Grad

ČEKA SE PRAVILNIK ‘Golaći’ i dalje slobodno šetaju Stradunom!

ČEKA SE PRAVILNIK 'Golaći' i dalje slobodno šetaju Stradunom!

Grad Dubrovnik još uvijek nije donio odredbe o pravilma odijevanja unutar povijesne jezgre.

Svako ljeto, pa tako i ovo, svjedoci smo kako pojedinci, prije svega naši posjetitelji, po ulicama Grada šeću u kupaćim kostimima, muškarci u kupaćim gaćicama i bez majica, a žene najčešće u gornjim dijelovima kostima, dok im je donji dio tijela pokriven tek kratkim hlačicama, minicom ili pareom.

I dok sve češće i sve više turista možemo vidjeti u spomenutim odjevnim kombinacijama, mnogi Dubrovčani smatraju kako Stradun nije mjesto na kojem se treba šetati u kupaćem kostimu. Iako se u vrijeme mandata bivše gradonačelnice Dubravke Šuice razmišljalo o svojevrsnom ‘dress codeu’, takav pravilnik nikad nije donesen.

Također, još prije dvije godine prilikom izrade Odluke o komunalnom redu Grada Dubrovnika stručne službe istraživale su mogućnost uvođenja posebnih odredbi o načinu na koji se može odijevati na javnim površinama, međutim, odustalo se i od donošenja takvih odredbi. Premda su i tada neki gradski vijećnici upozoravali kako bi se ova problematika trebala regulirati.

To znači da neprimjereno odjeveni turisti ne mogu primjerice sjedati u restoranima niti ući u autobus, gradske, kulturne i vjerske institucije jer se u njima podrazumijevaju određena pravila ponašanja, no ne i kada je u pitanju Grad pod zaštitom UNESCO-a.

Ako je suditi po kratkom odgovoru iz Grada Dubrovnika za DuList, taj bi se dio trebao regulirati tek iduće godine.
– Trenutno na snazi nema pravilnika koji bi propisivao način odijevanja u povijesnoj jezgri. Ove godine započelo je uvođenje reda unutar povijesne jezgre Grada, a od sljedeće godine u postojeći pravilnik uvrstit će se i propisi o pravilima odijevanja koji će biti istaknuti na sva tri ulaza u staru gradsku jezgru – istaknuli su u svom odgovoru.

Tako ćemo naše goste još neko vrijeme gledati u svim, samo ne čednim odjevnim kombinacijama, a ne samo tijekom šetnje po Stradunu, već i pri obilasku ostalih kulturnih i inih institucija, koncerata i slično.
Što na to kaže ravnateljica Dubrovačkih muzeja Pavica Vilać i katedralni župnik don Stanko Lasić te kako su taj problem riješili na Zrću čitajte u tiskanom izdanju DuLista.

Pročitajte još

Počinje sanacija oštećenog asfalta na prometnicama, radit će se noću

Dulist

POJAČANJE U LIBERTASU Stigao novi autobus

Dulist

PO MJERI GRAĐANA Tjedni pregled gradskih projekata

Dulist