Politika

ČEKA SE ODLUKA SREDIŠNJICE HDZ-a Franković u reizbor tek nakon lokalnih izbora?

Iako je Mato Franković po novi mandat na čelu Gradskog odbora HDZ-a Dubrovnik trebao ići 5. travnja, izbore je u drugi plan ‘bacila’ situacija s koronavirusom. Svi izbori na gradskim, općinskim i županijskim razinama su privremeno suspendirani, a sad se čeka odluka središnjih tijela stranke hoće li se izbori ipak održati ili će se čekati lokalni izbori 2021. Naime, kako nam je objasnio predsjednik dubrovačkog odbora HDZ-a i gradonačelnik Mato Franković, po novom stranačkom Statutu izbori su previđeni tek nakon lokalnih izbora. Naglasio je kako su u Dubrovniku do kraja provedeni izbori u svim temeljnim organizacijama, a preostalo je još odraditi gradsku izbornu skupštinu na kojoj se bira Gradski odbor, predsjednik i dva zamjenika. Za završiti taj posao, rekao je, trebalo bi nekih 20-ak dana. No, ističe kako je vrlo izvjesno kako će se sve odgoditi za iduću godinu.

-Sad su prioritet parlamentarni izbori, ali je vrlo izvjesno da će se iza toga pustiti da se odrade i lokalni izbori. Naime, ovo je bilo jedno prijelazno vrijeme jer novim Statutom je definirano da se nakon svakih lokalnih izbora održavaju unutarstranački kako bi čelništvo gradske ili općinske organizacije koje je bilo na lokalnim izborima odgovaralo sukladno postignutom rezultatu. Time bismo izbjegli situacije kakvima smo svjedočili u prošlosti kada su se raspuštale organizacije i održavali izvanredni unutarstranački izbori. Po ovom modelu unutarstranački izbori uvijek bi se održavali nakon lokalnih, a tako funkcionira i najveći broj parlamentarnih stranaka u Hrvatskoj – rekao je Franković.

On je tako, s obzirom na višu silu, a sukladno Statutu i odlukama tijela stranke i dalje legalni predsjednik, sve do novih izbora, koji će se izgledno je održati na jesen 2021. Istaknuo je za kraj kako bi se unutarstranački izbori ionako održali nakon lokalnih 2021., bez obzira odrade li se i sad. Konačna odluka je na središnjim tijelima HDZ-a, Izbornom povjerenstvu i Nacionalnom vijeću stranke.

Pročitajte još

‘KAD SE FORMIRA VLADA’ Franković potvrdio svoj odlazak u Sabor

Dulist

HDZ-OVCI NAKON IZBORA ‘Ovo je najbolji ostvareni rezultat još od osnivanja županije’

Dulist

VEĆ IMA VLADU? Plenkovića podržavaju manjine, HNS i Reformisti

Dulist

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Molimo Vas da nam potvrdite ukoliko ste suglasni s korištenjem kolačića, a privolu možete povući u svakom trenutku. Prihvaćam Više informacija