Županija

ČEKA SE STUDIJA IZVODIVOSTI Konačna trasa autoceste do Dubrovnika poznata do kraja godine

ČEKA SE STUDIJA IZVODIVOSTI Konačna trasa autoceste do Dubrovnika poznata do kraja godine

Do kraja mjeseca raspisat će se javni natječaj za izradu studijske dokumentacije za autocestu od čvora Metković do Dubrovnika. Rekao je to u srijedu navečer u Dubrovniku predsjednik Uprave  Hrvatskih autocesta Boris Huzjan, nakon sastanka sa županom Nikolom Dobroslavićem. 

Na sastanku su bili i član uprave Hrvatskih cesta Nikša Konjevod, gradonačelnik Mato Franković i saborski zastupnik Branko Bačić, a tema je bila izrada studijske dokumentacije za ostvarivanje poveznice Projekta cestovne povezanosti s Južnom Dalmacijom na sustav mreža autocesta Republike Hrvatske na potezu od čvora Metković do budućeg mosta Pelješac i od čvora Doli do Grada Dubrovnika koji je usvojen na sjednici Vlade u Dubrovniku 1. veljače.

-Današnji je sastanak bio vrlo konstruktivan. U našem prostornom planu dvije navedene dionice su ucrtane i želimo biti kvalitetnom prometnicom snažno povezani s ostatkom Hrvatske. Drago nam je da su HAC odmah pristupile realizaciji zaključka Vlade. Vjerujemo da će poslovi teći brzo jer nam ta prometnica treba. Želimo da to bude autocesta, ali naravno, čekamo na pravorijek struke, kako će ona to ocijeniti. Osim te snažne poveznice i dalje s HC-om radimo na realizaciji brze ceste od Osojnika do Zračne luke i brze ceste od Brijeste do Perne s obilaznicom Orebića čime ćemo, uz naše luke koje upravo prijavljujemo za Europske fondove na Pelješcu, Korčuli, Lastovu i Koločepu, osigurati povezanost koju ova županija treba i tada ćemo biti ravnopravni s ostalim građanima u Hrvatskoj i prometno integrirani u hrvatski korpus – rekao je župan Nikola Dobroslavić.

Saborski zastupnik Branko Bačić naglasio je kako Županija od početka tvrdi da će biti zadovoljna ako autocesta bude vodila do Dubrovnika.

-Očekujemo da bismo tijekom ove godine već mogli imati rezultate studije koja bi trebala pokazati koja je varijanta najisplativija i najkvalitetnija za povezanost grada s mrežom autocesta. Najpovoljnija nam je svakako ona trasa koja ide teritorijem Republike Hrvatske kako je i definirano Prostornim planom županije. O cijeni još ne možemo govoriti prije nego vidimo što će reći studija. Očekujemo kada se utvrd trasa da će se sredstva pronaći u okviru Hrvatskih autocesta, a pokušat ćemo svakako i aplicirati na europske fondove – rekao je Bačić.

 

Pročitajte još

PRIDRUŽITE SE Trening prepoznavanja ptica na Neretvi

Dulist

[FOTO] MODELARSKA LIGA Županijsko natjecanje mladih tehničara

Dulist

[FOTO] Krcat Dom kulture u Čilipima, svi su došli na kviz Deana Kotige

Dulist