Aktualno

Cijene padaju – kupaca nema

Cijene padaju - kupaca nema

Dok smo još prije par godina svjedočili neumoljivoj prodaji nekretnina, posebno onih koje nose oznaku spomenika kulture, od kad nam je kriza zakucala na vrata, došlo je do zatišja u njihovoj prodaji i kupnji.

Prema podacima portala Crozilla.com cijene svih vrsta nekretnina u posljednjih nekoliko godina su u padu, a pad će se nastaviti i u ovoj godini.
Kada je o cijenama stanova riječ,  Dubrovnik je bio i ostao grad s najvišim cijenama stanova. U odnosu na one iz 2010., tijekom 2011.godine cijene stanova u Dubrovniku ipak su pale za 5,2 posto, a u odnosu na 2008. godinu čak za 12, 2 posto. Predsjednik dubrovačke Strukovne grupe posrednika u prometu nekretnina Frano Bezić ističe kako su cijene nekretnina relativno stabilne u zadnjih godinu i pol dana, a kreću se između 2 i 3 tisuće eura po kvadratu, ovisno o kojem je dijelu Dubrovnika riječ, njihovom stanju te o tome imaju li garažno mjesto.
 
2 DO 3 TISUĆE EURA
 
-Naravno ima i nekretnina čije su cijene nešto više, odnosno niže. Cijene nekretnina u Gružu i Lapadu se kreću između 2 do 3 tisuće eura po kvadratu, dok su u Mokošici i Župi dubrovačkoj nešto niže – dodaje Bezić i ističe kako je pala potražnja za nekretninama unutar povijesne jezgre Dubrovnika čije su cijene do pred krizu vrtoglavo rasle.

Cijene nekretnina relativno stabilne u zadnjih godinu i pol dana, a kreću se između 2 i 3 tisuće eura po kvadratu, ovisno o kojem je dijelu Dubrovnika riječ, a pala je potražnja za nekretninama unutar povijesne jezgre čije su cijene do pred krizu vrtoglavo rasle – kaže Frano Bezić

-U povijesnoj jezgri također je pala potražnja, ali i prodaja nekretnina, a cijene se kreću također oko 3 tisuće eura po kvadratu. Naravno, i u tom dijelu Dubrovnika ima jeftinijih stanova, ovisno o lokaciji, stanju stana ili zgrade, jer znamo da u povijesnoj jezgri postoji dosta derutnih stanova i zgrada. Cijene takvih nekretnina su oko 2, 5 tisuće eura – naglašava Bezić.
Također napominje kako u ovom trenutku stranci skoro uopće ne kupuju nekretnine na području Dubrovnika. Dodaje kako je razlog slabe kupnje nekretnina loša ekonomska situacija, kako u Hrvatskoj, tako i u cijeloj Europi.
 
PROBLEM I SPORA BIROKRACIJA
 
-U 2008. godini zabilježili smo relativan pad prodaje i potražnje. 2007.godine srednja cijena nekretnina kretala se od 3 do 4 tisuće eura po kvadratu, pa čak i više. Treba napomenuti kako je do 2007. godine bilo nemoguće kupiti kvadrat stana za manje od 3 tisuće eura -naglašava Bezić i napominje kako lošu situaciju dodatno komplicira spora birokracija.

Smanjenja potražnja dovela je do toga da pred gradske i županijske vijećnike sve rjeđe dolaze ponude za prvootkup, u iznosu većem od milijun kuna, za kupnju nekretnina koje nose oznaku spomenika kulture

– Umjesto da se realizacija prodaje nekretnine završi u toku od dva, tri dana, ona se dodatno produžuje. Traže se dokumenti koji se odnose na izgradnju, uporabne i građevinske dozvole koje prije nisu bile uvjet, ili pak dokumenti o energetskoj efikasnosti. Prije dvije godine bilo je potrebno dva dokumenta, a sad ih treba deset – zaključuje Frano Bezić, predsjednik dubrovačke Strukovne grupe posrednika u prometu nekretnina.
 
PAD PONUDA I PO PRAVU PRVOKUPA
 
Sve navedeno dovelo je do toga da pred vijećnike dubrovačkog Gradskog vijeća, ali i  Skupštine Dubrovačko – neretvanske županije, sve rjeđe dolaze ponude, u iznosu većem od milijun kuna, za kupnju nekretnina koje nose oznaku spomenika kulture. Iz toga se da zaključiti kako je opala i prodaja nekretnina u povijesnoj jezgri Dubrovnika. Istina, na zadnjoj sjednici Županijske skupštine bilo je 6 ponuda za prodaju spomenika kulture na temelju prava prvokupa. Od toga se njih 4 odnosilo na prodaju nekretnina u povijesnoj jezgri Dubrovnika, te dvije u Gružu. Podsjetimo, pri prodaju takvih nekretnina, pravo prvokupa  imaju Republika Hrvatska, Grad Dubrovnik i Dubrovačko-neretvanska županija, koji u većini slučajeva nemaju novaca za njihov otkup.
 
U 2011. SVEGA 57 PONUDA
 

Lošu situaciju dodatno komplicira spora birokracija. Umjesto da se realizacija prodaje nekretnine završi u toku od dva, tri dana, ona se dodatno produžuje. Prije dvije godine bilo je potrebno dva dokumenta, a sad ih treba deset.

