Zanimljivosti

Cijene struje će rasti!

Cijene struje će rasti!

Iako se najavljivalo da će s liberalizacijom tržišta električne energije u Hrvatskoj pasti cijene struje i porasti kvaliteta usluge, glavni igrači na tržištu najavljuju da će stvarnost ipak biti nešto drukčija zbog niza tržišnih i regulatornih okolnosti.

Cijene električne energije u narednom periodu ipak će porasti, a bolja usluga može se očekivati tek kad se uvede bolja regulativa i tehnologija, što je obveza Hrvatske energetske regulatorne agencije (HERA) te dijelom i Hrvatske elektroprivrede (HEP).

Također, za značajnije razigravanje tržišta treba još mnogo raditi na osvajanju povjerenja potrošača koji su još uvijek skeptični po pitanju usluge alternativnih opskrbljivača, moglo se čuti na panelu o dosadašnjim rezultatima liberalizacije tržišta električne energije, održanom u okviru Energy market foruma 2013. u organizaciji Poslovnog dnevnika.

Povijesno niske cijene

– U zadnjih pet mjeseci zbog niza faktora na tržištu, uključujući i hidrološki dobru godinu, bilježimo povijesno niske cijene električne energije, zbog čega se u narednom periodu može očekivati da struja poskupi, no nije poznato u kojoj mjeri. Htio bih biti optimističan, no struja u zadnja dva mjeseca ide gore. Do porasta cijene doći će i zbog višestrukog poskupljenja naknade za obnovljive izvore energije koje je uslijedilo nedavnom odlukom Vlade – izjavio je Zoran Miliša, predsjednik uprave RWE Energija.

Robert Golob, predsjednik uprave tvrtke GEN-I, međutim ima više optimizma od Miliše i tvrdi da će cijena njihove struje ostati jednaka u naredne tri godine. GEN-I je nedavno krenuo u žestoku marketinšku kampanju za osvajanje tržišta kućanstava u Hrvatskoj, obećavajući cijenu nižu od HEP-ove za čak 30 posto. 

"Mi smo već kupili struju za naredne tri godine, i možemo garantirati da do kraja 2015. nećemo mijenjati našu cijenu struje, a ne postoji objektivan razlog da se trend ne zadrži i u 2016. godini. Međutim, mi ne možemo garanirati za cijenu mrežarina, poreza i ostalih naknada, a to isto ulazi na račun za struju. Kako sad stvari stoje, svi potrošači u Hrvatskoj zbog naknade za obnovljive izvore energije dobit će veće račune za struju, a bojim se da će novih naknada biti u naredno vrijeme, no o tome ne odlučuju opskrbljivači", kaže Golob, piše Poslovni.hr

Pročitajte još

USKRŠNJI TRIKOVI Evo kako provjeriti jesu li jaja svježa ili pokvarena

Dulist

Oliver u rodnoj Vela Luci konačno dobiva spomenik?!

Dulist

Sretan rođendan dobrom duhu Grada, našem slavuju Gogi Bonačić!

Ivana Mijić Vulinović