Natrag
26.4.2019 02:01

facebook

twitter

google

rss

dulist

ČETIRI OTOKA, ČETIRI MJESTA, ČETIRI RECEPTA Svi mirisi i okusi lumblije!

17.10.2018 @ 14:59 Hrvoje Curić Županija
26;26

Podijelite:

Već tradicionalno u Hrvatskoj matici iseljenika u Dubrovniku Blatski fižuli ustanova u kulturi i Turistička zajednica Općine Blato predstavili su svoje nove projekte te najavili 7. Dane blatske lumblije.

Osim Dana blatske lumblije predstavljen je projekt ‘4 otoka / 4 mjesta / 4 recepta’.

– Blato je jedno iseljeničko mjesto i već niz godina se bavimo tom tematikom. Prošlu godine smo prvi puta u Splitu predstavili projekt ‘4 otoka, 4 mjesta, 4 recepta’. Ideja je bila da povežemo četiri izrazito iseljenička otoka, Hvar, Brač, Vis i Korčula i njihova četiri manja mjesta  bol na Braču, Starigrad na Hvaru, Vis na Visu i Blato na Korčuli preko četiri recepta. Oni su: starobrodski paprenjak, viška pogača, torta hrapoćušu Dol i blatsku lumbliju. Njih smo odabrali jer, kao što znate iseljenička razdoblja su bila jako teška za brojne ljude. Oni su sa sobom nosili okuse i mirise svog zavičaja kada bi odlazili. Promislili smo da su baš ovi generacijski recepti nešto što bi mogli spojiti u priču. Sva četiri jela su izrazito dugog trajanja i ljudi kada bi odlazili nosili bi ih sa sobom – poručila je Ivana Sardelić iz ustanove u kulturi Blatski fižuli.

Kako su dolazile nove generacije, a uz neizbježan utjecaj gastronomije i kulture prostora u kojem su se nalazi recepti su se modificirali i danas se u većini slučajeva ne rade prema izvornim receptima. Projekt ‘4 otoka / 4 mjesta / 4 recepta’ ima za cilj obnoviti gastro baštinu ovih prostora u iseljeničkim zajednicama u njihovom izvornom obliku i kao takve je dalje promovirati.

U cilju promicanja i očuvanja blatske lumblije održavaju se 7. dani blatske lumblije . Uz radionice izrade blatske lumblije u ovogodišnjem programu održat će se i program na kojem će sudjelovati posebni gosti, predstavnici 4 otoka / 4 mjesta / 4 recepta, te će održati radionice izrade starigradskog paprenjaka i viške pogače te predstavljanje eko etno sela Dol i torte hrapoćuše Dol. Na samom kraju programa 27. listopada održava se završna manifestacija / izložba i degustacija blatske lumblije te izbor najbolje blatske lumblije u 2018. Na završnoj manifestaciji prezentirati će se ponuda, ali i održati degustacija autohtonih blatskih likera, specijalnih rakija te ostalih vrsnih domaćih proizvoda obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava te će se prezentirati i degustirati torta hrapoćuša Dol, viška pogača, starogradski paprenjak i blatska lumblija.

Komentari

O autoru: Hrvoje Curić


Iz rubrike
   Impressum | Privatnost | Uvjeti
  © 2018 dulist d.o.o. Sva prava pridržana