Aktualno

Čita li gradonačelnik gradske odluke?!

Među korisnicima gradskog dodatka na mirovinu od 200 kuna mjesečno ima i 6 beskućnika.

Pokazala je to anketa Grada Dubrovnika provedena među 829 od ukupno 1 148 ovogodišnjih korisnika mirovinskog dodatka. No, ovaj podatak ne slaže se baš s danas izrečenom rečenicom dubrovačkog gradonačelnika Andra Vlahušića kako u Dubrovniku u ovom trenutku klasičnih beskućnika nema.

Klasičnih ili ne, u dokumentu Grada Dubrovnik (na čijem je čelu upravo Vlahušić) na kojem se nalazi i njegovo ime piše da je u Dubrovniku čak 6 beskućnika, i to među korisnicima mirovinskog dodatka! Doduše, nije naveden podatak kada je anketa provedena, a gradonačelnikova se rečenica odnosila na 'ovaj trenutak'.

No, provedena anketa o socio-ekonomskom statusu najugroženijih duborvačkih umirovljenika pokazala je frapantan podatak. Najniža mirovina među anketriranih 829 korisnika gradskog dodatka od 200 kuna mjesečno na mirovinu iznosi 113 kuna i 17 lipa mjesečno!

S obzirom na podatke dobivene s terena Grad Dubrovnik je stoga u sklopu mjera socijalnog programa za 2012. godinu odlučio uvesti promjenu, pa će se umjesto dosadašnjih 200 kuna dodatka socijalno najugroženije skupine korisnika dobivati mjesečno 500 kuna.

Povećanje se odnosi na umirovljenike čija mirovina sa svim dodatcima ne prelazi iznos od 1.800,00 kn, a čije su socijalne prilike posebno otegotne, ostvaruju mjesečni dodatak od 500,00 kn i to: umirovljenici koji od vlastite mirovine sami uzdržavaju jednog ili više članova obitelji; umirovljenici koji sami od vlastite mirovine podmiruju troškove najma stana i umirovljenici koji ostvaruju pravo na doplatak za pomoć i njegu temeljem uvjeta prihoda sukladno Zakonu o socijalnoj skrbi.

Po podatcima provedene ankete prosječna mirovina korisnika mirovinskog dodatka bila je 1 357,54 kune, dok je najveća 1 799,54 kune.

Pročitajte još

Zračna luka u srpnju sa skoro pola milijuna putnika manje nego 2019.

Dulist

REZOVI VLADE Do izbora 2021. imat ćemo 634 lokalna dužnosnika manje

Dulist

MUZEJ DOMOVINSKOG RATA Na Srđu doznajte nove povijesne činjenice o Oluji

Dulist

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Molimo Vas da nam potvrdite ukoliko ste suglasni s korištenjem kolačića, a privolu možete povući u svakom trenutku. Prihvaćam Više informacija