Aktualno

CRVENI KRIŽ U GRADU U pet mjeseci odrađeno više od 4 tisuće intervencija

CRVENI KRIŽ U GRADU U pet mjeseci odrađeno više od 4 tisuće intervencija

Gradsko društvo Crvenog križa Dubrovnik i njihovi partneri ove su srijede u Velikoj vijećnici predstavili rezultate projekta ‘Crveni križ u Gradu’.

– ‘Crveni križ u Gradu’ projekt je koji se provodi već četvrtu godinu zaredom u Gradu Dubrovniku. Ove godine, od 1. svibnja do 30. rujna 60-ak članova Kluba mladih dubrovačkog Crvenog križa odradili su 29 096 sati i imali sveukupno 4 059 intervencija. Na gradskim plažama, na Lokrumu, Mandraču, Bellevueu i Štikovici dežurali su spasioci s timom prve pomoći. A na Zidinama, na Minčeti i sv. Ivanu, na Stradunu – ispred Sponze i sv. Klare, na plažama Šulić, Danče, Gornje Čelo na Kalamoti i na Stonskim zidinama dežurali su timovi prve pomoći – poručio je Živko Šimunović, ravnatelj Gradskog društva Crvenog križa Dubrovnik.

-Izuzetno sam ponosan na ovaj projekt. Ponosan sam na ovaj znak koji nosim na majici i ponosan sam na sve mlade cure i dečke koji nesebično dežuraju po ovim lokacijama. Evo, sjećam se trenutka kada se jedan naš strani posjetitelj kupao na Lokrumu. Gospodin iz Španjolske je doživio nezgodu i čitav se izgrebao i izudarao. Prišao je za pomoć našim mladim članovima koji su ga pažljivo previli i pobrinuli se za njegove ozlijede. Tek kada su završili gospodin je priznao kako je on kardiokirurg te kako je impresioniran brzom i efikasnom pomoći koju je primio. I to je ono najljepše, kada pomognete nekome u nevolji i osjetite zahvalnost, pogotovo kada je to netko poput ovog gospodina koji uistinu to cijeni – poručio je predsjednik Gradskog društva Crvenog križa Dubrovnik dr. Vicko Mihaljević.

-Ove godine naši članovi broje čak 29 tisuća radnih sati. Kada govorimo o intervencijama njih je ove godine bilo čak 4059, od  čega su najbrojniji žuljevi na nogama te rane i posjekotine na rukama i nogama. Kada govorimo o troškovima, ukupni trošak za ovu godinu uznosi 1 435 414 kuna. Tijekom 2018. bilo je 37 prijevoza u kolicima u staroj gradskoj jezgri, 7 pratnji u prijevozu gliserom s otoka Lokruma i 19 prijevoza sanitetskim vozilom do dubrovačke bolnice- poručili su iz Crvenog križa.

Iz Crvenog križa su na predstavljanju istaknuli kako je najvažnija stavka ovog projekta ipak rasterećenje Hitne pomoći OB Dubrovnik. Naime nezgode i povrede koje se dogode gostima često nisu toliko ozbiljne, a brojni turisti odmah zovu hitnu pomoć. Na ovaj način obučeni mladi članovi kluba mogu intervenirati i ne samo osigurati da hitna pomoć nema potrebu dolaziti već i u ekstremnim slučajevima kada stvarno mora njihova intervencija može spasiti život.

– Nekada ljudi postavljaju pitanja pa zašto se toliko novaca daje ovdje ili ondje, tko to financira i slično. No razmislite ako je samo jedan život spašen ovoga ljeta zahvaljujući članovima kluba, onda je svaka kuna opravdana jer ne možete staviti cijenu na ljudski život – poručio je Đivo Brčić, pročelnik Upravnog odjela za obrazovanje, šport, socijalnu skrb i civilno društvo.

Projekt ‘Crveni križ u Gradu’ proveden je ove godine zahvaljujući financijskoj podršci: Grada Dubrovnika – 650.000 kn, Društva prijatelja dubrovačke starine – 299.727 kn, Turističke zajednice Grada Dubrovnika – 220.000 kn, Javne ustanove Rezervat Lokrum – 197.333 kn, Hrvatskog Crvenog križa i Gradskog društva Crvenog križa Dubrovnik – 68.354 kn.”

Pročitajte još

SEDAM GODINA OD VELIKE TRAGEDIJE Odavanje počasti žrtvama održat će se na Porporeli

Dulist

PREMA ISTRAŽIVANJU Parking na dubrovačkom aerodromu najskuplji u Europi

Dulist

POMOZIMO MALENOM ROKU Trogodišnjaku dijagnosticiran tumor na mozgu

Dulist