Grad

CILJ KUPITI OTOK Vlahušić se sastao s vlasnicima Dakse

CILJ KUPITI OTOK Vlahušić se sastao s vlasnicima Dakse

Iz Gradske uprave izvijestili su o sastanku gradonačelnika Vlahušića s Jorgeom Cristobalom Maga Galjufom, predstavnikom suvlasnika otoka Dakse.

Gradonačelnik je kao krajnji cilj izložio namjeru Grada Dubrovnika za kupovinom otoka, kako bi se Daksa sačuvala, ali i učinila dostupnom generacijama Dubrovčanima.

-Kao što je Lokrum zelena oaza i mjesto mira, spokoja i netaknute prirode, Daksa bi bila sličan otočni perivoj na drugom kraju Dubrovnika, uz adekvatan pomorski prijevoz samo desetak minuta udaljena od Gruža i Mokošice – rekao je gradonačelnik.

Ukoliko obitelji nisu voljne prodati otok, Grad Dubrovnik spreman je u dogovoru s vlasnicima razmotriti i druge modele preuzimanja skrbi nad otokom, posebno u vidu čišćenja, održavanja i protupožarne zaštite otoka.

-Od posebnog nam je interesa štititi je kao gradski park i oazu prirode, mjesto posebnog povijesnog značaja, koje je sada nažalost neodržavano i gotovo zapušteno – kazao je Vlahušić.

Malaga Galjuf iskazao je načelnu otvorenost za razmatranje ponude Grada Dubrovnika te je dogovoreno da će gradonačelnik obitelji uputiti dopis u kome će obrazložiti različite modele definiranja međuodnosa.

Podsjetimo, obitelj Jorgea Cristobala Malage Galjufa vlasnik je 46 posto otoka, dok ostatak od 54 posto pripada obitelji Ucović Dorsner. Obje obitelji trajno su nastanjene u Limi u južnoameričkoj državi Peru.

Inače, Vlahušić i ravnatelj JU Rezervat Lokrum Mario Tevšić, koji je također sudjelovao na sastanku, 2. listopada razgovarali su i s Ivom Ucovićem Dorsnerom te mu nastavno uputili pismo namjere za kupovinom pripadajućeg dijela otoka.

Pročitajte još

Pri kraju radovi Spomen sobe poginulih dubrovačkih branitelja u Sponzi

Dulist

SASTANAK USUSRET SEZONI Vozila će na Stradun ulaziti prema točnom rasporedu, Sanitatu stižu nova vozila

Dulist

PIROTEHNIČARI U DOMOVINSKOM RATU Međunarodni dan svjesnosti o opasnostima od mina

Dulist