Kultura

‘CROATICA-MONTENEGRINA’ Crnogorski pisci predstavili se Dubrovčanima

'CROATICA-MONTENEGRINA' Crnogorski pisci predstavili se Dubrovčanima

Crnogorski pisci dr. Goran Sekulović, Borislav Cimeša i Ljubomir Mudreša predstavili su se dubrovačkoj publici na na književnoj večeri koja je održana u Saloči od zrcala Narodne knjižnice Grad u sklopu međunarodnog kulturnog programa ‘Croatica-Montenegrina 2016.’.

-Žalosni smo zbog onog što su sugrađani iz naše matične domovine uradili prema Dubrovniku, ali smo i ponosni što danas imamo odličan tretman u Republici Hrvatskoj. Neobično smo ponosni što nam grad Dubrovnik daje toliku potporu pored svega što se događalo te da cijelom svijetu možemo reći: grad Dubrovnik nam uzvraća ljubavlju – istaknuo je tom prilikom tajnik Saveza Crnogoraca Republike Hrvatske Ljubo Radović.

Borislav Cimeša u svom je obraćanju naglasio dugu povijesnu povezanost Hrvatske i Crne Gore kroz cijeli niz znamenitih Hrvata kao što su Frano Visković, Baltazar Bogišić, Vlaho Bukovac, Lujo Vojnović.

-U duhu te tradicije za vrijeme divljačkog napada na vaš sveti grad Cetinje je zauzelo obrambeni stav u skladu s općim načelima slobode i svojom tradicijom, pružanjem potpore dubrovačkim braniteljima i našoj braći na hrvatskom teritoriju. Došli smo na vašu ljubav uzvratiti svojom ljubavlju te da vam prikažemo dio našeg stvaralaštva – istaknuo je Cimeša.

-Drago mi je što svoju knjigu predstavljam u drevnom Dubrovniku, svjetskom kulturnom i civilizacijskom biseru. Nadam se da ćemo ovim dati još jedan doprinos prijateljskom odnosu uvažavanja i poštovanja između dvije kulture i dvije države – rekao je dr. Goran Sekulović.

-Čast mi je što sam ovdje u Dubrovniku i što mogu s vama podijeliti emocije koje su izuzetno jake – istaknuo je Ljubomir Mudreša.

Podsjetimo, u sklopu istog programa u subotu 19. studenog 2016. u 18 sati u Galerija Flora, Šetalište Kralja Zvonimira 32, slijedi skupna izložba članova Udruženja likovnih umjetnika Crne Gore: Đorđije-Bato Boljević, Milijana Istijanović, Dijana Lazović, Sanja Raonić, Maja Šofranac i Miroslav-Miro Šuković.

Obje manifestacije potpomaže Grad Dubrovnik, a suorganiziraju Ogranak Matice Hrvatske Dubrovnik, Dubrovačke knjižnice Dubrovnik, HDLU Dubrovnik, Savez Crnogoraca Hrvatske, Društvo crnogorsko hrvatskog prijateljstva DNŽ te Predstavnik crnogorske nacionalne manjine Dubrovačko-neretvanske županije.

Pročitajte još

NACIONALNA MANIFESTACIJA Obilježena 13. Noć knjige u Dubrovačkim knjižnicama

Dulist

U KUĆI BUKOVAC Prva ovogodišnja Art&Wine radionica

Dulist

[FOTO] ODRŽAN KVIZ O KULTNOM SERIJALU Tko zna najviše o ‘Gospodaru prstenova’?

Dulist