestiti policiju. Ukoliko vam je otuđen i mobitel, zamolite nekoga da vas nazove – možda je lopov još uvijek u blizini pa ćete po zvuku znati i tko je. Pretražite vašu okolicu – postoji mogućnost da je lopov izvukao samo novac iz novčanika i odbacio ga u blizini! Spremite pronađeni novčanik pažljivo u vrećicu, možda se otkriju korisni tragovi. Ukoliko su vam ukradene kartice, odmah nazovite banku i obavijestite ih o događaju.

Pročitajte još

U hotelu Vis 2 pronađeno beživotno tijelo muške osobe

Dulist

TUŽNA VIJEST Preminula je cijenjena arhitektica Olivera Bravačić

Dulist

Napustio nas je Ivo Jelić, jedan od osnivača dubrovačkog HDZ-a

Dulist