Urednički izborŽupanija

Čepikuće i Trnovica dobit će cestu, Donje Čelo saniranu rivu, a Sustjepan ribarsku luku

Čepikuće i Trnovica dobit će cestu, Donje Čelo saniranu rivu, a Sustjepan ribarsku luku

U 2020. godini očekuje nas realizacija niza velikih prometnih, ali i pomorskih projekata na području Dubrovnika i županije, a poradit će se svakako i na izgradnji kanalizacijskog i vodovodnog sustava na područjima koja ih još uvijek nemaju. Krajem ove godine potpisani su ugovori za neke od ovih projekata, a detalje su nam otkrili ravnatelji županijskih tvrtki i to ravnatelj Županijske uprave za ceste Ivo Kaštelan, direktor tvrtke Dubrovnik ceste Roberto Krile te ravnatelj Županijske lučke uprave Dubrovnik Željko Dadić.

-U 2020. godini planiramo realizaciju našeg financijskog plana te plana građenja i održavanja. Od važnijih projekata izdvojio bih završetak izgradnje i rekonstrukciju županijske ceste Čepikuće – Trnovica u sklopu relizacije Centra za gospodarenje otpadom Lučino razdolje – istaknuo je ravnatelj Županijske uprave za ceste (ŽUC) Ivo Kaštelan.

Ugovor za ovu cestu vrijedan gotovo devet milijuna kuna potpisan je u prosincu ove godine te je tada istaknuto kako će se njezinom izgradnjom osigurati realizacija prvih terenskih radova vezanih uz projekt Centra za gospodarenje otpadom Lučino razdolje. Riječ je o cesti koja će postati dvotračna čime će se dobiti bolji pristup Trnovici. Iako je značajna za projekt Centra za gospodarenje otpadom Lučino razdolje, ona nije ujedno i dio ovog projekta, već omogućava bolji pristup centru jednom kad ga se izgradi.

Europska sredstva za županijsku cestu Račišće – Korčula

U 2020. godini pred Županijskom upravom za ceste raspisivanje je natječaja te potpisivanje ugovora s izvođačem radova za rekonstrukciju županijske ceste Račišće – Korčula.

-To je projekt za kojeg smo uspjeli dobiti financiranje u stopostotnom iznosu sredstvima Europske unije. Projekt je dosta velik, radi se o cesti duljine 12 kilometara. Ovo je prvi put u povijesti da Županijska uprava za ceste ima priliku financirati svoje projekte iz EU fondova, a ono što je možda najbitnije je to da očekujemo povećan priljev sredstava i trošarina za gorivo u sljedećoj godini čime bi se stvorili preduvjeti za kvalitetnije i bolje provođenje projekata u budućem razdoblju – rekao je Kaštelan.

Županijska uprava za ceste usko će u 2020. godini surađivati s županijskom tvrtkom Dubrovnik ceste i to upravo na projektu izgradnje i rekonstrukcije ceste Čepikuće – Trnovica.

-Za godinu pred nama, pored poslova naše osnovne djelatnosti – redovnog održavanja državnih, županijskih i lokalnih cesta na području Dubrovačko neretvanske županije, koje radimo za Hrvatske ceste i Županijsku upravu za ceste, svakako bih istaknuo projekt rekonstrukcije ceste Čepikuće -Trnovica, ugovoren sa Županijskom upravom za ceste te dva projekta izgradnje vodovoda i kanalizacije, jedan na području Orašca ugovoren sa Vodovodom Dubrovnik i drugi u Moluntu, ugovoren sa Konavoskim komunalnim društvom. Dok je projekt u Moluntu u tijeku već godinu dana, radovi na druga dva spomenuta projekta će krenuti tijekom siječnja 2020. godine. To su, pored redovnog održavanja, tri najveća i ujedno najizazovnija projekta na kojima ćemo raditi tijekom 2020. godine – istaknuo je direktor tvrtke Dubrovnik ceste Roberto Krile dodavši kako je priljev sredstava iz europskih fondova posljednjih nekoliko godina omogućio investicijski ciklus koji generira pojačanu potražnju za građevinskim radovima pa tako i za uslugama Dubrovnik cesta.

Kraj septičkim jamama

Podsjetimo, ugovor za projekt izgradnje sustava vodoopskrbe i odvodnje u Orašcu, vrijedan gotovo 28 milijuna kuna, potpisan je početkom prosinca. U sklopu projekta radit će se na rekonstrukciji svih postojećih cjevovoda, vodoopskrbe Zatona i Orašca. Prvi dio započet će s Orašcom i kanalizacijskom mrežom dugom oko 10 kilometara, a istovremeno i vodoopskrbnim sustavom dužine četiri kilometra. Kako je istaknuto prilikom potpisivanja ugovora, ovaj je projekt iznimno važan za stanovnike Orašca i Zatona te će napokon označiti kraj septičkim jamama.

Direktor Dubrovnik cesta Roberto Krile naglasio je i kako razgovaraju s izvođačima radova na projektima Pelješkog mosta i pristupnih cesta te dodao kako je za očekivati određeni angažman njihovih kapaciteta i na tim projektima.

-Očekujemo intenzivnu godinu ispred sebe, jer zasigurno će se otvarati i druge prilike na tržištu koje će nam biti interesantne, međutim ograničena dostupnost radne snage glavni je ograničavajući faktor za realizaciju svih prilika koje tržište nudi – istaknuo je Krile.

Sanacija rive u Donjem Čelu bit će najveći projekt na kojem će raditi Županijska lučka uprava Dubrovnik, a za njega su dobili i bespovratna sredstva iz EU fondova u iznosu od 21 milijun kuna.

-Objavili smo javni natječaj za izvođača radova na sanaciji i rekonstrukciji rive u Donjem Čelu na Kalamoti. Taj projekt ćemo početi realizirati u 2020. i vjerojatno će se produljiti i na 2021. ali to je glavni veliki projekt na kojem ćemo raditi u 2020. Također, usporedno s time radimo na projektu ribrske luke u Sustjepanu za koji čekamo odobrenje Ministarstva zaštite okoliša i energetike da nije potrebno izrađivati studiju utjecaja na okoliš pa bismo išli na lokacijsku dozvolu. Usporeddno s time raspisat ćemo natječaj za izradu glavnog projekta. Po ishođenju građevinske dozvole, vjerujem da ćemo s radovima službeno početi u 2021. U planu su svakako i manji projekti poput sanacija riva u Trstenome i Suđurđu ususret turističkoj sezoni – rekao je ravnatelj Županijske lučke uprave Dubrovnik Željko Dadić.

Korištenjem europskih sredstava, dodao je Dadić, jako su zadovoljni, a posebno jer je ova županijska tvrtka prva od svih lučkih uprava s ovog područja koja je imala pripremljenu projektu doumentciju.

-Svih ovih godina radili smo na ishođenju potrebnih dozvola pa smo se uključili u program Konkurentnost i kohezija 2014. – 2020. i tako smo nakon sjednice Vlade potpisali ugovor te kandidirali projekt Donjeg Čela na EU sredstva. U apliciranju na sredstva Europske unije leži budućnost. Sami ne možemo financirati velike projekte s obzirom na naše financijske planove – zaključno je istaknuo Željko Dadić.

Pročitajte još

OBJAVLJENE LISTE HDZ-a Franković jedini iz Dubrovnika

Dulist

SJEDNICA OPĆINSKOG VIJEĆA KONAVALA Usvojeno izvješće o radu načelnika Lasića

Dulist

Dolina Neretve prvi put uključena u poseban regionalni program Ministarstva

Dulist