Zanimljivosti

“Croatia Ošlje postala je simbol hrvatstva”

"Croatia Ošlje postala je simbol hrvatstva"

U primorskom mjestu Ošljem u subotu popodne svečano je obilježena 30. obljetnica osnutka Nogometnog kluba Croatia Ošlje, jednog od simbola hrvatstva na jugu Hrvatske u vrijeme komunističke Jugoslavije.

Svečanost je započela polaganjem vijenaca na grobu Pera Beatovića, glavnog pokretača i osnivača kluba, koji je preminuo 1990. godine, podlegavši ozljedama nakon što je bio fizički napadnut i pretučen od strane nepoznatih osoba. Potom je u crkvi svetog Roka održana i misa zadušnica, koju su predvodili don Ivan Šimić i fra Stipan Šarić. Posebno je svečano bilo na mjesnom sportskom terenu, gdje su se, uz odaziv mnogih Ošljana i Ošljanki, okupili i članovi uprave te igrači NK Croatie Ošlje.

– Organiziranjem ove proslave posebno smo mladima htjeli ukazati na značaj NK Croatie Ošlje. Posebnu počast odajemo Peru Beatoviću, koji je zbog svojih hrvatskih ideala pretrpio sve torture jugoslavenskog režima, a kao posljedicu toga izgubio svoj mladi život i s 30 godina umro je 11. veljače 1990. godine. Nažalost, nije dočekao stvaranje hrvatske države, za čije ideale se borio. Zato nam je trajna obaveza njegovati uspomenu na pokojnog Pera Beatovića, jer bez takvih kao što je bio on ne bi ni bilo hrvatske države – kazao je tom prilikom predsjednik Organizacijskog obora proslave Vinko Bašić.

– Od samog početka rada kluba mnogi su kroz pisane medije napadali te iznosili laži o osnivaču kluba Peru Beatoviću, drugim ljudima u upravi kluba te igračima. Takav odnos doveo je nažalost do zabrane rada kluba, ali je stvorio sve veću popularnost NK Croatie Ošlje, kao jedinom klubu na prostoru bivše Jugoslavije koji je zabranjen, a o kojem su raspravljale i najviše institutucije bivše države – dodao je Bašić.

Svečanosti su, između ostalih, nazočili i dubrovačko-neretvanski župan Nikola Dobroslavić, saborski zastupnik Ivan Šimunović, načelnik Općine Dubrovačko primorje Nikola Knežić, gradonačelnik grada Dubrovnika Andro Vlahušić te načelnik Općine Ston Vedran Antunica. U prigodnom programu nastupili su klapa Staglin iz Slanog te KUD Linđo Stupa-Ošlje, a odigrana je i prijateljska utakmica između veterana NK Croatie Ošlje i Dubrovnika 1919.

NK Croatia Ošlje osnovan je 26. ožujka 1983. godine, a zabranjen je 2. listopada 1985. godine odlukom Izvršnog vijeća Općine Dubrovnik uz obrazloženje 'da simboli Društva vrijeđaju nacionalne osjećaje građana'. U svom kratkom postojanju u klubu je registrirano čak 95 igrača i 30 članova uprave, što samo po sebi govori o razini entuzijazma i ljubavi za ideale koje su gajili Beatović i njegovi prijatelji. Naravno da su rezultati kluba uvijek bili na drugom mjestu, jer je klub imao velik značaj u buđenju nacionalne svijesti te je postao svijetli primjer i simbol s kojim su zajedno disali brojni Hrvati u domovini i inozemstvu.

Pročitajte još

Dubrovkinja Zrinka Ćorić jedna od 15 finalistica za Miss Universe Hrvatske

Dulist

I OTAC VLAHA BUKOVCA UZGAJAO DUDOV SVILAC ‘Ćaće je uza me čuvao bube’

Dulist

Marita Kisić Kamić izložbom prikupila više od 1300 eura za Sigurnu kuću

Dulist