Kultura

‘Cosi fan tute’ kao iznenađenje na Stradunu

'Cosi fan tute' kao iznenađenje na Stradunu

Prva tiskovna konferencija Ljetnih igara održana je u parku Umjetničke škole Luke Sorkočevića, a na njoj su predstavljeni svi sudionici Mozartove opere 'Cosi fan tutte'.

Dan nakon otvaranja festivala, a u duhu ulaska u Europsku uniju, bit će izvedena 'Cosi fan tutte, la scuola degli amanti', a slijedit će još tri izvedbe, 12., 13. te 14. srpnja.

Konferencija za medije, po svoj prilici najsličnija probama koje se izvode u ovom predivnom ambijentu, izazvala je smiješak na lice svim prisutnima, zahvaljujući intendantu Krešimiru Dolenčiću i producentu Mišu Mihočeviću, predstavniku  koprodukcijske tvrtke Agevent, koji su uz šaljive dosjetke i upravo kazališni način predstavili mlade talente koji će Dubrovniku nakon dugo vremena opet predstaviti ovo slavno Mozartovo djelo. Naime, zbor čine studenti glazbenih akademija, koji su po prvi put dobili priliku sudjelovati na Igrama.

– Ovom predstavom obilježavamo radost Europe, to što je Dubrovnik nakon dugog vijećanja odlučio ipak priključiti EU. U to ime u ovome sudjeluju ljudi iz Zagreba, Sofije, Londona, Milana, Buenos Airesa, Osla, Moskve, Ljubljane…Naravno da se Dubrovnik nije ograničio na malenu Europu, nego je krenuo na cijeli svijet. Iznimno mi je zadovoljstvo što ove Igre otvaramo operom u kojoj sudjeluju umjetnici iz deset zemalja, te što je baš u pitanju opera 'Cosi fan tutte'. Ona je posljednji put izvedena u režiji Vlada Habuneka 1959. godine, ili prije 54 godine. Nema ništa ljepše no čuti Mozarta u Dubrovniku, i upravo u parku Umjetničke škole, a zavidan sam jer nisam na probama s njima. Doista mislim da je to ono pravo otvaranje, a 10. srpnja je protokolarni, jako zgodan i lijep veliki gradski čin – naglasio je Dolenčić.

– Lijepo je nakon godinu dana i nešto više priprema, doživjeti one najljepše trenutke, rađanje predstave, probe koje su najslađi dio predstave, pogotovo s međunarodnom postavom. Vratimo konačno operu u Dubrovnik. Zašto bi se svake godine izveo jedan operni naslov? Neka bude svake godine, uz reprize prethodnih godina, novi naslov, neka nastane pravi operni festival – naglasio je Mihočević o projektu kojeg je potaknuo maestro Gilmour, a pod imenom 'Dubrovnik Summer Opera'.

Uz Dolenčića i Mihočevića, na konferenciji su sudjelovali redateljica Sally Burgess, njezin asistent Robert Bošković, te sam dirigent Oliver Gilmour, a uz njih solisti i pjevači, domaći i strani umjetnici. Nažalost nisu mogli prisustvovati niti ugledni svjetski scenograf Charles Phu, a niti dizajnerica Matija Vuica.

-Ovo mi je prvi put da radim u Dubrovniku, no svaki put kad sam dolazila ovdje, na sastanke i slično, svaki put me dočekaju kao kraljicu. Sve je sjajno, i zaista me raduje ovaj način produkcije s ovim divnim mladim talentima i odličnim timom iza svega, odličnim asistentima, posebno Robiju koji mi je zaista pomoć, a koliko čujem, on je zaista omiljen među Dubrovčanima. Svakako, raditi na 'Cosi fan tutte', ovdje, na Igrama, neopisivo je iskustvo i nadam se da ću na ovo 'uzvratiti' istom mjerom – istaknula je Sally Burgesse.

Sličnog mišljenja, no nešto 'škrtiji' na riječima, bio je i maestro Gilmour, koji je istaknuo kako je 'dosad sve išlo dobro, te da se nada da će se tako i nastaviti, pogotovo što se tiče vremena'.

Ovo je bila sjajna prilika za upoznati mlade talente iz Hrvatske i ostalih zemalja, koje je Mišo Mihočević redom poimence pozvao na scenu.

Oni su kao svojevrsni 'intro', izveli dva ulomka iz opere, da bi se nakon toga spustili se nakratko do Straduna. Razlog je bio malo iznenađenje kojeg su odlučili podijeliti s našim sugrađanima i gostima Dubrovnika koji su se zatekli u kafiću Cele. Naime, 'ušuljali' su se među osoblje, te u jednom trenutku, šetajući se među gostima, jednostavno zapjevali, na opće oduševljenje, izvodeći takozvani 'flash mob'. Naravno, nije trebalo dugo da se skupi popriličan broj znatiželjnika, a komentari stranaca bili su 'Sjajno!', 'Savršeno!' ili pak 'O čemu se ovdje radi? Zašto se odjednom čuje opera?'.

Svakako, 'Cosi fan tutte' projekt je Igara koji će se dugo pamtiti u lijepom sjećanju. Ali, strpljenja do premijere!

 

Pročitajte još

EVO ŠTO VAS ČEKA Zanimljiva gostovanja u Kazalištu Marina Držića

Dulist

U ZNANSTVENOJ KNJIŽNICI Predavanje o djelu Nikole Vitova Gučetića

Dulist

VRIJEDNA DONACIJA Luko Paljetak poklonio sliku Umjetničkoj galeriji Dubrovnik

Dulist