Hrvatska

CIJENE NEĆE RASTI Stiže novi sustav naplate cestarina

U Ministarstvu mora, prometa i infrastrukture predstavljen je novi sustav naplate cestarina, prema kojem vozači više neće morati zaustavljati vozila na naplatnim kućicama.

Uvodi se elektronički sustav naplate cestarina sa slobodnim prolaskom vozila, što znači da će se naplata cestarina raditi očitanjem registracijskih oznaka ili putem elektroničkog uređaja u vozilu. Ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković istaknuo je kako cijene cestarina neće rasti.

Hrvatska će 2022. godine dobiti novi sustav naplate cestarina na autocestama koji će se temeljiti na kombinaciji naplate putem unaprijeđene verzije ENC-a (DSRC) i automatskog sustava očitanja registarskih oznaka (ALPR), rečeno je na prezentaciji novog sustava naplate, prenosi HRT.

Upotreba ENC-a bit će obvezna za teška vozila, dok će korisnici lakih vozila imati mogućnost izbora. Radi se, inače, u suvremenom sustavu elektroničke naplate sa slobodnim prolaskom vozila, što bi trebalo u potpunosti eliminirati sadašnje gužve na naplatnim kućicama, posebno tijekom turističke sezone. ALPR sustav koristit će se uz pomoć aplikacije povezane s kreditnom ili bankovnom karticom korisnika, ili direktnom uplatom na aplikaciju. Svi koji ne budu imali imati dovoljno novca na računu, a koristit će taj sustav, bit će u prekršaju i naplaćivat će im se kazne.

Bit će postavljeno niz prodajnih mjesta, posebno u blizini državnih granica, gdje će se korisnici moći registrirati, odnosno gdje će se prodavati DSRC i ENC uređaji. Postojat će i namjenske staze u blizini granice koje će se koristiti za registraciju u sustav očitavanjem registarskih pločica i odgovarajuće bankovne kartice. Zasad se, kako je rekao ministar Butković, ne zna hoće li novi sustav naplate za korisnike autocesta biti skuplji od aktualnog.

– Uvođenje novog sustava na mjesečnoj bi bazi moglo uštedjeti oko 13 milijuna kuna u odnosu na sadašnji sustav naplate koji obilježavaju visoki troškovi naplatnih mjesta, blagajnika, transporta gotovog novca i sl, rekao je Jerneić, dodavši da blagajnike očekuje prekvalifikacija.

Iako se radi o prijedlogu o kojem se tek treba izjasniti stručna javnost, valja spomenuti da se razmatra i mogućnost formiranja viših cijena cestarina u vremenu najvećih gužvi, odnosno nižih u razdobljima manjeg opterećenja.

Trenutno je u uporabi sustav naplate star 48 godina, dok je ENC uveden 2006. godine, i trenutno ga ima oko 40 posto korisnika autocesta. Ministar Butković kazao je da je bilo nužno krenuti u projekt promjene naplate cestarina, jer je postojeći sustav zastario. Istaknuo je i kako se radi o prijedlogu o kojem će tek razgovarati stručna javnost. Međunarodni natječaj za implementaciju sustava trebao bi biti raspisan početkom 2020. godine, dodaje Butković.

Nakon što se uvede, novi bi sustav trebao učinkoviti raditi najmanje 15 godina.

Izvor: HRT

Pročitajte još

U PRVIH ŠEST MJESECI Pad prodaje vina i do 80 posto

Dulist

VIDEO/HTZ provodi intenzivnu promotivnu kampanju na sedam europskih tržišta

Dulist

U TRAVNJU SMO MANJE TROŠILI Rekord koji najavljuje oštar pad gospodarstva

Dulist

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Molimo Vas da nam potvrdite ukoliko ste suglasni s korištenjem kolačića, a privolu možete povući u svakom trenutku. Prihvaćam Više informacija