Natrag
16.2.2019 14:53

facebook

twitter

google

rss

dulist

ČESTITAMO Paveli nagrada za promicanje prava djeteta, Buljan Flander za životno djelo

20.11.2018 @ 13:18 Dulist Aktualno
3;3

Podijelite:

Denis Pavela uz Kristinu Čunović dobitnik je Nagrade za promicanje prava djeteta za 2018. povodom obilježavanja Međunarodnog dana Konvencije Ujedinjenih naroda o pravima djeteta dok je prof. dr. sc. Gordani Buljan Flander dodijeljena Nagrada za životno djelo, objavljeno je na stranicama Ministarstva za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku.

Temeljem Zakona o Nagradi za promicanje prava djeteta Nagradu dodjeljuje Odbor za Nagradu za promicanje prava djeteta, kojeg osniva Hrvatski sabor na vrijeme od dvije godine.

Obrazloženja o dobitnicima Nagrada:

Denis Pavela je osmislio projekt na području rada s djecom koji je postao tradicionalan na području Dubrovačko-neretvanske županije pod nazivom „Vratimo djecu na igrališta“ koji se provodi dva puta godišnje na različitim lokacijama. Ujedno je dobitnik javnog priznanja „Osoba godine“ u siječnju 2017. godine te se više puta iskazao kao borac za prava djece posebice u sigurnosti cestovnog prometa, a izradio je i pojedina rješenja koja su se iskazivala sustavno kao mjesta odnosno prometnice gdje stradavaju najmlađi.

Kristina Čunović je dopredsjednica Hrvatskoga čitateljskog društva, inicijatorica i koordinatorica prve nacionalne kampanje za poticanje čitanja naglas „Čitaj mi!“. Pokrenula je, ali i razvila brojne programe i projekte: „Bebe u knjižnici“ (osmislila i pokrenula program u Odjelu za predškolski uzrast Gradske knjižnice „Ivan Goran Kovačić“); tečaj „Uvođenje i razvijanje usluga za bebe, djecu rane dobi i njihove roditelje u narodnim knjižnicama“ te nacionalnu akciju prikupljanja i darivanja slikovnica „Čitam, dam, sretan sam – svoju knjigu daruj i tuđe srce obraduj“. Sudjeluje u projektu Čitateljski program za zatvorenike i djecu koji povezuje djecu i roditelje koji su u zatvorima i kaznionicama tako da roditelji, iako odvojeni, budu na poseban način prisutni u djetetovu životu.

Prof. dr. sc. Gordana Buljan Flander na početku svoje karijere postavila je svoj cilj učiniti svako dijete važnim, a što je u ovih 35 godina stručnog i znanstvenog rada i uspjela ostvariti. U svojem dugogodišnjem radu istaknula se u području kliničke i zdravstvene psihologije te rada na promicanju prava djeteta i to osobito zaštite od nasilja nad djecom i među djecom kao i terapijskog rada na ublažavanju posljedica nasilja nad djecom. Osnivačica je udruge Hrabri telefon kao prve savjetodavne linije za zlostavljanu i zanemarenu djecu u Republici Hrvatskoj. Tijekom godina rada svoju energiju i iskustvo u radu s djecom uložila je u kampanje podizanja javne svijesti, edukaciju stručnjaka za rad sa zlostavljanom i zanemarenom djecom, poticanje suradnje među različitim strukama te posebno na promociju volonterstva među mladima, budućim stručnjacima mentalnog zdravlja.

Foto: Ministarstvo za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku

Komentari

O autoru: Dulist


Iz rubrike
   Impressum | Privatnost | Uvjeti
  © 2018 dulist d.o.o. Sva prava pridržana