Aktualno

Copperfield is in town!

Copperfield is in town!

David Copperfield stiže u Grad! Takav bi se zaključak dao izvesti iz tajanstvenog komentara Grada Dubrovnika na gradskom Facebook profilu oko proširenja nogostupa u Ulici Branitelja Dubrovnik, bez rušenja okolnih kuća za što su konzervatori rekli odlučno – NE.

Alternativno je to rješenje, piše Grad Dubrovnik odgovarajući na debatu koja se oko toga stvorila u komentarima. U raspravi je sudjelovao ni više ni manje nego jedan od gradskih PR momčića, Mario Tevšić sa svog profila (dakle imenom i prezimenom), dok mu je pod profilom Grada Dubrovnika odgovarao vjerojatno njegov kolega Zoran Obradović, ili pak sam Tevšić glavom i bradom. Jer, upravo su njih dvoje zaduženi za gradski profil na Fejsu.
 
A sve je krenulo od priopćenja kako su konzervatori odbili dati suglasnost na prijedlog Grada Dubrovnika za rušenje zgrada pored staračkog doma, za čiji su otkup osigurana proračunska sredstva pa se za sada ne može pristupiti planiranom širenju ulice.

Dogovoreno je, pišu iz gradske uprave, kako će se do kraja mjeseca održati sjednica Povjerenstva za osobe s invaliditetom Grada Dubrovnika na kojoj će se predstaviti alternativno rješenje omogućavanja pristupa povijesnoj jezgri pločnicima prilagođenim za kretanje osoba s invaliditetom, što je i zakonska obveza jedinica lokalne samouprave. Takav rasplet događaja nagnao je Grad da se oglasi i na Facebooku napisavši u statusu:

„Zgrade u ulici Branitelja Dubrovnika, uz koje je pločnik širok samo pola metra, su po konzervatorima spomenik kulture koji se ne smije rušiti dok su za osobe s teškoćama u kretanju, slijepe i roditelje s dječjim kolicima prepreka na putu do Pila. Pješački promet će zajedno s rizikom nezgoda porasti kada tisuće studenata ispune Sveučilišni kampus već na jesen. Trebaju li ove građevine ostati ispred pristupačnosti i sigurnosti?

Tevšićev prvi komentar na status Grada (kojeg je, spomenimo usputno, lajkao Zoran Obradović) bio je „lijepe su kuće“ (!?). Razvila se potom rasprava u kojoj su izneseni razni prijedlozi od gradnje tunela, preko gradnje nogostupa kroz kuće (dakle bez rušenja), što je Tevšić u svom stilu nazvao mađioničarskom idejom. Uz one koji podržavaju rušenje, ima i građana koji misle kako kuće ne treba rušiti, jer svi iz Grada znaju tuda prolaziti. No, Tevšić nije mogao ne prokomentirati kako ranije nije „mahniti taksist odozgo vozio 130 km/h“. A tim je taksistima dozvolu za vožnju u suprotnom smjeru dao upravo Grad Dubrovnik.

Na komentar da će se ako je Gradu stalo do pristupačnosti i sigurnosti, njegovi službenici sigurno postarati da je unaprijede, bez obzira ostale kuće ili se rušile“ javio se s odgovorom, dodajmo sarkastičnim, Tevšić napisavši: „Tako je, Grad će učiniti da ulica postane šira 2 metra, a da se kuće ne pomaknu…. Copperfieldu smo već platili karte iz LA-a“.

No, izgleda da ili stvarno stiže Copperfield ili će gradonačelnik sa svoje baltičke turneje donijeti freške ideje o prozračnim, visećim, ili staklenim mostovima, pomoćnim rampama… ma nekim svjetskim čudom koje će riješiti problem uskog nogostupa čije proširenje ometaju tamo neke kuće.

Sve će se i tako saznati 27. lipnja kada će se na Povjerenstvu za osobe s invaliditetom predstaviti alternativno rješenje prometne regulacije kojom bi se omogućilo širenje pločnika, bez rušenja ovih zgrada. No, piše Grad Dubrovnik, za pretpostaviti je da će primjena takvog rješenja otvoriti niz drugih pitanja, posebno u području protočnosti prometa.

Na koncu, ostavimo Copperfielda po strani, i istaknimo kako ovaj prijedlog miriše na nešto u stilu proširenje nogostupa na uštrb prometnice, uz regulaciju prometa semaforima. Jer nije baš jasno kako drukčije riješiti autobuse javnog gradskog prijevoza koji jedini, uz taksite, prometuju u suprotnom smjeru, od Boninova do Pila. 
 

Pročitajte još

Dragovoljci HRM Dubrovnik na prijemu kod komodora Dojkića

Dulist

DODIJELJENO DESET ‘A’ DRŽAVNIH STIPENDIJA Saznajte tko su najbolji studenti Sveučilišta u Dubrovniku

Marko Džamarija

SANITAT POZIVA Javite se ako želite banak na gruškoj placi

Dulist