Kultura

ČESTITKE Katalog arheologinje Ljiljane Kovačić ‘pobrao’ pohvale europskih stručnjaka

ČESTITKE Katalog arheologinje Ljiljane Kovačić ‘pobrao’ pohvale europskih stručnjaka

Dubrovačka arheologinja i voditeljica Arheološkog muzeja Dubrovačkih muzeja Liljana Kovačić dobila je pohvale europskih stručnjaka za hrvatsko-engleski katalog izložbe ‘Antički vodovod Vodovađa-Cavtat’.

Rad su pohvalili profesor Cess Paschier s Odjela za geoznanosti Sveučilišta Johannes Gutenberg iz Mainza i Wilke D. Schram sa Sveučilišta Utrecht iz Nizozemske koji se smatraju europskim autoritetima za antičke vodovodne sustave.

Passchier se bavi analizom sedrenih naslaga koje se talože u vodovodnim kanalima kao alatom za istraživanje antičkih vodovoda.

– Knjiga je zaista lijepa i sadrži veliko bogatstvo podataka: čestitam! Drago mi je da je ovaj vodovod tako dobro i cjelokupno istražen – napisao je o katalogu Passchier i ponudio se napraviti analizu sedrenih naslaga, ukoliko postoje.

Stručnjak Wilke D. Schram uređuje specijalizirani web portal o rimskim akvaduktima. Za katalog ima samo riječi hvale i smatra kako je arheologinja Kovačić odradila ‘veliki posao napravivši takav elaborat o vodovodu s ograničenim brojem ostataka.’

Riječ je o publikaciji koja na 151 stranici, osim povijesnih informacija i zanimljivosti, donosi mnoštvo ilustracija poput geodetskih i arhitektonskih snimaka te grafičkih prikaza koje zorno prikazuju kompleksnost izgradnje i funkcioniranja vodovoda.

Pročitajte još

FRANO MAŠKOVIĆ VEČERAS I SUTRA U BURSI U predstavi ‘Na dnu oceana postoje neki svjetovi’

Dulist

[FOTO] Srednjoškolci se na zabavan način upoznavali s baštinom Dubrovnika

Dulist

U SUBOTU U TEATAR! Alma Prica u sapunici ‘Španjolski komad’

Dulist