Aktualno

Ćuk izrazio žaljenje, ali se ne želi ispričati!

Ćuk izrazio žaljenje, ali se ne želi ispričati!

Načelnik općine Trebinje Dobroslav Ćuk izrazio je danas žaljenje Dubrovčanima za ratna događanja na otvaranju skupa u Excelsioru, ali nakon toga u izjavi novinarima naglasio kako to žaljenje nitko ne treba shvatiti kao ispriku.

Gradonačelnici Dubrovnika i Trebinja obratili su se uvodno sudionicima jednodnevnog seminara o prekograničnoj suradnji na razvoju održivog turizma kojeg su zajednički u Dubrovniku organizirali veleposlanstva SAD-a u Hrvatskoj i BIH, Program Ujedinjenih naroda za razvoj (UNDP) u Hrvatskoj i Grad Dubrovnik.
 
– Prije mnogo godina pokrenuo sam inicijativu za uspostavljanje dobrosusjedskih odnosa između Trebinja i Dubrovnika, kakvi su bili prije devedesetih. Već tada sam govorio da moramo zajedno posmatrati i osvrnuti se na ratna zbivanja. Moramo biti svjesni toga da nismo mi projektirali rat, niti smo krivci što je došlo do rata i da je jedino što nam je ostalo, ne vraćati se mnogo u prošlost, ali moramo zažaliti zbog toga, poželjeti da se takvo što nikad ne ponovi.

Kršćanski je oprostiti jedni drugima, za svaki grijeh koji je Trebinje napravilo Dubrovniku ili Dubrovnik Trebinju. Moram naglasiti da građani nisu ništa krivi. Netko je projektirao taj rat, kao što ga na drugim mjestima na planeti projektiraju sada. Mi smo tada bili žrtve, stradali smo, nije bilo pameti za boljom komunikacijom, zažalili smo i moramo zatvoriti tu knjigu i kazati što smo danas kazali i otvoriti novu stranicu dobre suradnje i susjedskih odnosa kakvi su nekoć bili. Trebamo surađivati na svim područjima, u turizmu, poljoprivredi, kulturi, sportu… – izjavio je nakon otvaranja skupa trebinjski gradonačelnik Ćuk.
 
Na pitanje okupljenih novinara je li izraženo žaljenje Dubrovčanima isprika za ratna razaranja koja su Trebinjci počinili tijekom Domovinskog rata na dubrovačkom području, Dobroslav Ćuk je rekao:

– Svoje obraćanje danas nisam shvatio, niti itko treba shvatiti kao ispriku. Mi u Trebinju i ja osobno žalim za onim što se dogodilo i nadamo se da isto to osjećaju i građani Dubrovnika, kao i gradonačelnik. Samim tim što je gradonačelnik Vlahušić pohvalno govorio o mom izlaganju, potvrdio je da se slaže sa svim što sam rekao i da se odnosi na obje strane, i dubrovačku i trebinjsku – zaključio je Ćuk.

Na izravno pitanje misli li da građani Dubrovnika ipak zaslužuju ispriku, odgovorio je “samo onoliko koliko sam ja danas rekao!”
 

Pročitajte još

POBJEDA U GOSTIMA Square dobio Osijek, prošli u polufinale

Dulist

[DUBROVČANI IZVAN GRADA] VERONIKA KARAČ Dubrovnik će uvijek biti dio mene

Nora Di Leo

MISA VEČERE GOSPODNJE ‘Isusov život je sažet u glagolu ljubiti’

Dulist