Kultura

Ciklus filmova po Wildeu s velikim imenima

Ciklus filmova po Wildeu s velikim imenima

U sklopu filmskog programa 64. Dubrovačkih ljetnih igara bit će prikazan ciklus „Filmokaz“ koji uključuje projekcije deset dugometražnih igranih filmova nadahnutih životom i djelima Oscara Wildea te jedan dokumentarac, u razdoblju od 15. do 24. kolovoza s početkom u 21:00 sat u ljetnim kinima Jadran i Slavica.

U glavnim ulogama pojavljuju se neke od najvećih zvijezda američkog i britanskog filma: Jude Law, Scarlett Johansson, Helen Hunt, Tom Wilkinson, John Gielgud, Joan Plowright, Vanessa Redgrave, Jeremy Brett, Stephen Fry, Steven Berkoff i Michael Redgrave, uz cijeli niz renomiranih britanskih filmskih, televizijskih i kazališnih glumaca. Ovaj jedinstveni ciklus filmskih ekranizacija, u selekciji Zlatka Vidačkovića, fokusiran je upravo na verzije Wildeovih djela koje u Hrvatskoj nisu prikazivane u kino i video distribuciji i pružit će festivalskoj publici jedinstveno filmsko putovanje kroz najbolja djela iz Wildeova opusa.

Ciklus u četvrtak, 15. kolovoza u ljetnom kinu Jadran otvara biografska drama „Wilde“ sa Stevenom Fryom i Judeom Lawom kojoj prethodi kratki dokumentarac o Wildeovom životu,a slijedi kultna ekranizacija komedije “Važno je zvati se Ernest“ iz 1952. u režiji Anthonyja Asquitha u kojoj nastupaju Michael Redgrave i Dame Edith Evans, u petak, 16. kolovoza u ljetnom kinu Slavica. Bit će prikazane i klasične ekranizacije Wildeovih djela „Lepeza Lady Windermere“ (17. kolovoza, Slavica) te „Idealni muž“ (18. kolovoza, Slavica) i „Slika Doriana Graya“ (19. kolovoza, Slavica) u produkciji BBC-a s vrhunskim glumačkim podjelama za koje je omogućen slobodan ulaz. Na programu je potom obiteljski film „Cantervilski duh“ s Johnom Gielgudom u naslovnoj ulozi, 20. kolovoza u ljetnom kinu Slavica i snimka moderne predstave „Saloma“ u režiji Stevena Berkoffa, 21. kolovoza u ljetnom kinu Jadran. Za finale programa predviđene su posebne filmske poslastice: film „Dobra žena“ nastao po komediji „Lepeza Lady Windermere“ u kojem nastupaju Scarlett Johansson, Helen Hunt i Tom Wilkinson, zatim suvremena verzija „Idealnog muža“ iz 2000. godine u kojoj glavne uloge tumače James Wilby i Sadie Frost te američka verzija „Slike Doriana Graya“ iz 1972. sa Shaneom Briantom u glavnoj ulozi.
Filmski program 64. Dubrovačkih ljetnih igara ostvaren je u suradnji s Kinematografima Dubrovnik i pod pokroviteljstvom Croatia osiguranja, a ulaznice za sve projekcije dostupne su na internetskim stranicama Igara www.dubrovnik-festival.hr, na blagajnama Igara u Festivalskoj palači i na Stradunu te na kino ulazu dva sata prije projekcije po cijeni od 30 kuna.

Pročitajte još

FRANO MAŠKOVIĆ VEČERAS I SUTRA U BURSI U predstavi ‘Na dnu oceana postoje neki svjetovi’

Dulist

[FOTO] Srednjoškolci se na zabavan način upoznavali s baštinom Dubrovnika

Dulist

U SUBOTU U TEATAR! Alma Prica u sapunici ‘Španjolski komad’

Dulist