Županija

Crna Gora ‘na nogama’ zbog Prevlake

Crna Gora 'na nogama' zbog Prevlake

Crnogorsko ministarstvo vanjskih poslova priopćilo je u utorak kako ne postoje tajni dogovori između Crne Gore i Hrvatske o koncesiji na istraživanje nafte i plina na području Prevlake, nakon što je parlamentarni odbor za vanjsku politiku pozvao ministra vanjskih poslova Igora Lukšića da se o tome izjasni.

Parlamentarni odbor za vanjsku politiku pozvao je Lukšića, koji je podpredsjednik vlade i ministar vanjskih poslova CG, na saslušanje o mogućnosti postojanja tajnog dogovora s Hrvatskom o koncesiji na istraživanja nafte i plina u području Prevlake. Nije poznato na temelju čega je odbor došao do zaključka da bi takav dogovor mogao postojati, prenosi tportal.hr

Lukšić je prihvatio poziv, istodobno upozorivši da bi on mogao biti dio predizborne kampanje za lokalne izbore u Podgorici. Njegovo je ministarstvo priopćilo da ne postoje nikakvi tajni dogovori.

‘Ne postoje tajni niti bilo kakvi protupravni dogovori s hrvatskim vodstvom niti bilo kojom trećom stranom o ustupanju prava na koncesijska istraživanja nafte i plina u području Prevlake’, priopćilo je crnogorsko ministarstvo vanjskih poslova. U priopćenju se pojašnjava da se sva komunikacija glede Prevlake odvija u skladu sa pregovaračkom platformom koju je usvojilo povjerenstvo za razgraničenje između Crne Gore i Hrvatske.

Crnogorsko ministarstvo vanjskih poslova podsjetilo je također da je upravo ono uložilo prigovor na nedavno objavljene hrvatske zemljovide uz koncesijsku dokumentaciju javnog nadmetanja za istraživanje i eksploataciju ugljovodonika u Jadranu.

‘Crna Gora je na taj način ukazala na protokol o privremenom režimu iz 2002. godine, koji obvezuje dvije susjedne države da se suzdržavaju od postupaka kojima bi mogli biti shvaćeni kao prejudiciranje rješenja međusobne granice na moru i na kopnu’, piše u priopćenju crnogorskog ministarstva vanjskih poslova.

Lukšić je u ponedjeljak najavio je da će se idućih tjedana u razgovoru s predstavnicima hrvatske strane tražiti kompromis koji bi omogućio istraživanje nafte i plina u podmorju oko Prevlake, uz poštivanje dosad potpisanih sporazuma.

Pročitajte još

ŽUPAN DOBROSLAVIĆ: ‘Republika Srpska ne smije projektom ZL Trebinje ugroziti vodoopskrbu Dubrovnika’

Dulist

ŽUPANIJSKA SKUPŠTINA JEDNOGLASNO Nagrada za životno djelo posthumno profesoru Nikoli Miroševiću

Dulist

[ŽUPANIJSKA SKUPŠTINA] Dobroslavić: Zračna luka kod Trebinja ugrožava naše područje

Dulist