Politika

ČETIRI IMENA, JEDAN POVJERENIK Pavlović: Ako me imenuju, prihvatit ću odgovornost

ČETIRI IMENA, JEDAN POVJERENIK Pavlović: Ako me imenuju, prihvatit ću odgovornost

Nakon pada dubrovačkog proračuna za 2015. godinu, odnosno nakon odbijanja proračuna na prvoj sjednici početkom prosinca prošle godine, Gradsko vijeće na sjednici 29. prosinca na zahtjev gradonačelnika odbilo se očitovati njemu te je pokrenuta procedura za prijevremene izbore kako za Gradsko vijeće, tako i za gradonačelnika.

To znači kako je aktualna gradska vlast, do imenovanja povjerenika Vlade, zapravo samo tehnička, a ono što najviše zanima dubrovačku javnost je kada će se Vlada ‘udostojiti’ imenovati svoju osobu od povjerenja, ali i kada će to točno napraviti.

Ministarstvo uprave: Utvrđujemo činjenice

DuList je od Vlade RH kao i Ministarstva uprave zatražio očitovanje o tome kada će i tko biti izabran, ali i tko uopće može biti izabran na takvo mjesto.
‘Člankom 85.a Zakona propisano je da će na prijedlog središnjeg tijela državne uprave nadležnog za lokalnu i područnu (regionalnu) samoupravu Vlada Republike Hrvatske istovremeno raspustiti predstavničko tijelo jedinice lokalne i područne (regionalne) samouprave i razriješiti općinskog načelnika, gradonačelnika, odnosno župana i njihovog zamjenika koji je izabran zajedno s njima ako u zakonom određenom roku ne bude donesen proračun, odnosno odluka o privremenom financiranju. Nadalje, slijedom odredbe članka 85.b Zakona, Vlada Republike Hrvatske će u slučaju istovremenog raspuštanja predstavničkog tijela i razrješenja općinskog načelnika, gradonačelnika, odnosno župana imenovati povjerenika za obavljanje poslova iz nadležnosti predstavničkog i izvršnog tijela te će raspisati prijevremene izbore’, stoji u odgovoru Ministarstva uprave, iz kojeg proizlazi da u ovom ‘zrakopraznom prostoru’, Banski dvori tek imaju ‘utvrditi relevantne činjenice’. No što je još važnije, iz njihovog odgovora proizlazi i kako Vlada za povjerenika može imenovati doslovce bilo koga.

Nema uvjeta

‘Nakon što utvrdi sve relevantne činjenice, Ministarstvo uprave uputiti će Vladi Republike Hrvatske prijedlog za istovremeno raspuštanje Gradskog vijeća i razrješenje gradonačelnika Grada Dubrovnika i njegovog zamjenika koji je izabran zajedno s njim, te prijedlog za imenovanje povjerenika Vlade za obavljanje poslova iz nadležnosti Gradskog vijeća i gradonačelnika Grada Dubrovnika. Prijedlozi Vladi, kako za Grad Dubrovnik, tako i za sve ostale jedinice u kojima nije donesen ni proračun ni odluka o privremenom financiranju, bit će upućeni u najkraćem mogućem vremenu, međutim u ovom trenutku Ministarstvo uprave ne može prejudicirati kada i koga će Vlada Republike Hrvatske imenovati svojim povjerenikom u Gradu Dubrovniku. Napominjemo, da zakonom nisu propisani nikakvi uvjeti za povjerenika Vlade’, zaključuje Ministarstvo u svom odgovoru.