Suprotno godinama kada su u dubrovačkoj povijesnoj jezgri cijene nekretnina vrtoglavo rasle zbog velikog interesa stranaca, danas je situacija donekle promijenjena. U prilog tome govore i podaci o ostvarivanju prava prvokupa Grada Dubrovnika. Prema odgovoru koji smo dobili iz Ureda za odnose s javnošću Grada Dubrovnika, u skladu sa Zakonom o zaštiti i očuvanju kulturnih dobara, u 2011. godini zaprimljeno je 57 ponuda sa pravom prvokupa, dok je u 2008. godini zaprimljeno njih 77. I u 2008. i u 2011. oko 98 posto ponuda za ostvarivanje prava prvokupa Grada Dubrovnika odnosilo se na prodaju objekata unutar povijesne jezgre Dubrovnika, a cijene tih ponuđenih objekata varirale su ovisno o položaju, stanju i veličini objekta. Cijene su se, ovisno o prethodnim uvjetima, kretale od 1.791,66 eura/m2 do 9.230,76 eura/m2. S obzirom da nam nisu odgovorili da li je i koliko nekretnina Grad kupio na temelju prava prvokupa u 2008. i 2011. godini, zaključujemo kako nije iskoristio to pravo, naravno zbog nedostatka financijskih sredstava.
 
 
 

NA POSLJEDNJOJ ŽUPANIJSKOJ SKUPŠTINI
Što se nudi za prvootkup
 
Vijećnici Županijske skupštine na posljednjoj sjednici, odbili su ponudu na temelju prava prvokupa za kupnju stana od 45,79 kvadrata u Bandurevoj 7 u povijesnoj jezgri Dubrovnika po cijeni od 150 tisuća eura, te ponudu za kupnju tri stana u Antuninskoj 16. također u povijesnoj jezgri za koje jedinstvena kupoprodajna cijena iznosi 305 tisuća eura. Riječ je o stanu u prizemlju ukupne površine 30, 36 kvadrata, stanu na prvom katu površine 23,03 kvadrata, te stanu u potkrovlju od 32,43 kvadrata. Nisu prihvatili ni ponude za kupnju stana od 100 kvadrata, na adresi Između Polača 9. u povijesnoj jezgri i to po cijeni od 4 milijuna kuna, te stana u Nalješkovićevoj 1. po cijeni od 240 tisuća eura. Odbijene su i ponude za kupnju stana od 68 kvadrata na adresi Obale Pape Ivana Pavlja II po cijeni od 265 tisuća eura te spomenika kulture sa okolnim zemljištem u katastarskoj općini Gruž  po cijeni od milijun i 200 tisuća eura.

 

ISTRAŽIVANJE PORTALA CROZILLA.COM
Prodavatelji spremni na niže cijene
 
Prema podacima portala Crozilla.com cijene nekretnina u posljednjih nekoliko godina su u padu, a za očekivat je da će se pad nastaviti i u ovoj godini. 
Pad cijena, ističe se, odnosi se na sve vrste nekretnina, od stanova, kuća do građevinskih zemljišta, dok se pad cijena u 2011. godini najviše odnosila upravo na kuće. U usporedbi s 2010., tijekom 2011. godine cijene kuća bile su 10 posto niže, cijene građevinskih  zemljišta bile su niže za 9,2 posto, a cijene stanova za 3,7 posto. Kriza je građevinski sektor bacila na koljena, ističe se na portalu, dok se na tržištu pojavio velik broj stanova po povoljnim cijenama.
Također ističu kako su prodavatelji danas spremniji na kompromis pri dogovoru oko cijene, a olakotna okolnost pri kupnji je taj što su upravo zbog lošeg stanja na tržištu spremniji prodati po znatnoj manjoj cijeni.
Kada je o cijenama stanova riječ, poredak najskupljih i najjeftinijih gradova čije cijene portal Crozilla.com prati još od 2008. godine, već je pune četiri godine ostao nepromijenjen: Dubrovnik je bio i ostao grad s najvišim cijenama stanova, a Osijek onaj s najnižim.
U odnosu na one iz 2010., tijekom 2011.godine promjena tražene cijene stanova u svim gradovima bilježe negativan predznak, a najveća je razlika bila vidljiva u Rijeci (-7,3%), Osijeku (-6,4%) i Dubrovniku (-5,2%), dok je najmanja razlika bila vidljiva u Splitu (-0,1%).
Usporedimo li tražene cijene stanova s onima iz 2009.godine, najveća razlika, odnosno najveći pad cijena iznosi 19 posto, a zabilježen je u Osijeku. Velika je razlika vidljiva i na cijenama stanova u Zadru (-11,3%), Rijeci (-10,6%) i Puli (-9,4%). U istom su razdoblju oglašavane cijene dubrovačkih stanova pale tek za 4,1 posto.
U usporedbi s 2008.godinom su tražene cijene stanova najviše su pale u Osijeku (-17,6%) i Splitu (-16,9%). Osjetan pad vidljiv je i na cijenama stanova na području Zadra (-12,6%), Dubrovnika (-12,3%) i Zagreba (-12,2%).

Pročitajte još

NACIONALNA MANIFESTACIJA Obilježena 13. Noć knjige u Dubrovačkim knjižnicama

Dulist

PREMA ISTRAŽIVANJU Parking na dubrovačkom aerodromu najskuplji u Europi

Dulist

ŽUPAN DOBROSLAVIĆ: ‘Republika Srpska ne smije projektom ZL Trebinje ugroziti vodoopskrbu Dubrovnika’

Dulist