Županija

ČETVRTA SJEDNICA Jedan od najvećih problema u graditeljstvu manjak radne snage

ČETVRTA SJEDNICA Jedan od najvećih problema u graditeljstvu manjak radne snage

Na Strukovnoj grupi graditeljstva HGK – ŽK Dubrovnik održanoj u prostorima Komore raspravljalo se između ostalog o radu u sezoni 2018., zapošljavanju i radu stranaca u Republici Hrvatskoj te pokretanju inicijative za izmjenu čl.132. Zakona o gradnji.

Svi prisutni građevinari smatraju da se Odluka o privremenoj zabrani izvođenja građevinskih radova u Gradu Dubrovniku od 15. lipnja do 15. rujna uglavnom provodila. Uočeni nedostaci predočit će se prilikom prijedloga za donošenje nove Odluke u 2019. godini svim lokalnim samoupravama u županije.

Ponovljeno je kako je jedan od najvećih problema u djelatnosti graditeljstva manjak radne snage. Građevinari smatraju da nije potrebno ograničavati godišnju kvotu i broj dozvola za rad stranih državljana već da se problemu nedostatka prilazi permanentno po potrebama na tržištu rada.

Ukoliko bi se i odobrio neograničen uvoz radne snage izražena je sumnja u pronalazak radnika jer njih u okolnim zemljama više nema. Paralelno s uvozom nedostajuće radne snage potrebno je korijenito promijeniti obrazovni sustav kako bismo koliko – toliko imali buduću kvalificiranu radnu snagu koja je potrebna tržištu rada.

Građevinari očekuju od Vlade RH daljnje rasterećenje davanja u cilju smanjenja troškova kako bi se otvorio prostor za povećanje plaća radnicima. Samo se tako može zadržati postojeća stručna radna snaga i provesti proces dualnog obrazovanja.

Bilo je riječi o javnoj nabavi te najavljenim izmjenama Zakona o javnoj nabavi. Dosadašnje iskustvo koje je proizašlo iz tumačenja kriterija ekonomski najpovoljnije ponude pokazalo je da se usredotočilo na robu i proizvode široke potrošnje te je stoga primjena ovog kriterija vrlo ograničena i neprimjerena za radove u graditeljstvu. Hrvatska komora inženjera građevinarstva pokrenula je inicijativu za pripremu Pravilnika o primjeni kriterija za odabir ekonomski najpovoljnije ponude zausluge i radove kao podzakonskog akta.

Predstavljen je projekt Digitalna komora i projekt Bespovratnim sredstvima do Znakova kvalitete .

Pročitajte još

OBJAVLJENE LISTE HDZ-a Franković jedini iz Dubrovnika

Dulist

SJEDNICA OPĆINSKOG VIJEĆA KONAVALA Usvojeno izvješće o radu načelnika Lasića

Dulist

Dolina Neretve prvi put uključena u poseban regionalni program Ministarstva

Dulist