Zanimljivosti

CRTICA IZ 1912. Stranci ne dolaze u Dubrovnik zbog epidemije! Zvuči poznato?

CRTICA IZ 1912. Stranci ne dolaze u Dubrovnik zbog epidemije! Zvuči poznato?

I prije 108 godina osvanuo je natpis u novinama kako stranci ne dolaze u Dubrovnik i to zbog epidemije! Pisala je o tome Crvena Hrvatska 1912. u svom 14. broju, a taj isječak je objavio na društvenim mrežama Državni arhiv u Dubrovniku uz riječi: jedna crtica iz prošlosti, koja zvuči poznato.

Ipak, zvuči poznato, ali nije baš kao danas s epidemijom koronavirusa. Naime, u tom tekstu iz 1912. zapravo Crvena Hrvatska demantira navode da stranci ne dolaze u naš grad, a piše i o tome kako se proširila lažna informacija o slučajevima kolere, što je dospjelo i u strane medije.

Evo što je zapisano:
-Stranci ne dolaze! Već smo više puta čitali po nekim našim novinama vijesti, da ovoga puta ne dolaze nikako stranci u Dubrovnik. To se pisalo baš u vrijeme, kada nije nikada bila sezona za dolazak stranaca u naš grad. Sad se opet počelo iznašati, da stranci ne dolaze, i ako ih baš od nekoliko dana sve više dolazi. To su se stanovite novine (naše) tužile da neke njemačke novine šire vijest o tobožnjim epidemičnim bolestima u našem gradu. To će biti istina, i ako kod nas nema nikakovih epidemija. Ali da ovako pišu te strane novine, uzrokom su opet ove neke naše novine, koje su u svoje vrijeme valjda u lovu za senzacijama javljale, da ovamo ima po toliko i toliko slučajeva kolere, a tamo nije bilo ništa. Eto kad se nešto nepromišljeno bubne do čega sve može da dođe. Sada se tuže na pisanje strane štampe, a oni su sami toj stranoj štampi dali oružje u ruku – tekst je iz Crvene Hrvatske iz 1912.

Pročitajte još

NA DANAŠNJI DAN 1922. U Pragu umro Vlaho Bukovac

Dulist

[FOTO] EDUKACIJSKI PROGRAM Učenici OŠ Mokošica postali ‘Mladi istraživači mora’

Dulist

DAN JE PLANETA ZEMLJE Ovo je naš dom

Dulist