Hrvatska

CRO DEMOSKOP Živi zid sustiže ORaH, HDZ povećava prednost

CRO DEMOSKOP Živi zid sustiže ORaH, HDZ povećava prednost

Prema današnjoj objavi rezultata redovitog istraživanja agencije Promocija plus CRO Demoskop, nastavljen je trend visoke prednosti HDZ-a i desne koalicije u odnosu na SDP i lijevu koaliciju.

Kako je objavio RTL, pod uvjetom da je čitava Hrvatska jedna izborna jedinica, a izlaznost 53 do 58 posto, da su se izbori za Hrvatski sabor proveli u prva tri dana veljače, HDZ bi dobio 29,5 posto glasova (prema 29,3 posto iz siječnja). SDP je drugi na ljestvici preferencija stranaka s izborom od 24,8 posto (prema 23,5 posto prije mjesec dana).

ORaH je i dalje na trećem mjestu ali sa sve manjom prednošću ispred Živog zida. Tako ORaH ovaj mjesec bilježi izbor od 9,3 posto (u siječnju 10,2 posto), dok je Živi zid s prošlomjesečnih 7 posto sada na četvrtom mjestu s izborom od 7,8 posto. Rast izbora Živog zida značajno je usporen, kao što je usporen i pad izbora ORaH-a pa se može zaključiti kako je riječ o prelijevanju glasova. Na desnom krilu pojava Hrvatske konzervativne stranke Ruže Tomašić još nije proizvela značajniju znatiželju birača desnice.

Na ljestvici koalicijskih preferencija, koalicija HDZ-HSS-HSP AS-HSLS-HRAST-BUZ-HDS-ZDS bilježi izbor od 32,7 posto (prema 33 posto iz siječnja), dok je koalicija koju okuplja SDP (SDP-HNS-IDS-HSU) s izborom od 27,2 posto na drugom mjestu (u siječnju 25,9 posto). Slijede stranačka lista OraH koja je s 10,8 posto i na ovoj ljestvici zabilježila pad u odnosu na prošlomjesečno mjerenje kad je iznosila 11,4 posto. Živi zid je na ovoj ljestvici zabilježio udio od 8,6 posto (prema siječanjskih 7,8 posto), dok je Savez za Hrvatsku s izborom od 3,6 posto na petom mjestu (prije mjesec dana 3,9 posto).

Na vrhu ljestvice najpozitivnijih hrvatskih političara su dosadašnji predsjednik Ivo Josipović (s izborom od 21,2 posto) i novoizabrana predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović (sa 17,8 posto). Vrh ljestvice negativnog doživljaja hrvatskih političara drže dva lidera vodećih hrvatskih političkih stranaka: Tomislav Karamarko (32,4 posto) i Zoran Milanović(31,4 posto).

U izboru za najvažniju temu/događaj mjeseca, najčešći je izbor bila pobjeda Kolinde Grabar Kitarović u izborima za predsjednika/cu Republike (52,9 posto). Gospodarska kriza je najvažnija tema mjeseca za 13,2 posto hrvatskih građana/ki, a slijedi zamrzavanje tečaja švicarskog franka s izborom od 11,4 posto.

Vlada RH je zahvaljujući socijalnim mjerama koje je utvrdila i započela s primjenom u siječnju zabilježila rast potpore za svoj rad s prošlomjesečnih 20,4 posto na sadašnjih 27,8 posto, dok vladinu politiku ne podržava 57,2 posto građana(prema prošlomjesečnih 64,7 posto), uz sadašnjih 15 posto neodlučnih. Za svoj je rad Vlada RH dobila ocjenu 2,18 (u odnosu na 1,96 iz siječnja).

Rast ocjene za svoj rad je zabilježilo i najviše predstavničko tijelo u zemlji, Hrvatski sabor (sada 2,15 prema prošlomjesečnih 2,09). Oba porasta ocjena (i Vlada i Sabor) zabilježeni su na valu porasta podrške unutar biračkog tijela lijeve koalicije.

Inače, istraživanje je provedeno između 2. i 4. veljače.

Pročitajte još

MILANOVIĆ SE ZAHVALIO GLASAČIMA ‘Do kraja ću se držati slova i duha hrvatskog Ustava’

Dulist

EUROPSKI SUD ODLUČIO Zaštita od klimatskih promjena – ljudsko pravo

Dulist

Zagrebačke plaće za 170 eura veće nego u ostatku Hrvatske

Dulist