Špekulira se s četvorkom

Upravo zato otvorene su sve opcije, a među izvorima DuLista dobro upućenim u cijelu situaciju spominju se četiri imena. Prvo i osnovno ono Nika Pavlovića, gradskog pročelnika za financije, koji je 2001. godine već bio povjerenik Vlade, no tada je, kako je sam priznao imao izglasan proračun. Njegovo imenovanje na tu poziciju zagovara sam Andro Vlahušić, a prema neslužbenim saznanjima DuLista početkom ovog tjedna o tome se razgovaralo s ministrom uprave Arsenom Baukom.
-Sa mnom nitko nije razgovarao niti mi je išta službeno rečeno. Gradonačelnik je rekao na kolegiju kako će mene predložiti, ali ništa više od toga ne znam. Meni je problem ako budem povjerenik, tko će raditi financije, moram raditi i posao povjerenika i pročelnika – rekao nam je Niko Pavlović, ali i dodao:
-Ja se ne bojim odgovornosti tog posla i ako me imenuju prihvatiti ću ga – zaključuje Pavlović
Jedna od kandidatkinja s kojom se špekulira je Marita Kisić Kamić, bivša direktorica Boninova. Njoj u prilog u prvom redu ide ide ekonomska stručnost, ali i lojalnost SDP-u.
-Ja ne znam da se moje ime spominje. Moram priznati da nisam upoznata s time jesam li u ikakvoj shemi, ali što se tiče moje stručnosti i poznavanja materije, kao i proračuna mislim da bih bila sposobna to odraditi. Moram naglasiti da što se tiče poznavanja proračuna Grada Dubrovnika da je tu gospar Niko Pavlović neosporno jedan od najvećih stručnjaka – odgovorila nam je Marita Kisić Kamić.
Na naš upit bi li prihvatila tu dužnost, ona odgovara:
-Ako Vlada i SDP smatraju da bi ja zadovoljila na tom mjestu ja bih to prihvatila – zaključuje ona.
Jedna od kombinacija vrti se i oko predsjednika županijskog HNS-a Valentina Dujmovića, koji trenutno obnaša dužnost direktora Sanitata. Njegove dobre veze sa središnjicom nisu tajna, a prije nego je došao na radno mjesto u Dubrovnik javnost ga je najbolje znala po visokom kotiranju u Dalmatinskom regionalnom savezu HNS-a. Na naš upit Dujmović ipak ističe kako se ne vidi u ulozi povjerenika.
-Nitko mi nije pristupio, nismo razgovarali o tako nečemu, a teško da bih ja to i prihvatio – mišljenja je Valentin Dujmović.
-Ne smatram da predsjednik jedne županijske organizacije i stranke i čovjek koji se aktivno bavi politikom može biti dobar povjerenik u predizborno vrijeme. To mora biti profesionalac, premalo je vremena, a previše prostora za pogreške. Taj netko treba biti financijer i držati cijelu priču u rukama do izbora i imenovanja tijela Grada Dubrovnika – odgovorio je na naš upit Valentin Dujmović te dodao kako se slaže s prijedlogom Nika Pavlovića.
-Mora to biti on ili netko s njegovim znanjem i iskustvom – zaključuje Dujmović.
Posljednje ime na ‘kuloarskoj listi je ono Olega Valjala. Bivši gradski vijećnik SDP-a, kandidat stranke na unutarstranačkim izborima 2013. godine(i tadašnji favorit Zorana Milanovića), bivši europarlamentarac koji je sada sreću pronašao u Hrvatskoj lutriji uživa veliko povjerenje Iblerovog trga. Ipak, kako kaže, tog se posla on ne bi prihvatio.
-Nemam ni službenih ni neslužbenih najava da me se želi imenovati povjerenikom. Ja imam svoj posao sada i to bi bila komplikacija, ne bih se prihvatio tog posla – kratak i jasan je Valjalo.

Odluka 22. siječnja?
Tko god bude izabran, jedno je sigurno, imat će pune ruke posla. Ako je vjerovati najavama koje stižu iz gradske uprave odluka o tome bi trebala biti na sjednici Vlade 22. siječnja. Tada će se čini se konačno ‘utvrditi’ sve relevantne činjenice’ za Dubrovnik.

Pročitajte još

FRANKOVIĆ I PEZO O IZBORIMA Ostvariti ovakav rezultat i dobiti povjerenje naših sugrađana nije nimalo jednostavno

Dulist

ANITA BONAČIĆ OBRADOVIĆ Biti druga po broju preferencijalnih glasova u Gradu je veliki vjetar u leđa

Dulist

[IZBORI] SRĐ JE GRAD Prešli izborni prag, ali ipak ostali bez mandata

Dulist