Sport

Čudesan spas šahista na Bolu

Čudesan spas šahista na Bolu

Prva ekipa ŠK "Dubrovnik" u prvenstvu IB hrvatske šahovske lige za 2013. koje je održano u Bolu na Braču od 14. do 22. rujna  u konačnom poretku zauzela je spasonosno 8. mjesto u konkurenciji 10 sudionika. Prikupili su 6 meč bodova /33%/ i 22.5% /42%/ pojedinačna boda.

Već i prije početka natjecanja znalo se da će se boriti za ostanak, jer po prosječnom rejtingu /2322/ bili su bolji samo od "Šibenika" i "Juniora" iz Rijeke. Međutim, toliko dramatični i iznenađujući završni scenarij ili rulet nije se mogao ni zamislitii. Naime, šahisti "Dubrovika" izgubili su od izravnih konkurenata za ostanak – "Šibenika" i "Juniora", ali zahvaljujući pobjedama nad favoriziranim "Brdima" iz Splita, "Đurom Đakovićem" iz Slavonskog Broda i "Pulom" i iduće godine igrat će u IB ligi.

To je i bio ovogodišnji cilj. Neovisno o slabim učincima skoro svih igrača osim sjajne prve ploče, talijanskog reprezentativca ruskog podrijetla, međunarodnog majstora Daniyyla Dvirnyya /23/ i donekle FIDE majstora Augustina Brnasa, u odlučnim susretima s "Đurom Đakovićem" i "Pulom" svi su "proradili", a to u krajnjem, s ekipnom stajališta ostaje jedino pamtljivo.

Na zahtjevnoj prvoj ploči međunarodni majstor Daniyyl Dvirnyy osvojio je 6 bodova od 9 mogućih, čime je dao najveći doprinos ostanku. Uz to, osvojio je i treći bal i postao novi velemajstor, iako to po rejtingu zapravo već i odavno jest /iznad 2500 rejting bodova/. Osvojio je i novih 6.1 rejting bodova. Na visokoj drugoj ploči međunarodni majstor Željko Bogut osvojio je 3.5 boda od 9 mogućiih. Objektivno, mogao je i bolje jer je slabo prošao protiv nekih po rejtingu slabijih šahista. Izgubio je 9.1 rejting bodova.

FIDE majstor Ivan Bender na također visokoj trećoj ploči odigrao je vrlo slabo osvojivši svega 2 boda od 9 mogućih. Već duže vrijeme Bender nije u formi. Ipak, treba se uzeti za ključnom njegova pobjeda u minijaturi protiv međunarodnog majstora Milana Franića koja je podigla samopouzdanje cijeloj ekipi u odlučnom susretu s "Pulom". Izgubio je 17.3 rejting boda. Međunarodni majstor Gordan Markotić na četvrtoj ploči osvojio je 3.5 boda /od 9 mogućih/ što je ipak skromno za njegovu klasu. Pri tome je izgubio vlastiti rejting za 10,7 bodova.

FIDE majstor Augustin Brnas na petoj ploči osvojio je 4,5 boda od 9 mogućih, što se može uzeti solidnim rezultatom s ekipnog stajališta. Ipak, i on je izgubio 15.6 rejting bodova. Napokon, na zadnjoj, šestoj ploči, majstorski kandidat Ivo Ivanković osvojio je 3 boda od 9 mogućih i objektivno i nije mogao više s obzirom na jačinu svojih protivnika. Izgubio je 10.9 bodova.

ŠK "Dubrovnik" je pobijedio ekipe "Brda" s 3.5:2.5, "Đuro Đaković" s 3.5:2.5 i "Pule" s 4:2, a izgubio od "Slavena" iz Vukovara 5:1, "Požege" 3,5:2,5, "Stridona" iz Štrigove 3,5:2,5, "Šibenika" 4,5:1,5, "Sljeme – Agroproteinke" iz Sljemena 4:2 i "Juniora" 4:2.

U krajnjem, ako se uzmu u obzir uvjeti u kojima djeluje ŠK "Dubrovnik" postignuti rezultat prve ekipe treba uzeti optimalnim, kao i činjenicu da je krajnji hrvatski jug ostao i dalje prepoznatljiv na hrvatskoj šahovskoj karti. Za nešto više bit će potrebni i znatno bolji financijski, prostorni i motivacijski preduvjeti, o čemu se već godinama priča, ali s malo razumijevanja od onih koji bi trebali poticati popularizaciju i omasovoljenje šaha među mladim  s obzirom na njegove poznate i od Europske unije prihvaćene izvanredne koristi u intelektualnom razvoju i odgoju.

Pročitajte još

Piturima gradonačelnik čestitao osvajanje duple krune

Dulist

Pituri osvojili Kup Hrvatske!

Dulist

Jakov Bjeloš, Marino Maslać i Bruno Šimunović u dresu Hajduka osvojili međunarodni turnir

Dulist