Aktualno

Čilić bi mogao tužiti ITF i dobro zaraditi

Čilić bi mogao tužiti ITF i dobro zaraditi

Nakon što je prošao pakao s optužbama da je bio dopingiran, a potom se dokazalo kako je bila riječ o pogrešci, hrvatski tenisač Marin Čilić mogao bi tužiti laboratorij, ali i svjetsku tenisku organizaciju ITF.

Naime, u Čilićevom slučaju bila je riječ o pogrešci analitičara u laboratoriju u Montrealu. U čemu je došlo do pogreške za Večernji list objasnio je dopinški kontrolor dr. Božidar Fučkar, čovjek s 22-godišnjim iskustvom te nagradom MOO-a za borbu protiv dopinga.

– Čilić je uzeo voćni šećer koji je u sebi imao sastojak koji na reagens reagira kao da je uzeo niketamid, a naknadnom analizom se pokazalo da niketamida u toj glukozi uopće nije bilo. Zaveden tom pogreškom Međunarodni teniski savez je na njemu išao trenirati strogoću pa su i oni pogriješili odrezavši mu kaznu od devet mjeseci zabrane igranja i pričinili mu štetu – ističe dr. Fučkar, koji je uvjeren da bi Čilić mogao zaraditi dobar novac kada bi tužio i nadležni antidopinški laboratorij i Međunarodni teniski savez.

– Ako se Marin zainati i potraži zadovoljštinu, mogao bi potegnuti tužbu protiv ekipe iz ITF-a koja ga je htjela stjerati u kut da služi kao primjer drugima. Uz dobrog odvjetnika mogao bi dobiti odštetu jer on je ipak zakinuta strana. Zbog pogrešne procjene i odluke pao je sa 12. na 41. mjesto i zbog neigranja propustio zaraditi nemalu svotu novca. Osim toga, premda je uzeo nevažnu stvar, njegova je čast ukaljana i bit će nepravedno obilježen poput Sandre Perković – naglašava dr. Fučkar.

Iskusni kontrolor je uvjeren da će se nakon ovog slučaja promijeniti i ponašanje antidopinških laboratorija, ali i sportaša.
– Ubuduće će svi biti oprezniji, jer bi nakon ovakva slučaja netko s pravom mogao propitkivati vjerodostojnost dotičnog laboratorija. Osim toga, dobro je primijetio Čilić da su sportaši preslabo educirani. Odveć zauzeti svojim natjecanjima, treninzima, putovanjima, savjetuju se uglavnom kada već pogriješe, a tada je kasno – ustvrdio je dr. Fučkar.

Pročitajte još

OD SRIJEDE NA KIOSCIMA Čeka vas novi broj DuLista!

Dulist

[FOTO] Župa Presvetog Spasitelja u Mokošici bogatija za četiri ministranta

Dulist

[FOTO/VIDEO] KAKAV UŽAS NA LAPADSKOJ OBALI Marina Frapa poplutala u fekalijama

Dulist