Aktualno

ČEKAJU SE SREDSTVA IZ EU FONDOVA Donosimo detalje uređenja Vile Čingrija

ČEKAJU SE SREDSTVA IZ EU FONDOVA Donosimo detalje uređenja Vile Čingrija

Vila Čingrija sanirat će se i adaptirati u sklopu projekta Regionalni centar kompetentnosti. U podrumu vile u planu je postojeće prostorije prilagoditi za potrebe kuhinje, odnosno laboratorija pripreme ribe i mesa, praktikum za someliere i vinski podrum s postojećim pomoćnim skladištima i sanitarnim čvorovima. Nadalje, u prizemlju zgrade nalazit će se multimedijalna dvorana za potrebe nastave i e-nastave s europskim centrima kompetentnosti te prostor za posluživanje hrane i pića, odnosno restoran te također sanitarni čvorovi. Na katu će se zadržati postojeće sobe, ali ih treba adaptirati sadržajem i veličinom kako bi zadovoljile minimalno kategoriju sobe sa četiri zvjezdice. U tu svrhu bit će potrebno planirati nove sanitarne čvorove kako bi svaka soba imala kupaonicu. Sobe će se koristiti za smještaj gostujućih praktikanata i nastavnika. I na prostoru tavana zadržavaju se postojeće sobe sa sjeverne strane, no potrebna im je sanacija. U njima će biti smješteni učenici na razmjeni ili praksi. U južnom dijelu tavana nalazit će se pak postrojenje grijanja/hlađenja, odnosno klimatizacijski uređaj i ostali popratni servisni sadržaji. Inače, zahvat na zgradi, koja ima ukupnu građevinsku bruto površinu od 638 metara kvadratnih, iznosit će 10.852.039.31 kuna. Uredit će se i zapušteni vrtni prostori Vile Čingrije koji se pružaju na 4082,76 ‘kvadrata’. Za njihovo uređenje izdvojit će se 3.305.797.11 milijuna kuna. Ukupni trošak radova na zgradi i na vanjskoj površini iznosit će (s PDV-om) blizu 17 milijuna i 700 tisuća kuna. Izrađivač projektno-tehničke dokumentacije za Vilu Čingriju tvrtka je ‘Trames’, za Garište ‘Nugrad’, dok je za dvije zgrade TUŠ-a za izradu zadužena tvrtka ‘Delta grad’. Postupak javne nabave za uslugu izrade navedene dokumentacije provela je Dubrovačko-neretvanska županija, koja je kao osnivač škole, glavni partner u projektu.

‘Soft aktivnosti’
Jedan od glavnih uvjeta bila je predaja troškovnika za ove tri lokacije na natječaj za uspostavu infrastrukture u Centru kompetetnosti. Projekt Regionalnog centra kompetentnosti prijavljen je (za infrastrukturne radove), na Europski fond za regionalni razvoj u punom iznosu od 30 milijuna kuna. Trenutno se radi na novom, drugom projektu vezanom za stvaranje obrazovnih programa (‘soft aktivnosti’), a kojeg je potrebno predati na natječaj. Prijavit će ga se na Europski socijalni fond na 75 milijuna kuna. Očekuje se, dakle, da će projekt centra ‘povući’ 105 milijuna kuna iz Europskih fondova.

ČEKAJU SE SREDSTVA IZ EU FONDOVA Donosimo detalje uređenja Vile Čingrija

— U sklopu ovog projekta potrebno je razviti nove programe te osuvremeniti stare i poraditi na podizanju kapaciteta svih naših nastavnika i mentora zaposlenih u gospodarstvu. TUŠ bi zapravo trebao postati novi pokretač razvoja. Bit ćemo odgovorni za školovanje svih kadrova u turizmu i ugostiteljstvu u županiji u suradnji s partnerima, školama u Metkoviću, Korčuli i Pločama koje će dobiti određeni dio opreme, a puno je važnije što će i oni dobiti nove programe i priliku za edukaciju nastavnika. Ne smijemo zaboraviti ni partnere iz gospodarstva jer samo dobar spoj škole i gospodarstva može dovesti do evolucije iz dobrog učenika u kompetentnog zaposlenika – ističe nam ravnatelj Turističke i ugostiteljske škole Dubrovnik Antun Perušina.

Što nakon pet godina?
— Dvije zgrade TUŠ-a ćemo obnoviti i tako stvoriti bolje uvjete te ih suvremeno opremiti. Moram napomenuti kako su trenutno prostori škole nedostatni. Budućim projektom nije moguća nova izgradnja, niti nadogradnja jer smo pod zaštitom kao kulturno dobro te smo morali krenuti samo u projekt rekonstrukcije i opremanja – dodaje Perušina. Nadalje, tu je i obnova, odnosno stvaranje ‘Academisa’ na drugoj lokaciji, u Garištu. Tamo posjeduju prostore u kojima bi se trebalo stvoriti novo mjesto za učenje temeljeno na radu. Sastojat će se od jednog restorana s dvije multifunkcionalne dvorane i osam soba. ‘Tako bi škola nakon dugo vremena ponovno imala vlastite prostore u kojima bi učenici obavljali praksu u kontroliranim uvjetima’, govori Perušina. Garište će, kao i Čingrija, biti mjesto na kojima će se raditi praksa u kontroliranim uvjetima gdje će učenike pratiti i ocjenjivati njihovi mentori, ali i tržište jer će biti otvoreni za javnost. ‘Učenici bi tijekom školovanja trebali u kontroliranim uvjetima, pod vodstvom motiviranih mentora, osjetiti praksu rada u objektu s visokim standardima’, ističe Perušina. Osim redovnog školovanja TUŠ će organizirati tečajeve i radionice za profesionalce, ali i entuzijaste. Perušina je istaknuo tehničkog partnera, Baskijski kulinarski centar koji će ponuditi svoja iskustva, odnosno ono što se kod njih pokazalo dobrim. ‘Postat ćemo institucija koja će biti odgovorna za obrazovanje kadrova. Kroz ulaganje u sljedeće tri do četiri godine u nastavnike i mentore, trebali bismo dobiti bolju kvalitetu podučavanja’, govori ravnatelj TUŠ-a. Inače, nakon pet godina slijedi im revidiranje. Moraju, naime, zadovoljiti određene uvjete i pokazati da su, kako kaže Perušina, ‘na pravom putu te zaslužiti sljedećih pet godina statusa RCK’.

Iz tiskanog izdanja DuLista (6. studenog 2019.)

Pročitajte još

Započeo ciklus radionica robotike u Centru za mlade Dubrovnik

Dulist

PRODUŽENI USKRŠNJI VIKEND Poziv na oprez zbog većeg protoka vozila na autocestama

Dulist

POBJEDA U GOSTIMA Square dobio Osijek, prošli u polufinale

Dulist