Hrvatska

Cijena limuna u drastičnom padu jer je tretiran otrovom

Cijena limuna u drastičnom padu jer je tretiran otrovom

Divljanju cijena limuna u rujnu naglo je došao kraj. Mnogi su uočili da je cijena limuna u listopadu iznenada naglo pala, u prosjeku za gotovo 40 posto u odnosu na rujan, a s portala Supermarketi.info su odlučili provjeriti što je uzrok naglog pada cijena.

“Akcijske cijene limuna početkom listopada u nekim supermarketima bile su ispod 10,00 kn po kilogramu. Upravo takav jedan slučaj zagolicao je naš interes, pa smo na licu mjesta pokušali otkriti razlog tolikom padu cijene u tako kratkom roku. Uzevši u obzir i činjenicu da limun nije izrazito sezonska namirnica i da je ima kroz čitavu godinu, ova nas je razlika dodatno nagnala da se pozabavimo limunom. Naime, ti jeftiniji limuni su, dakako, uvozni. Konkretno, iz Turske. No, nije problem u Turskoj. Mediteranska zemlja, povoljna klima, limuni i tamo jednako dobro uspijevaju kao i u Dalmaciji. Na deklaraciji tog limuna pisalo je: `Ne koristiti koru! Limun je tretiran Imazalilom`, i to vrlo malim, jedva čitljivim slovima, koje vjerojatno vrlo mali broj kupaca može vidjeti sve i da inzistiraju na tome”, pišu Supermarketi.info.

“Znate li što je Imazalil? Ne znate? I sami u neznanju krenuli smo i u istraživanje tog fungicida, koji prodire kroz cijeli plod, ne samo kroz koru, a toliko je toksičan da iritira kožu i izaziva suzenje očiju. Vrlo je stabilan čak i na višim temperaturama, a djeluje na reproduktivne organe i dokazano je kancerogen. Prosječno utvrđena količina je 5,2 mg/kg, pa je dovoljna jedna veća naranča za prekoračenje dopuštenog dnevnog limita. Kod dojenčadi i male djece izaziva probleme u središnjem živčanom sustavu. Kod odraslih djeluje i na reproduktivne organe. Dakle, po svemu takvi limuni i ostali agrumi (ali i drugo voće i povrće) ne bi smjeli uopće biti prisutni na policama supermarketa, a kamoli da ih se prodaje neupućenim kupcima, koji u krajnjoj liniji ne moraju o tome ništa znati. Ima li još imalo etike u proizvođačima i trgovcima, ali i u institucijama koje dozvoljavaju da ovakvi proizvodi dolaze na police supermarketa?”, pišu Supermarketi.info.

Pročitajte još

UPOZORENJE BANAKA Na Veliki petak neće provoditi platne transakcije

Dulist

NAGLA PROMJENA VREMENA Jutros snijeg u središnjoj Hrvatskoj

Dulist

DAN NARCISA Hrvatska među vodećim zemljama EU u prevenciji raka dojke

Dulist