Politika

Centar treba izgraditi do 2018.

Centar treba izgraditi do 2018.

Vijećnici Županijske skupštine prihvatili su izvješće o gospodarenju otpadom u DNŽ. 

Ivo Margeta direktor Agencija za gospodarenjem otpadom istaknuo je kako se do 2018. moraju izgraditi centri za gospodarenje otpadom .

– Moramo riješiti centar i sanirati postojeća odlagališta.Centar je mjesto gdje će se otpad obrađivati. Radovi su izostali jer se mora donijeti novi Zakon o otpadu. Ovaj postojeći nije problematičan, no on se ne poštuje. Komunalne tvrke moraju obračunavati nama kao proizvođačima otpadima po jednom modelu, ali komunalni standard naših tvrtki nije u skladu s time. Hoćemo li čekati novi Zakon o otpadu, novu strategiju i plan centara ili ćemo nastaviti onako kako je RH potpisala s EU? Ova Županija ide u trasiranje, poštuje zaključke Ministarstva zaštite okoliša, a ovih dana idu istražni radovi, kakvi će rezultatai biti vidjet ćemo, ne idemo na silu, a ključni faktor je prihvatljivost. Moramo razmišljati i o alternativnim rješenjima, koje imamo u suradnju s našim partnerima iz Njemačke, a to su mini spalionice.

Ona su dugoročno izvediva, a onda idu izmjene prostornih planova županije, RH pa i gradova. Potpisali smo Ugovor s Fondom da financira izrade tehničke dokumentacije sa svim gradovima i općinama koji nam ide na ruku i to je obaveza koju je županija putem komunalne tvrtke preuzela. Nadam se da ćemo naći pozitivno rješenje i riješiti problem otpada na našem području – naglasio je Margeta.
 
Ante Šendo iz  HSS pitao je tko će biti odgovoran financijski, politički i ekonomski ako projekt ne uspije.
– Bili smo na dobrom putu, a odlukom jedne osobe zaustavljen je otpad. Izgubili smo 18 mjeseci – zaključio je.  
 
Ivica Mojaš iz SDP -a upozorio je da udruga Pravo na zavičaj ističe kako je centar za gospodarenje otpadom poguban za stanovnike.
– Prilikom testiranja boja je izašla na četiri mjesta. Ne znam zašto se Hrvatske vode nisu očitovale a one su jedino mjerodavne za to- dodao je. Željko Mordžin iz HSS-a zatražio je od Županije i agencije da se uvede sustav odvojenog skupljanja otpada jer se, jedino tako, dodao je, može smanjiti otpad.
 
 
Frano Matušić iz HDZ –a naglasio je kako je najgore sadašnje stanje „koje ugrožava građane“.
–  Ideja o spalionicama na brodovima bila je jedna tlapnja ministrice Holy koja je zaustavilo ovaj projekt – poručio je Matušić.
 
 Frano Skokandić, zamjenik župana istaknuo je kako, misli da ne može doći do propuštanja jer se centar mora sastojati od glinenog sloja debelog jedan metar.

Ivo Margeta iz Agencija naglasio je ako se do 2018. ne izgradi Centar za gospodarenje otpadom i ne saniraju postojeća odlagališta, plaćati penali.
–    Cilj je upravo izlaženje boje. Nakon 10-og dana dolazite u 4 fazu zone vodozaštite i onda se izdaje rješenje o prihvatljivosti. Izmjenom pravilnika u trećoj zoni centar se može graditi uz uvjet provedbe istražnih radova na mikrolokaciji i uz suglasnost Hrvatskih voda – poručio je Margeta.

 

Pročitajte još

RASKOL U MOSTU Marija Selak Raspudić: ‘Miletić se javno ogradio od mene’

Dulist

FRANKOVIĆ I PEZO O IZBORIMA Ostvariti ovakav rezultat i dobiti povjerenje naših sugrađana nije nimalo jednostavno

Dulist

ANITA BONAČIĆ OBRADOVIĆ Biti druga po broju preferencijalnih glasova u Gradu je veliki vjetar u leđa

Dulist