Aktualno

Čudnovata božićna bajka

Čudnovata božićna bajka

Udruga Pelješki most objavila je priopćenje za javnost pod naslovom "Nula kuna za Pelješki most ili čudnovata božićna bajka", a koje prenosimo u cijelosti.

"Nula kuna za Pelješki most ili čudnovata božićna bajka
 
U posljednje vrijeme čujemo vijesti kako su uslijed vremenskih i političkih nepogoda za prometovanje zatvoreni Pelješki most i most dr. Franje Tuđmana. Do dana današnjega Udruga Pelješki most nije zaprimila pismene odgovore na dostavljenu potpisanu peticiju: predsjednika Države i Sabora te premijera.

Za razliku od hrvatskih političara Udruga je zaprimila odgovore svih tijela EU kojima se obratila, sukladno tradiciji europskog parlamentarizma, potvrđujući iznova razinu političke svijesti vlasti koja vodi hrvatsku državu. Mi Hrvati imali smo u X. stoljeću kraljicu Jelenu, kraljicu koja je branila sirote i udovice, a danas u Vladi imamo nemilosrdne kneginje koje bezdušno otpuštaju svoje podložnike. Stoga pođimo u svijet bajki, one su nam svima draže.

Hrvatska postaje svakim danom u svakom pogledu ogledni primjer Orwellove životinjske farme i već sada se možemo zapitati tko je čovjek, a tko svinja u začaranoj kneževini kojom vlada Dvor prepun zlih kneginja, knezova šatrovačkog izričaja, perfidnih dodvorica izručenih vojskovođa, loših trgovaca i zaboravnih veterinara.

U toj čudnovatoj državi postoji jedna grofovija koja negda bijaše država, a onda dva puta spaljena i opljačkana od raznih zlih sila kojima vlada čarobnjak opsjena i laži. Ta prekomorska grofovija nije fizički povezana s kneževinom smještenoj među rijekama i morem, makar od tamo samopoganjajuće kočije i čelične ptice nalaze puta za odnijeti novac koji se u nju slijeva iz bijela svijeta.

Kada je prvi kralj oslobađao zemlju, prekomorska grofovija pružila je najveći danak miru i slobodi. Naime, tada su, i cijelom svijetu poznate, zidine grada koje su gradili negdašnji divovi, bile oštećene opsjednim spravama. Bijaše to grofovija svima znana po staroj slavi, za razliku od ukleta kneževstva iznikla u ravničarskoj magli, koje zalaganjem prvog kneza bi uzdignuto u kraljevstvo, a on sam postade kraljem. Nakon smrti dobrog kralja nasta razdor i smutnja te predavši tuđincima najbolja imanja i utvrde, kraljevstvo postade igračka u rukama susjedstva, svevši se na rang kneževstva podređenog velikoj sili.

Na kneževskom prijestolju zasjednu zaredom sve lošiji i lošiji knezovi, izdajice i sluge crnih sila. Loši knezovi zažele tada prodati bez znanja naroda prekomorsku grofoviju, izvijajući se kako ne žele izgraditi most, jer da se to ne isplati, dok je svima bilo znano kako su ceste i drumovi kneževine ionako pusti, izuzev u okolici glavnog grada. Čarobnjak Merliandor i veliki čarobnjaci, sluge velikog Zla na svaki su se način opirali volji svojih podložnika i triju začuđenih patuljaka koji ni pojma nisu imali koliko je snažno Zlo. Tri malena patuljka u svojoj naivnoj hrabrosti pisali su u daleki grad Carstva, Velikom vijeću tražeći pomoć, kako bi zle kneževe i čarobnjake prisilili da dignu kletvu s gradnje mosta.

Očajnim patuljcima priskoči u pomoć sv. Kristofor koji je sam Krista prenio na svojim leđima na drugu obalu rijeke. Svetac svojim moćnim rukama uzme željezne potpornje i zabije ih u morsko dno, željezne ploče spoji i pokrije most, te uzevši za ruke djecu prekomorske grofovije pređe na drugu obalu. U taj se čas zle čini čarobnjaka i mračnih knezova rasprše, a kneževina se ujedini spojivši mostom dvije obale, dok su zavidni susjedi i crni čarobnjaci propali u jamu jada.

Eto, nadamo se kako će zagovornik putnika sv. Kristofor i zaštitnik mostova sv. Ivan Nepomuk pomoći u izgradnji Pelješkog mosta. Tim više, jer je u XVIII. stoljeću ugledni Pelješčanin, biskup đakovački i srijemski Nikola Josip Đivović iz sela Karmen u Podgorju iznad Orebića, inače tajni ispovjednik carice i kraljice Marije Terezije, svom gradu Dubrovniku darovao najveći oltar u katedrali posvećen sv. Ivanu Nepomuku. Grad u kojemu će nestati vlasti čarobnjaka Merliandora, a u kojemu će zasjati sunce slobode kao i u cijeloj grofoviji koja će tako s matičnom kneževinom postati jedno, a ne prodana krajina stranim trgovcima i čarobnjacima, gdje bi čarali i trovali tlo i vodu.

Nadajmo se sretnom završetku priče o Pelješkom mostu – Mostu Hrvatska – sinonimu nacionalnog jedinstva i slobode, kao i ravnopravnosti svih njenih građana, poput konca ove bajke. Zli čarobnjaci i kneževi sa svojim slugama zagovorom sv. Kristofora propast će u bezdan svoje zloće, kada shvate kako je Ljubav najveća, jer ona prašta, ona se ne gizda i ne hvasta, jer bez ljubavi ne bi bilo nas, i svijeta kojeg znamo.

Stoga, dragi čitatelji uzmite svoju sudbinu u svoje ruke i borite se svaki dan za svoje dostojanstvo i sretnu budućnost svoje djece kako ne bi zapali u mračnu šumu kojima upravljaju bezdušne kneginje, loši knezi i zli čarobnjaci. Viribus unitis!
 
Čudnovati patuljci (koji pojma nemaju)!"

Pročitajte još

OPREZNO POD DUBOM! Mnogi i dalje ignoriraju novu prometnu regulaciju

Dulist

Marita Kisić Kamić izložbom prikupila više od 1300 eura za Sigurnu kuću

Dulist

U Dubrovniku se održava 25. Europsko prvenstvo u parskom gou

Dulist